V prihajajočem tednu bodo izbrali primeren dan za slavnostno odprtje ceste, je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
V prihajajočem tednu bodo izbrali primeren dan za slavnostno odprtje ceste, je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Slovenska cesta, arheologi, rimski grob
Ob prenovi so naleteli na grobove iz časov rimske Emone. Foto: Maja Kovač/MGML

Prenova južnega dela Slovenske ceste je bila precej trd oreh, tako kot so pričakovali, saj je bilo v tem delu, kjer sta se stikali vpadnici v rimsko Emono, mogoče pričakovati arheološka odkritja, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Delna zapora traja že od lanskega avgusta, do prvega maja pa naj bi izvajalec podjetje KPL dela vendarle končal. A zaradi nepredvidenega sneženja se bodo ta za nekaj dni zavlekla, nam je pojasnil župan Zoran Janković. "Na žalost je padel sneg, ki je naredil veliko škode, onemogočil pa je tudi fino asfaltiranje, za katerega je potrebno suho vreme in najmanj 12 stopinj Celzija," je pojasnil župan in dodal, da bodo zaradi omenjenega razloga s končanjem del zamujali dva dni. V prihajajočem tednu bodo le še izbrali primeren dan za slavnostno odprtje ceste, je napovedal.

Pravzaprav bodo v času med prvim in devetim majem v Ljubljani odprli še nekaj cest. Poleg južnega dela Slovenske še Cankarjevo in Cesto Dolomitskega odreda, skupaj s Potjo Rdečega križa, ki bosta povezali območje Brda in Tehnološkega parka z Vičem oziroma središčem mesta. Torej hitrejša pot za vse, ki se vozijo z avtobusom številka 14. Sicer pa nameravajo pri Ljubljanskem potniškem prometu pred praznikom - dnevom Ljubljane - javno predstaviti nove avtobuse.

"V soboto, na dan svečanega pohoda ob žici, bomo predstavili 30 novih avtobusov, ki bodo na osrednjem delu Slovenske ceste stali do konca pohoda, nato pa bodo začeli voziti," je napovedal ljubljanski župan. In prav vsi bodo vozili na metan. Na začetku maja naj bi bila končana tudi Zaloška cesta in morda še trgovski center v Zalogu.