Na občini pozdravljajo pristop podjetij k odpisu dolgov. Foto: BoBo
Na občini pozdravljajo pristop podjetij k odpisu dolgov. Foto: BoBo

Z mariborske občine so sporočili, da so se zavezali, da bodo poskušali oblikovati enoten model odpisa dolgov, po katerem bi se ravnala mariborska občina in javna podjetja. Po vzoru občine bodo počakali na konec zbiranja vlog, torej 31. oktober, oddane vloge bodo nato pregledali in po svojih zmožnostih vsem upravičencem odpisali sorazmerno enak delež.

Uradni pristop javnih podjetij k odpisu dolgov na Občini Maribor pozdravljajo. Po besedah direktorja Snage Aleša Vajngerla si želijo, da bi k podpisu pogodbe o odpisu dolgov pristopile tudi preostale občine, v katerih so koncesionar in so njihove lastnice.

Dolgove bodo odpisovali tudi v Brežicah
K projektu je sicer pristopila tudi Občina Brežice, so sporočili danes. Koliko dolgov bodo odpisali, se bo odločil občinski svet, potem ko bo iz zbranih vlog za odpis dolgov jasen skupni dolg in kakšne bodo posledice za proračun.

Dodali so, da sta k podpisu sporazuma pristopili občina in tamkajšnja komunala. Ob tem so zapisali, da so skupaj ugotovili, da je v občini določeno število občanov, ki so v stiski in ne zmorejo plačila dolgov, hkrati pa so opozorili tudi na načrtno izmikanje plačilu dolgov, s katerim se srečujejo tako šole kot javno podjetje.

Obrazci za vlogo za odpis dolgov bodo na voljo na spletni strani občine, javnega podjetja in javnih zavodov. Predloge za odpis dolga zaradi neplačila vrtca in predloge za odpis dolga zaradi neplačane prehrane v osnovnih šolah sprejemajo vrtci oziroma osnovne šole.

Občane na brežiški občini hkrati opozarjajo, da lahko na spletni strani ministrstva za delo sami preverijo, ali so upravičenci do enkratnega odpisa dolga. Po zakonu o odpustu dolgov lahko za odpis terjatev zaprosijo tisti, ki imajo stare dolgove, kot so računi za elektriko, plin, vodo, ogrevanje, komunalo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, plačilo vrtca in šolske prehrane ali če morajo vračati preveč nakazane socialne prejemke.