Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Triglav
V primeru nesreče policisti planincem svetujejo, naj ohranijo "trezno glavo", mirnost in prisebnost. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pred vzponom v gore je treba preveriti vreme, pot in opremo

Opozorila policije
14. julij 2017 ob 18:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob preteklih nekaj koncih tedna se je v gorah zgodilo kar nekaj nesreč, zato policisti pozivajo planince k premišljenim odločitvam in previdnosti.

Policisti gorske policijske enote so na območju Tržiča in Žirovnice preverjali, kako so planinci in pohodniki pripravljeni na varno gibanje v gorah in ali upoštevajo pravila.

Zaradi dežja so zjutraj preverili več planinskih izhodišč. Na Valvazorjevem domu pod Stolom so dva planinca opozorili na neprimerno obutev in oblačila. Pri preverjanju stanja v nekaterih planinskih kočah pa niso ugotovili posebnosti.

Ob tem na Policijski upravi Kranj sicer pravijo, da "vseh tveganj planinci nikoli ne bodo mogli izničiti in morajo biti vedno in ves čas pripravljeni na vse".

Vzpon prilagodite svojim zmožnostim
Policisti pa svetujejo, naj obiskovalci gora vzpon načrtujejo in ga prilagodijo svojim psihofizičnim zmožnostim. Poleg tega morajo biti bolj pripravljeni in opremljeni, ko gredo višje. Če načrtujejo krajši vzpon, morajo preveriti vsaj vreme, pot, opremo. Ob tem policisti poudarjajo, naj upoštevajo svoje zmožnosti in pravočasno odnehajo. "Na vrhu boste šele na pol poti, še vedno je treba sestopiti v dolino," poudarjajo na PU-ju Kranj.

Zaradi možnosti spreminjanja vremena morajo planinci upoštevati vremensko napoved in spremljati vreme. Ta teden je zelo spremenljivo in tudi napovedi so takšne, mogoči so namreč vremenski preobrati s plohami in nevihtami, so pojasnili na PU-ju Kranj. Zato vzpon ob slabem vremenu odsvetujejo. Na poti pa naj "računajo na nevihte, ki jih spremljajo strele", so še dodali.

V gore je treba zgodaj
Prav tako tudi svetujejo, naj se v gore odpravijo dovolj zgodaj, saj takrat še ni prevroče. Ob tem pa je pomembna tudi ustrezna oprema in pohodna obutev. Policisti tudi poudarjajo, da je treba uporabljati označene poti, hodijo pa naj vsaj v dvoje. "Sicer je pomoč bolj kot ne odvisna od sreče," so pojasnili.

Tudi alkohola naj gorniki ne uživajo, vpisujejo naj se v knjige obiskov v gorskih kočah in na vrhovih. To je namreč pomembno, če se jim na poti kaj zgodi in bo potrebno iskanje. Podvig v gore pa morajo prilagoditi, če se na pot odpravljajo z otroki. Če obiskovalci niso vešči gibanja v gorah, policisti še priporočajo, naj si zagotovijo pomoč gorskega vodnika.

Kronični bolniki in alergiki naj imajo vedno pri sebi zdravila, vsi planinci pa naj se v gore odpravijo s kompletom prve pomoči. Uporaba čelade je priporočljiva predvsem pod stenami ali pa na meliščih in izpostavljenih poteh. Tam je namreč možnost padajočega kamenja večja.

Če se zgodi nesreča, je treba ohraniti trezno glavo
"Z izvajanjem vsaj teh osnovnih ukrepov bodo planinci odpravili levji delež tveganja v gorah in bodo zelo prispevali k svoji varnosti. Nevarnosti v gorah je namreč veliko, so pa številne predvidljive, njihovo prepoznavanje pa planincu lahko reši življenje,"
so še sporočili s PU-ja Kranj.

V primeru nesreče policisti planincem še svetujejo, naj ohranijo "trezno glavo", mirnost in prisebnost. Če potrebujejo pomoč, so se izgubili ali so priča nesreče, pa naj hitro ocenijo položaj in poskrbijo za varnost. Če je kdo poškodovan ali bolan, naj ga pregledajo in mu nudijo pomoč ter takoj pokličejo na številko 112 ali 113, so še poudarili na PU-ju Kranj.

Sa. J.
Gore
Gore
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 15.07.2017 ob 08:49
Ah dajte no...
Odrasla oseba se menda lahko sama odloči ali bo šla na Triglav zgolj v tangicah ali s "himalajsko opremo"..
Reševanje pa po ceniku ...razen, če ne gre za zdravstvene težave, udare strel, ipd......

Mar ni dovolj, da nam diktirate politične, verske, "mavrične" in ostale zadeve...
stotrideset
# 14.07.2017 ob 19:55
pustite nam veselje vsaj v hribih, prosim........
ragnar
# 15.07.2017 ob 10:17
Groza. Nevem zakaj je problem ker si v kratkih hlačah :D
Sedaj bodo gorske tekače opozarjali ker gredo v kratkih hlačah in telovadnih? Naj se rajši lotijo kakšnih turistov, ki gredo ob 12:00 na 2tisočaka v japonkah in brez vode.

Sam grem v hribe, pa tud na kakšnega 2k v telovadnih, na katerem sem bil že 10x+, ampak na gore, ki grem prvič imam pa vedno ustrezno obutev + vedno imam kratke hlače!
angel2
# 14.07.2017 ob 19:29
A lahko sploh še diham???
21.12.2012
# 15.07.2017 ob 12:10
no ja, sej to je problem. rešuje se vse, plača noben.
MAN0
# 14.07.2017 ob 23:39
Predlagam še obvezne alkoteste pred in po turi.
Kakšna radarska kontrola hitrosti tudi ne bo odveč.
Na bolj obiskanih poteh pa poostren nadzor pravilnosti prehitevanja in srečevanj z nasproti prihajajočimi.
Vse za varnost :-)
babooon
# 26.10.2017 ob 23:54
test 2
Dokumentarec je: The Red Pill (2017)
http://www.youtube.com/w
atch?v=wLzeakKC6fE
Rtvrtv
# 16.07.2017 ob 07:44
Pri nas papuče,
Ta isti v avstriji, švici... Himalajska oprema.
Bivši uporabnik
# 15.07.2017 ob 13:53
Angel: A sploh lahko še diham?

Ja, bogi revež, kdo te pa davi, da ne moreš dihat?
angel2
# 14.07.2017 ob 19:26
Prov fletn je vidt policaja na Planiki, Kredarci, ... ko ima okrog stegna pištolo opasano
dečko
# 16.07.2017 ob 06:25
Hahaha, na Valvazorju opozorili dva planinca
hepan
# 15.07.2017 ob 14:04
Za triglav rabis ene bolj mocne papuce in dva litra vode. Komplicirate
Kazalo