Datum zaprtja rudnika se je podaljšal do leta 2018. Foto: BoBo
Datum zaprtja rudnika se je podaljšal do leta 2018. Foto: BoBo

Trboveljska županja Jasna Gabrič se zavzema za celotno in strokovno sanacijo rudnika, ki trenutno zaradi zmanjšanja sredstev stoji, datum zaprtja rudnika pa se je podaljšal do leta 2018.

Poleg sanacije si županja želi tudi realiziran socialni program
Trboveljska županja je v odprtem pismu naslovljenem na zasavske poslance spomnila, da bi morali jame varno zapreti po prvotnem programu do konca letošnjega leta, kar pa je zaradi izpada 44 milijonov evrov namesto predvidenih 66 milijonov evrov iz proračuna, ki jih je vlada Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) leta 2012 vzela z zakonom k uravnoteženju javnih financ, nemogoče.

Ključna zapiralna dela naj bi se zdaj opravila v letih 2016 in 2017, za kar pa morajo biti v proračunu države zagotovljena tudi ustrezna sredstva.

"Menim, da bi bilo nedopustno ta sredstva morebiti ponovno zmanjšati in agonijo zapiralnih del podaljševati v neskončnost. V Zasavju si po več kot 200 letih izkoriščanja premoga s strani države zaslužimo vsaj to, da so sanacijska dela opravljena v celoti in strokovno, ter da je v celoti realiziran tudi socialni program," je povedala Gabričeva.

Težke gospodarske razmere
Opozorila je, da se trboveljska občina sooča z najtežjimi gospodarskimi razmerami v svoji zgodovini, saj stopnja registrirane brezposelnosti znaša 21 odstotkov in se viša, stopnja brezposelnosti med mladimi je 42-odstotna, število prejemnikov socialne pomoči pa za 175 odstotkov presega slovensko povprečje.