Mariborski radarji so sicer ugasnili, zaradi njih pa bo občino še bolela glava. Foto: Tomaž Gomzi
Mariborski radarji so sicer ugasnili, zaradi njih pa bo občino še bolela glava. Foto: Tomaž Gomzi

Na državnem pravobranilstvu zadeve sicer v času postopka ne komentirajo, so pa na KPK-ju potrdili vložitev tožbe, saj daje komisiji zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja aktivno legitimacijo kot zagovorniku javnega interesa, so sporočili iz komisije.

Trideset milijonov vredna koncesijska pogodba med mariborsko občino in podjetjem Iskra Sistemi, na podlagi katere je podjetje v mestu postavilo radarje, del plačanih kazni pa bi šel naravnost na račun podjetja, je KPK zmotila že v marcu. Tedaj je komisija v poročilu ugotovila, da so bili v tem javno-zasebnem partnerstvu vidni znaki korupcije, pri tem pa je bila pogodba spisana izrazito v korist zasebnega podjetja.

Nezadovoljstvo občanov s to potezo občine je po številnih protestih odneslo Franca Kanglerja s položaja mariborskega župana. Po izvolitvi njegovega naslednika Andreja Fištravca pa je podjetje Iskra Sistemi pogodbo prekinilo in občini poslalo zahtevek za poplačilo prekinjene pogodbe v vrednosti 7 milijonov evrov. Če občina ponudbe ne bo sprejela, bo podjetje Iskra Sistemi na občino naslovilo zahtevek za odškodnino v vrednosti 762 milijonov evrov.

A tudi z morebitno ugotovitvijo sodišča o ničnosti pogodbe se mariborska občina ne bi izognila stroškom Kanglerjeve dediščine. V tem primeru bi občina namreč morala poravnati najmanj vsa do zdaj opravljena dela in material, ki ga Iskra ne more več odpeljati. Celoten postopek zato najverjetneje ne bo končan zelo hitro.