Uničen most čez Kamniško Bistrico na cesti Šentjakob–Litija. Foto: MMC RTV SLO
Uničen most čez Kamniško Bistrico na cesti Šentjakob–Litija. Foto: MMC RTV SLO

V občini Domžale je visoka deroča voda, ki je s seboj nosila podrto drevje, v vremenski ujmi na začetku avgusta močno poškodovala most čez Kamniško Bistrico pri Lidlu. Zato so ga morali zapreti, s tem pa je prekinjena tudi cestna povezava Domžale–Vir.

Kot pojasnjujejo na Direkciji RS za infrastrukturo, so se dela za postavitev montažnega mostu že začela. Nadomestni most bodo postavili dolvodno od obstoječega, sprva pa je po navedbah predvidena vzpostavitev izmenično enosmernega prometa. V načrtovanju je tudi vzpostavitev dvosmernega prometa s postavitvijo dodatnega začasnega montažnega premostitvenega mostu, so dodali na direkciji. Županja Domžal Renata Kosec upa, da bo most razbremenil prometno obremenjeno središče Domžal, kjer se v času prometnih konic pojavljajo zastoji.

Sorodna novica Uničenje v dolinah Bistrice, Bistričice in Črne

Do konca avgusta mostovna povezava na cesti Šentjakob–Litija

Priprava terena za začasni montažni most poteka tudi na glavni cesti Šentjakob–Litija na odseku med naseljema Beričevo in Dol pri Ljubljani, kjer se je zaradi močno narasle Kamniške Bistrice in vejevja, ki je se zagozdilo v mostno konstrukcijo, posedel eden od nosilnih stebrov mostu.

Kot so pojasnili na direkciji, na območju mostu čez Kamniško Bistrico v Dolu potekajo interventna dela za postavitev dveh začasnih montažnih premostitvenih objektov. Postavili ju bodo gorvodno od obstoječega mostu, vzpostavitev dvosmernega prometa pa načrtujejo do konca avgusta.

Pobudo za postavitev pontonskega mostu na tej lokaciji so sicer kmalu po ujmi na upravo za zaščito in reševanje naslovili zasavski župani, to je Hrastnika, Litije, Šmartna pri Litiji, Trbovelj in Zagorja ob Savi, skupaj z županoma Domžal in Dola pri Ljubljani. Gre namreč za pomembno povezavo širšega območja Zasavja z osrednjo Slovenijo, še posebej za tovorni promet, so pojasnili na domžalski občini.

Uničen most v Stranjah v občini Kamnik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Uničen most v Stranjah v občini Kamnik. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Deroča voda Kamniške Bistrice je poškodovala tudi most na državni cesti Kamnik–Stahovica v Zgornjih Stranjah. Kot so povedali na Občini Kamnik, so ga v četrtek porušili, saj so bile poškodbe konstrukcije tako velike, da ga je bilo treba v celoti odstraniti.

Na direkciji za infrastrukturo pa so povedali, da v tem tednu poteka tudi čiščenje struge Kamniške Bistrice. Na mestu porušenega objekta se bodo začela interventna dela za postavitev začasnega montažnega premostitvenega objekta, so dodali. Izmenično enosmerni promet bo vzpostavljen predvidoma v prvi polovici septembra.

Na Prevaljah odprli montažni most, ki so ga pomagali graditi nemški prostovoljci

Na Prevaljah so v sredo odprli montažni most čez reko Mežo, ki so ga postavili prostovoljci pod okriljem nemške Zvezne agencije za tehnično pomoč (THW), drugega še postavljajo. Kot je poročala dopisnica Polona Fijavž, so prostovoljci agencije več mesecev nudili pomoč tudi po poplavah v Porenju in na Pfalškem, kjer je pred dvema letoma umrlo več kot 180 ljudi, obnova pa traja še danes.

V kraju Ahrtal, kjer je umrlo na desetine ljudi, je bila Zvezna agencija za tehnično pomoč z 2000 prostovoljci na terenu že prihodnji dan. "V tistem času je bil celoten THW v akciji, posebno je bilo to, da smo na prizadetem območju delovali več mesecev. Najprej z odstranjevanjem posledic, podobno temu, kar delamo v Sloveniji. Postavili smo 30 mostov, najdaljši je bil dolg 80 metrov. Najprej je treba vzpostaviti infrastrukturo, da lahko ljudje spet zaživijo, kar je pogoj, da se lahko začne obnova," je za Radio Slovenija dejal Dirk Ulrich s THW-ja v Berlinu.

Postavljanje montažnega mostu na Prevaljah. Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Postavljanje montažnega mostu na Prevaljah. Foto: Uprava za zaščito in reševanje