Večina dogodkov v tednu mobilnosti je posvečena kolesarjenju. Foto: BoBo
Večina dogodkov v tednu mobilnosti je posvečena kolesarjenju. Foto: BoBo
false
Začel se je Evropski teden mobilnosti, ki sta ga v Ljubljani odprla evropska komisarka za promet Violeta Bulc in infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Foto: MMC RTV SLO
false
Gibanje je način življenja, ki ga lahko vpeljemo med svoje vsakodnevne obveznosti, so ob dnevu mobilnosti zapisali na ministrstvu za zdravje. Foto: Twitter/Ministrstvo za zdravje

Evropski teden mobilnosti vsako leto zaznamujemo med 16. in 22. septembrom, letošnji pa bo potekal pod sloganom Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost. Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da letošnje geslo izpostavlja to, da so trajnostni mobilnosti naklonjena mesta tudi ekonomsko uspešnejša.

Pobudi, ki lokalne skupnosti po Evropi spodbuja k izvedbi trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, se bo letos v Sloveniji pridružilo rekordnih 71 občin.

Evropski teden mobilnosti sicer tudi letos prinaša novost, to je pobuda Edward oz. Evropski dan brez smrtnih žrtev v cestnem prometu, ki ga bomo zaznamovali 21. septembra. Kot so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, je cilj skupne pobude Evropske komisije in Evropske mreže prometnih policij, da na ta dan na evropskih cestah nihče ne bo umrl.

43 dogodkov v Ljubljani
V Ljubljani ob 43 dnevnih dogodkih načrtujejo še devet tedenskih akcij, med drugim bodo spodbujali kolesarjenje, najmlajše pa bodo poučevali o varni poti v šolo. Letos se je v akcijo vključilo vseh 17 četrtnih skupnosti, v vsaki pa bodo ta dan med 10. in 20. uro za promet zaprli eno ulico ali del nje.

LPP pa bo ob dnevu brez avtomobila zagotovil brezplačne avtobusne prevoze, brezplačno pa bo tudi parkiranje na vseh petih P&R-parkiriščih.

Simulacija vožnje pod vplivom alkohola
V Mariboru bo večina prireditev na Trgu Leona Štuklja in Trgu svobode. Ves teden bodo mladim in vsem drugim na voljo infostojnica Zveze prijateljev mladine Maribor o ohranjanju narave kot naši odgovornosti in različne ustvarjalne delavnice. V torek in sredo bodo organizatorji v sodelovanju z AMZS-jem postavili poligon za simulacijo vožnje pod vplivom alkohola, v sredo pa bo zanimivo predavanje na temo homologacije starodobnih vozil. Četrtek bo v znamenju dneva mobilnosti invalidov.

Na Ptuju bodo med drugim omogočili krajše vožnje z e-vozili in vozili na metan. Vrhunec dogajanja bo 22. septembra, ko bodo za promet poskusno zaprli del starega mestnega jedra in nekatere ulice okoli osnovnih šol.

Kaznovanje napačnega parkiranja v Kranju
V Kranju bodo Evropski teden mobilnosti počastili s promocijskimi dogodki, s katerimi bodo spodbujali kolesarjenje in hojo. 16. septembra bodo uradno odprli kolesarski pas na Cesti 1. maja. Dan brez avtomobila bo v gorenjski prestolnici minil v znamenju dogodka Stari Kranj brez avtomobila z doslednim kaznovanjem napačnega parkiranja.

Brezplačni novomeški avtobusi
V Novem mestu bodo šolarje vodili v šolo s Pešbusom ali Bicivlakom ter pregledovali in urejevali šolske poti. Novomeščanom pa so ves september omogočili brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi. Novomeški turističnoinformacijski center obenem brezplačno posoja kolesa.

V Krškem se bodo v službo podajali s kolesom ali peš, odprli pa bodo tudi novi odsek kolesarske steze skozi predor Sotelsko-Brestanica in med drugim pripravili kolesarsko popotovanje ob Savi ter dan brez avtomobila. Podobne dogodke pripravljajo tudi v drugih občinah Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

V Celju bodo ob dnevu brez avtomobila zmagovalcem igre o prometu v občini, ki je potekala v okviru izdelave celostne prometne strategije, podelili nagrade. Za otroke bodo pripravili lutkovno predstavo na temo prometne varnosti, kolesarski spretnostni poligon in kolesarsko vožnjo po okolici Celja.

Pestro tudi na Obali
V Kopru bodo občanom na voljo brezplačni avtobusni mestni in primestni prevozi. Največ dejavnosti bo v mestnem jedru, zajemale pa bodo od športnih dejavnosti do predavanj in delavnic.

Pestro bo tudi v Piranu, kjer bodo pri izdelavi celostne prometne strategije za občino lahko svoja mnenja podajali občani, najboljši dve ideji pa bosta nagrajeni z električnim kolesom.

Na Goriškem bodo na svoj račun prišli zlasti kolesarji
Na Goriškem organizirajo vodene oglede Nove Gorice, na Bevkovem trgu so uredili spretnostni kolesarski poligon, za promocijo kolesarstva pa bo na voljo tudi brezplačen servis koles. Kolesarji bodo na svoj račun prišli tudi 17. septembra, ko organizatorji pripravljajo kolesarski dan. Začel se bo s tekmovalnim kolesarskim vzponom na Sveto goro in otroškim kolesarskim krosom, nadaljeval pa z rekreativnim kolesarskim izletom za družine ob reki Soči.

V tednu mobilnosti sodeluje polovica koroških občin
Na Koroškem je sodelovanje v tednu mobilnosti napovedala polovica občin, največ dogodkov pa pripravljajo v Slovenj Gradcu, kjer bo poudarek na kolesarjenju. Vsi kolesarji, ki se bodo pripeljali v središče mesta, bodo lahko sodelovali v nagradnem natečaju. Na Muratovi ulici potekajo igre otrok. Vse igrače, kot so kolesa, žoge, skiroji, avtomobilčki, bodo otroci pustili na ulici in jih ne bodo pospravljali, s tem pa bodo opozorili voznike motornih vozil na svojo navzočnost.