Za neracionalno predimenzioniranim in nepravilno vodenim projektom MAKS, ki je bil zastavljen v okviru EPK-ja, sta ostali gradbena jama in finančna luknja. Foto: Mestna občina Maribor
Za neracionalno predimenzioniranim in nepravilno vodenim projektom MAKS, ki je bil zastavljen v okviru EPK-ja, sta ostali gradbena jama in finančna luknja. Foto: Mestna občina Maribor
Fištravčev obisk Kuvajta prinesel rezultat?

Zemljišče na območju nekdanje tekstilne tovarne na Studencih, na katerem je bilo načrtovano novo mariborsko kulturno središče, je občinsko podjetje ZIM nabavilo po precej visoki ceni 251,55 evra za kvadratni meter oz. 2,1 milijona evrov od propadlega Vegrada.

Mariborski župan Andrej Fištravec je pojasnil, da so zdaj našli kupca za gradbeno jamo, in sicer kuvajtskega vlagatelja Hilala Arnaouta, ki ima v Mariboru registrirano podjetje za investicije, gradbeništvo in trgovino Ebla. Za zemljišče pa namerava odšteti 610.000 evrov.

Pozneje naj bi kuvajtski vlagatelj vložil v napovedani visokošolski center za 2000 tujih študentov še dodatnih 20 milijonov evrov. Gradbena dela naj bi začeli izvajati letos.

Zgolj ena prijava na razpis
Po besedah župana Fištravca skušajo s prodajo zemljišča vlagatelju iz Kuvajta, ki se je edini prijavil na razpis, rešiti, kar se da po spodletelem Maksu. Kakšna bo podoba in vsebina načrtovane univerze, ni znano.

Mariborski župan je povedal, da bo šlo za "zasebno univerzo, ki se želi umestiti v širši evropski prostor" oziroma "franšizno univerzo z ameriško-kanadskega območja". Več naj bi bilo znanega februarja, ko naj bi Arnaout prišel v Maribor, kjer je že vlagal svoj denar.

Vlagatelj pa je v videoposnetku poudaril, da ne bo imela "nič skupnega z religijo", saj so mediji nedavno navajali, da naj bi na tem mestu zrasel islamski center.

20.000 evrov za zračne posnetke
Po poročanju Dela je mariborska občina nedavno porabila več kot 20.000 evrov za nove zračne posnetke mesta.

Direktor mestne uprave Marko Žula je povedal, da je bilo to potrebno za ureditev nepremičninskih evidenc. "Pred dvema letoma je bil narejen elaborat, kjer so prikazali, da bi Mestna občina Maribor potrebovala 5,5 milijona evrov, da bi uredila svoje nepremičninske evidence. Ker je takšno vsoto težko zagotoviti v enem proračunu, zadevo postopno urejamo," je še opozoril Žula.

Fištravčev obisk Kuvajta prinesel rezultat?