"Namembnost samega objekta, torej počitniškega doma, na podlagi veljavnega gradbenega in uporabnega dovoljenja sploh ne dovoljuje dejavnosti azilnega doma," pravi župan. Foto: BoBo

Prvi kontingentni načrt iz leta 2015 je v času zelo povečanega prihoda beguncev že predvideval začasno namestitev manjše skupine na Debelem rtiču. Takrat so v Ankaranu takšnemu scenariju odprli roke. Nov načrt, ki ga je vlada sprejela julija letos, pa je, pravijo na občini, nastal popolnoma mimo njih, čeprav predvideva, da bi tam nastanili do 120 prosilcev za azil. Na vlado so se obrnili, naj načrt popravi, pravi župan Gregor Strmčnik.

"Vlada ni izpolnila pravnih pogojev za sprejetje novega kontingentnega načrta kot tudi ne faze, v kateri bi se morebiti začel uporabljati počitniški dom na Debelem rtiču. Drugič, z enostransko odločitvijo je ravnala nezakonito, saj je posegla v pristojnosti in financiranje občine Ankaran. In tretjič, namembnost samega objekta, torej počitniškega doma, na podlagi veljavnega gradbenega in uporabnega dovoljenja sploh ne dovoljuje dejavnosti azilnega doma."

Izpostava bi bila v krajinskem parku, a tja, poudarja Strmčnik, z upravnimi postopki ne spada. Vse to so pred mesecem dni pisali vladi, odgovora niso prejeli. V Uradu za oskrbo in integracijo migrantov pa so nam prejšnji teden zagotovili, da se v podobnih okoliščinah vselej obrnejo na predstavnike ključnih institucij, nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti, ki sodelujejo v programih vključevanja posameznikov v slovensko družbo in da bodo za to še sledila usklajevalna srečanja, če bo to potrebo zaradi dejanskega vzpostavljanja izpostave. Občina pa je pripravljena sodelovati pri integraciji mlade migrantske družine.

V vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov obžalujejo odločitev Občine Ankaran, poroča Slovenska tiskovna agencija. Zanikali so, da občina ne bi bila sploh obveščena o vsebini kontigentnega načrta. V uradu navedli, da so bili predstavniki občine že 3. septembra 2015 prisotni na posebnem sestanku na ministrstvu za notranje zadeve, ki je potekal s prvo skupino občin, ki bodo ob morebitnem množičnem prihodu migrantov lahko deležne več migracijskih aktivnosti in ukrepov. Takrat jim je bila posebej predstavljena tudi možnost vzpostavitve morebitne nastanitvene kapacitete na območju Debelega rtiča, če bi to bilo potrebno, še poroča STA.