Ptujska bolnišnica je v prvem polletju pridelala pol milijona evrov izgube. Foto: MMC RTV SLO
Ptujska bolnišnica je v prvem polletju pridelala pol milijona evrov izgube. Foto: MMC RTV SLO

Direktor bolnišnice Andrej Levanič je kljub temu zadovoljen, saj gre za polovico nižji minus kot lani. "Takšen trend se nadaljuje tudi zdaj oziroma celo izboljšuje, saj smo z uspešno izvedenimi sanacijskimi ukrepi našli še nekaj rezerv, ki pa se počasi zaključujejo," je na seji sveta zavoda splošne bolnišnice Ptuj pojasnil Levanič in dodal, da je pri tem pomembno stoodstotno črpanje razpoložljivega denarja iz pogodbe z zdravstveno zavarovalnico.

V bolnišnici so povečali samoplačniške usluge, ob tem pa za okoli 700 uteži prekoračili še načrt, kar skupaj pomeni za zdaj okoli 660.000 neplačanih evrov. To po njegovih besedah še dodatno vpliva na likvidnostne razmere, a hkrati računa na to, da se bo odhodkovni del v drugi polovici leta ustrezno znižal.

Do konca leta naj bi izpolnili zadane ukrepe, ki na eni strani pomenijo počrpanje vseh rezerv ter stabilno izpolnitev načrtov do tiste mere, ki ji bo finančno lahko sledila zavarovalnica. Optimistični pa so tudi glede arbitražnega postopka zaradi velikega nesorazmerja med realizirano in dejansko plačano utežjo.

"Arbitraža je sicer vsem izvajalcem postopek zavrnila oziroma se razglasila za nepristojno, kljub temu pa nekaj manjšim ustanovam izdala še sklep o pripravi aneksa 2 k letošnjemu splošnemu dogovoru, s katerim bi se takšna nesorazmerja odpravila. Za nas to pomeni ključnih 600.000 do 700.000 evrov, ki bi nas pripeljali v praktično uravnoteženo poslovanje," je povedal Levanič.

V zvezi s kriminalistično preiskavo, ki je zaradi nezakonitega izdajanja receptov tudi pri njih potekala v začetku julija, je direktor bolnišnice znova ponovil, da ta z njimi neposredne zveze ni imela, čeprav je bil eden od njihovih zdravnikov pridržan in mu je bil že izrečen suspenz. Druga dva vpletena pa sta se upokojila oz. je eden še v postopku upokojitve.