Na kiparski delavnici so izdelovali skulpture iz mavca v naravni velikosti Foto: Goran Rovan
Na kiparski delavnici so izdelovali skulpture iz mavca v naravni velikosti Foto: Goran Rovan
Delavnica je potekala pod vodstvom akademskega slikarja Rajka Čubra Foto: Goran Rovan
Nastali kipi bodo na ogled v galeriji Krško Foto: Goran Rovan
Socialno angažirana umetnost v Krškem

Neformalno pobudno skupino On.e je sestavilo šest mladih iz krške občine, ki so se zbrali z željo, da izpeljejo svoj projekt. To so: Špela Sečnik, Simona Stipič, Andrej Levičar, Dijana Mehić, Jasmina Mlakar in Nina Sotelšek, ki je bila vodja pobudne skupine On.e. Pretežno so to študentje humanističnih (etnologija, umetnostna zgodovina) in pedagoških ved (likovna pedagogika, razredni pouk) ali pa so ravno diplomirali in ugotovili, da imajo dovolj skupnih interesov, da svojo idejo realizirajo na tak način. Ob vstopu na trg dela se namreč od njih zahtevane določene delovne izkušnje, ki pa jih težko pridobijo.

Projekt so naslovili »Glamurozna Ana«, njegovi osrednji temi pa sta spodbujanje razmišljanja o težavah, ki jih imajo mladi pri vključevanju v družbo in ob vstopu na trg dela, ter krepitev evropske zavesti mladih skozi umetnost in kulturo. Kot je povedala Nina Sotelšek, so člani pobudne skupine mnenja, da je socialno angažirana umetnost v lokalnem okolju premalo prisotna in da lahko z njo opozarjajo na probleme, izpostavljajo vprašanja in iščejo možne odgovore nanje. Ob tem je še dodala: »Sodobna umetnost spodbuja k diskurzu, razmišljanju in predvsem širšemu pogledu na svet okoli sebe. Ker je pogosto težko razumljiva in hermetično zaprta, jo želi pobudna skupina približati lokalnemu prebivalstvu, predvsem pa sovrstnikom. Vodilna tema našega projekta je bila psihofizično zdravje mladih in problem vključevanja v družbo, zaradi predsodkov ljudi

Pobudniki so namreč sprevideli, da so eden izmed težav mladih tudi motnje hranjenja, zato so bile njihove dejavnosti namenjene predvsem predstavitvi te problematike. Najprej so jeseni v Mestnem muzeju Krško pripravili predavanje nutricionistke Janje Strašek z naslovom Uravnotežena prehrana, tej pa je sledila delavnica retorike in nastopanja v javnosti, ki jo je vodila pesnica, pisateljica in moderatorka Stanka Hrastelj. Na obeh se je zbralo veliko mladih in tudi starejših, ki jih te teme zanimajo.

Pripravili so tudi kiparsko delavnico
Ravno na kulturni praznik, 8. februarja, pa se je začela še kiparska delavnica, ki je potekala prav tako v prostorih Mestnega muzeja pod mentorstvom akademskega slikarja in grafika Rajka Čubra. Na njej je sodelovalo 14 povečini mladih, ki so se preizkusili v izdelovanju kipov iz mavca v naravni velikosti. Tudi njihova tema so bile motnje prehranjevanja, še posebej pa so se posvetili anoreksiji.

Ker je izdelovanje skulptur iz mavca dolgotrajni postopek, je delavnica trajala kar dva meseca. Najprej so udeleženci na kovinsko ogrodje, ki jim ga je priskrbela Metalna Senovo, pritrdili več plasti papirja ali drugega lahkega odpadnega materiala (stiropor, blago), potem pa so takšno ogrodje ovili v lahko kovinsko mrežo, na katero so z ozkimi trakovi blaga v več plasteh nanašali mavec.

Tako so se jim skozi projekt ustvarjanja porajale vedno nove ideje in oblike. Nastali so kipi, ki so zelo različni, tako po uporabi materiala kot po obliki in izvedbi, vsak pa v sebi nosi svojo posebno sporočilnost. Ti kipi bodo predstavljeni na sklepni razstavi, za katero bodo sami pripravili tudi vabila in katalog. Odprtje razstave v Galeriji Krško bo 16. aprila, ob 18. uri. ko si bodo obiskovalci lahko ogledali rezultate tega projekta. Seveda pa bo razstava odprta še nekaj časa, tako da si jo bo lahko ogledalo čim več obiskovalcev. Pobudniki si želijo, da bi bilo med njimi tudi veliko mladih.

Za MMC Goran Rovan

Socialno angažirana umetnost v Krškem