Otilio Furlanič (na fotografiji v sredini), ki je kri daroval že stopetdesetič. Foto: Facebook
Otilio Furlanič (na fotografiji v sredini), ki je kri daroval že stopetdesetič. Foto: Facebook

V poletnih mesecih je v slovenski Istri zaradi večjega števila turistov tudi več bolnikov, ki potrebujejo oskrbo z različnimi krvnimi skupinami. Kljub dopustom zadnja leta z zalogami na Centru za transfuzijsko dejavnost v Izoli nimajo težav. Krvodajalci se radi odzovejo ob akcijah, nekateri pa redno prihajajo na odvzem krvi.

Kri je neprecenljive vrednosti in tega se dobro zaveda Otilio Furlanič, ki je kri daroval že stopetdesetič: "Prvič sem daroval v nekdanji Jugoslaviji, v vojski. Potem pa na vsake tri mesece, da je prišlo do te točke, stopetdesetkrat. Zavrnjen nisem bil nikoli. Ja, to je tako, da se človek počuti zdrav. Avtomatsko daruješ kri za tistega, ki jo potrebuje."

Zaradi starostne omejitve pri 65 letih bo lahko kri daroval še petkrat. Nekateri so medtem šele na začetku krvodajalske poti. Šestindvajsetletna Nika Pucer je kri darovala drugič. Pravi, da bo še prišla: "Mi je všeč, rada pomagam, vsaj nekaj dam."

Potrebe po različnih krvnih skupinah nihajo, zato krvodajalce tudi sami pokličejo, je povedala specialistka transfuzijske medicine Slavica Maver: "Najpogosteje kličemo redke krvne skupine, v primerih, ko dobimo istočasno več bolnikov, ki to kri potrebujejo. Pokličemo pa tudi nula negativne krvodajalce, to so univerzalni krvodajalci in moramo imeti ves čas zadosti velike zaloge te redke krvne skupine za urgentne primere."

Izolski center s krvjo oskrbuje bolnišnice v Izoli, Valdoltri in Sežani. Poleti opažajo več nesreč, krvavitev, potekajo pa tudi operacijski programi: "Kot zdaj delujemo, smo z zalogami primerno založeni, tako da delo poteka nemoteno. Kot veste, od leta 2009 vso kri pošljemo v Ljubljano in glede na tedensko porabo, to kri dobimo nazaj," je še pojasnila. V poletnih mesecih se rade odzovejo tudi posamezne skupine, pred kratkim so izolsko transfuzijo obiskali motoristi in konjeniki.