Primorje
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Občina Piran
Marina v Piranu je konec tedna nabito polna, odslovijo tudi do sto plovil. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Mestni pristanišči v Piranu in Izoli nabito polni navtičnih turistov

Vsak konec tedna odslovijo tudi sto plovil
27. avgust 2017 ob 11:01
Koper - MMC RTV SLO

Slovenska obala je privlačna tudi za navtične turiste. V poletni sezoni v naše morje dnevno vpluje od 300 do 500 plovil. Največ je italijanskih, sledijo jim avstrijski in nemški morjeplovci.

Številni od teh svoje jadrnice in jahte za krajše postanke privežejo v marinah, predvsem pa v mestnih pristaniščih. V Piranu, denimo, ob koncih tedna ni mogoče najti dnevnega priveza. Velik porast navtičnih turistov letos ugotavljajo v izolskem pristanišču. S sezono so zadovoljni tako v portoroški kot v izolski marini.

Med navtičnimi turisti je najbolj priljubljeno piransko mestno pristanišče. Za dnevne goste je tu na voljo 40 privezov. A ti ob koncih tedna nikakor ne zadoščajo za vse, ki bi se s svojim plovilom radi ustavili v Piranu. To še posebej velja ob lepem vremenu, pojasnjuje Sandra Martinčič Loboda iz piranskega Okolja. "In konec tedna tako odslovimo tudi sto plovil," je navedla.

V Piranu imajo letos za pet odstotkov več navtičnega prometa kot lani. Morjeplovci pa so letos očitno odkrili tudi Izolo, kjer je v pristanišču 20 dnevnih privezov. Lani so jih oddali nekaj več kot petsto, letos pa so to številko dosegli že do konca julija. Direktor izolskega komunalnega podjetja Denis Bele: "Na podlagi tega se nadejamo, da bo porast dnevnih obiskovalcev s področja navtike občutno večji kot lani".

Več dnevnih privezov tudi v Kopru
Tudi v koprskem pristanišču v zadnjih treh letih ugotavljajo več dnevnih privezov, kar pripisujejo boljši turistični ponudbi v starem jedru. Bližina mesta je za prehodne navtične turiste namreč ključna. Vojko Rotar iz koprske Marjetice: "Pričakujejo in iščejo dodatna doživetja. Ni samo torej tisti morski del, ampak simbioza z mestnim dogajanjem."

Poleg tega so dnevni privezi v mestnih pristaniščih, tudi zaradi nižjega vodnega povračila, občutno cenejši od tistih v marinah. Sicer pa so tako v izolski kot v portoroški marini z letošnjo sezono zadovoljni. V Portorožu so novost bivalna plovila, ki jih oddajajo v najem, v Izoli pa tudi z akcijo 'pripelji prijatelja' poskušajo omejiti upad letnih privezov zaradi odhodov v občutno cenejše marine v hrvaški Istri. V portoroški marini ob tem poudarjajo, da se je to v zadnjih dveh letih ustavilo in da se slovenski gostje spet vračajo.

Lea Širok, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 27.08.2017 ob 21:20
Slovenska obala ima tako velik potencial, da glava peče. Ne razumem, kako ne morejo urediti plaž z razpokanim betonom iz 70ih let..

Piran nima niti ene pametne plaže, kako je to možno?
JBT
# 28.08.2017 ob 00:14
Poslati jih do nove meje na morju,ko bodo zopet pripluli ribiči.0
Springbok
# 29.08.2017 ob 02:33
Ali so enodnevni turisti?
FolkloraS
# 27.08.2017 ob 15:32
Lepo.
ozi
# 27.08.2017 ob 22:50
predvsem bi se moralo investirat v konkretno marino, da lahko pripluje tudi kakšna konkretnejša jahta. pa da se da poskrbet tudi za lastnike.
Barbikat
# 27.08.2017 ob 13:23
A je tezko "nabito napolnit" eno mikro marino?
RJSlo
# 27.08.2017 ob 14:46
No ja. Pa ste tako grdo pisali o Borutu. Tu so zdaj rezultati. Slovenija je dobila svoj "džankšn" in so tujci to prepoznali kot pozitivno ter množično navalili k nam.
Kazalo