Na mariborski občini so vendarle našli denar za socialno dejavnost. Foto: BoBo
Na mariborski občini so vendarle našli denar za socialno dejavnost. Foto: BoBo

Župan Maribora Andrej Frištravec je povedal, da jim je uspelo sestaviti proračun, čeprav jim je država dodatno vzela 4,9 milijona evrov.

Frištravec je nadaljeval, da so ohranili vse programe na področju socialne dejavnosti, kulture, mladine in okolja, kot so na primer javna kuhinja, varna hiša in letovanje otrok."Uspelo nam je sestaviti socialno vzdržen proračun, kar pomeni, da smo sanirali tiste grozljive ničle, ki so se pokazale v simulaciji na začetku decembra lani. Prav nasprotno, na področju sociale smo še celo lahko povečali odhodke," je še dodal.

Predlog proračuna predvideva za razvoj in naložbe 1,6 milijona evrov, prednostno namenjeno gradnji fiziatrije v zdravstvenem domu. Še okoli milijon evrov več bo šlo se za komunalo, promet in prostor, gospodarske subvencije pa bodo večje za okoli pol milijona evrov. Še približno 190.000 evrov je rezerviranih za gradnjo novega vrtca Pekre.

Prodaja občinskih lokalov in zemljišč
Dodatni denar nameravajo v proračun dobiti z učinkovitejšim pobiranjem nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč, poleg tega računajo tudi na boljšo dobičkonosnost javnih podjetij, še nekaj pa bodo po načrtih dobili s prodajo občinskih lokalov in zemljišč. Odpravili naj bi anomalije dvojnega obračunavanja malic za vzgojiteljice v vrtcih in zmanjšali stroške ogrevanja šol.

Predlagana sprememba odloka o občinskih cestah bo omogočala pobiranje parkirnine za rezervirana parkirna mesta. Računajo pa tudi na prodajo zemljišč tujim vlagateljem, ki se že zanimajo za nakupe.

Manj denarja za javne zavode
Porabo bodo zmanjšali pri delovanju mestnega sveta in občinskega sekretariata za splošne zadeve. Za približno 370.000 evrov manj denarja bodo dobili javnih zavodi, ki bodo morali biti bolj dejavni pri pridobivanju evropskega denarja.

Predlog proračuna predvideva možnost novega zadolževanja do 2,2 milijona evrov, skupna zadolženost občine naj bi se kljub temu znižala, saj bodo letos odplačali 3,1 milijona evrov starih posojil, je dodal župan.