Ideje o prodaji Luke Koper ne bodo dobile soglasja na vladi, je prepričan Židan. Foto: BoBo
Ideje o prodaji Luke Koper ne bodo dobile soglasja na vladi, je prepričan Židan. Foto: BoBo

"Luka je strateška naložba in taka bo tudi ostala," je prepričan minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Vlada je pravočasno oddala vlogo za evropska sredstva za drugi tir, ministra za infrastrukturo in za finance pa sta se zavezala, da bosta za manjkajoči finančni del naložbe našla model javno-zasebnega partnerstva. Židan je o tem dejal: "Želim jima vso srečo pri tem iskanju. Nekaj pa le morata vedeti: da ideje, ki se občasno pojavijo v javnosti, da bo del javno-zasebnega partnerstva tudi prodaja Luke Koper, so povsem zgrešene, napačne in ne bodo dobile soglasja v vladi."

Židan ni naklonjen niti prodaji manjšega deleža Luke, celo nasprotno: "Država ima delež, kakršnega ima. Če razmišljamo o spreminjanju deleža, je edino legitimno razmišljanje, po našem mnenju, kako ta delež povečati."

Podobno stališče imajo tudi v DeSUS-u. "Če pri iskanju partnerja ne bomo uspešni, bomo morali model popravljati. Gospodarske razmere v Sloveniji se izboljšujejo, zato bo mogoče večje infrastrukturne projekte financirati tudi z državnim denarjem," pravijo.

V nobenem primeru pa se drugemu tiru ne smemo odpovedati, meni Židan: v interesu države je, da Luka Koper povečuje pretovor in dobiček, saj tako država dobi več davkov.

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper