V zadnjem obdobju je opaziti povečano povpraševanje Avstrijcev za nakup nepremičnin v Goriških Brdih. Foto: BoBo
V zadnjem obdobju je opaziti povečano povpraševanje Avstrijcev za nakup nepremičnin v Goriških Brdih. Foto: BoBo
Dobrovo
Po mnenju Repšeta so cene nepremičnin v zadnjih dveh letih tako padle, da smo tako rekoč na nepremičninskem dnu. Foto: BoBo

V zadnjih letih gospodarske krize so tuji državljani v Sloveniji kupovali manj nepremičnin kot prej, letos pa se je to spremenilo. V Posočju in na Goriškem so v zadnjih dveh letih kupili 47 nepremičnin. Pred gospodarsko krizo so največ nepremičnin na severnem Primorskem kupili Angleži, po njej pa Italijani.

Povprečna cena prodanega stanovanja je bila lani v primerjavi z letom poprej nižja za približno dva odstotka, v obmejnih upravnih enotah pa za približno štiri, ugotavljajo na geodetski upravi. Prav zaradi padanja cen očitno postaja Slovenija ponovno zanimiva za tujce. Iz katerih držav prihajajo tujci, ki so v zadnjih dveh letih na severnem Primorskem pokupili skoraj 50 nepremičnin, nam pojasni Anton Knific z geodetske uprave: "Največ kupcev prihaja iz Italije, nekje 30 odstotkov, potem iz Velike Britanije in Nemčije po 15 odstotkov, drugih pa je manj."

Franci Repše iz nepremičninske agencije Renes iz Nove Gorice je povedal, da je po gospodarski krizi upadlo zanimanja Angležev in Nizozemcev. Povečuje pa se zanimanje Avstrijcev in Nemcev: "Prej teh kupcev pravzaprav ni bilo zaznati na našem trgu oziroma smo jih imeli izjemoma, zelo malo. Kar nas preseneča v zadnjem času je, da se s tega področja precej javljajo. To so ljudje, ki celo nameravajo priti živet sem. To je sprememba, tega nismo bili vajeni."

V zadnjem obdobju je opazil povečano povpraševanje Avstrijcev za nakup nepremičnin v Goriških brdih: "Zakaj prav Brda, bom težko rekel, pa vendar jih ljudje nekako primerjajo s Toskano - lepote narave, kulinarike. Kar zaznavamo v tem trenutku, je, da jim je kot lokacija najbližja, najbolj simpatična." Po mnenju Repšeta so cene nepremičnin v zadnjih dveh letih tako padle, da smo tako rekoč na nepremičninskem dnu. In tudi to je zagotovo eden od razlogov, da se tujci zanimajo za nakup v Sloveniji.

Nataša Uršič, Radio Koper