Nuklearka bo letos proizvedla za dobrih 5 odstotkov manj elektrike od načrtovanega načrta. Foto: Goran Rovan
Nuklearka bo letos proizvedla za dobrih 5 odstotkov manj elektrike od načrtovanega načrta. Foto: Goran Rovan
Manjša proizvodnja je posledica podaljšanja rednih vzdrževalnih del. Foto: Goran Rovan
V naslednjih petih letih namerava krška jedrska elektrarna veliko vlagati. Foto: Goran Rovan

Na tradicionalnem prednovoletnem sprejemu s predstavniki medijev je predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman iztekajoče se poslovno leto ocenil kot uspešno, saj je jedrska elektrarna obratovala gospodarno ob zagotavljanju visoke jedrske varnosti in doslednem upoštevanju okoljskih omejitev. Elektrarna končuje leto 2013 znotraj predvidenega gospodarskega načrta. Proizvodnja električne energije je bila zaradi nekoliko podaljšanega remonta za 5,3 % nižja od načrtovane, a to ni vplivalo na obseg načrtovanih stroškov. Kot je znano, je bila vzrok podaljšanega remonta sanacija poškodb jedrskega goriva, pri tej anomaliji na gorivu pa po zagotovilu vodstva ni bila okrnjena varnost obratovanja NEK-a in ni bilo nobenih negativnih vplivov na okolje.

V letu 2014 bodo v elektrarni potekale številne dejavnosti in to na osnovi dveh temeljnih dokumentov, ki ju je v prejšnjem tednu potrdil Nadzorni svet NEK-a: petletnega načrta investicij in gospodarskega načrta 2014. Petletni načrt predvideva številne investicije v tehnološko nadgradnjo. Za nekatere izmed njih bo v naslednjem letu potekalo projektiranje in nabava opreme, nekatere pa se bodo že začele izvajati. Gospodarski načrt je za prihodnje leto začrtal visoke obratovalne, varnostne in ekonomske cilje. V tem letu ne načrtujejo remonta, kar bo prispevalo k višji obratovalni razpoložljivosti, z načrtovano proizvodnjo 5,9 milijarde kWh električne energije.

Na današnjem druženju pa je vodstvo elektrarne na kratko predstavilo tudi načrtovane naložbe do leta 2018. Petletni investicijski načrt predvideva vlaganje v nadgradnjo jedrske varnosti, obratovalno zanesljivost oziroma razpoložljivost, izboljšanje izkoristka elektrarne in rešitve za ustrezno ravnanje z radioaktivnimi odpadki. Pomemben del petletnega načrta je Program nadgradnje varnosti, ki do konca leta 2018 predvideva izvedbo petih večjih investicij. To so: filtrirano razbremenjevanje zadrževalnega hrama in kontrola vodika v zadrževalnem hramu, poplavna varnost jedrskega otoka, rekonstrukcija operativnega podpornega centra, alternativna kontrolna soba in hlajenje reaktorja in zadrževalnega hrama. Predvidena je tudi izgradnja suhega skladišča za izrabljeno gorivo, zamenjava visokotlačne turbine, posodobitev tehnične zaščite elektrarne, zamenjava 6,3-kilovoltnih zbiralk in modifikacija na strukturah reaktorja za odpravo prečnih pretokov.

Elektrarna izpolnjuje zahteve več standardov

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je v NEK sredi prejšnjega tedna potekala letna zunanja kontrolna presoja certifikacijske organizacije po okoljskem standardu ISO 14001 in standardu varnosti in zdravja pri delu BS OHSAS 18001. Zunanja presoja je potrdila, da elektrarna pri vseh svojih ravnanjih spoštuje določila mednarodno najbolj razširjenih standardov s področja ravnanja z okoljem ter varnosti in zdravja pri delu.

Tudi letos so bili vsi njeni vplivi na okolje daleč pod upravno določenimi omejitvami. Največja skupna dopustna letna radioaktivnost tritija v tekočinskih izpustih je 45 TBq. Njegov skupni delež do konca novembra je znašal 25,4 % letne omejitve. Za druge radionuklide, katerih dopustna letna radioaktivnost je 100 GBq, je delež do konca novembra znašal 0,0297 % letne omejitve. Celoten vpliv na prebivalstvo zaradi izpustov radioaktivnih snovi je omejen z dozo 50 μSv na razdalji 500 m od reaktorja. Ocenjen vpliv je od začetka leta do konca novembra dosegel 2,90 % letne omejitve. Prav tako niso bile presežene okoljske omejitve za segrevanje Save.

Od začetka leta do konca novembra je bilo v začasnem skladišču v NEK-u, ki je 95% zasedeno, uskladiščenih 37,306 kubičnega metra nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

Za MMC Goran Rovan