#MMCdebata
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 23 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
Glede Piranskega zaliva arbitri niso uporabili zgolj mednarodnega prava, ampak tudi načelo pravičnosti, upoštevali so vse okoliščine, tudi zgodovinske in druge, meni dr. Marko Pavliha, strokovnjak za pomorsko pravo. Foto: BoBo
VIDEO
Ločeni pogledi Slovenije...
VIDEO
Brglez je predstavil svoj...
VIDEO
Bo Hrvaška upoštevala arb...
VIDEO
Slovenska politika meni,...
VIDEO
Vrh slovenske politike en...
VIDEO
Slovenski politični vrh r...
VIDEO
Boris Pahor nezadovoljen...
VIDEO
Pogovor z Mirom Cerarjem...
VIDEO
Kateri bodo naslednji kor...
VIDEO
Cerar obiskal Piran in Be...
VIDEO
Cerar v Piranu obljubil p...
VIDEO
Arbitraža najbolj prizade...

Dodaj v

#MMCdebata: "Hrvati so v taktični prednosti. Ne rabijo storiti ničesar, in tudi ne bodo."

64. MMC-debata o nadaljevanju dogajanja glede odločitve arbitražnega sodišča
8. julij 2017 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

"Hrvati so potisnjeni v kot, sedaj si ne smemo privoščiti nekih nepremišljenih korakov," je bil le eden od številnih komentarjev MMC-jevih bralcev na odločitev arbitražnega sodišča, ki še vedno dviga prah.

Slovenski politični vrh je na vrhu pri premierju dr. Miru Cerarju izrazil trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.


Po besedah premierja Cerarja so predsedniki parlamentarnih strank in predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Milan Brglez ter predsednik DS-ja Mitja Bervar v konstruktivni razpravi presodili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna.

Karkoli si drugače mislim o Cerarju, pa v dani situaciji trenutno ne vidim v Sloveniji politika, ki bi bil bolj primeren za sklepno fazo ureditve meje s Hrvati na podlagi mednarodno veljavnega arbitražnega sporazuma.
Vse je sedaj na naši strani, predvsem mednarodna skupnost, Hrvati so potisnjeni v kot, sedaj si ne smemo privoščiti nekih nepremišljenih korakov, da se ne bi mednarodna skupnost obrnila proti nam (recimo pošiljanje vojske na mejo). Čas je naš zaveznik, Hrvatom pa ga bo začelo zmanjkovati. Arbitražni sporazum je adacta, Hrvati zdaj drugega izhoda več nimajo. Nekaj časa še bodo na vse mogoče načine zavlačevali inplementacijo AS, dolgo tega ne bodo mogli početi, na koncu bodo klonili in se podredili mednarodni skupnosti. Ker brez naklonjenosti mednarodne skupnosti države ni, tudi samostojne Hrvaške ne bi bilo nikdar.

— nonparel 2017-07-05 08:15:01

Kar se Hrvatov tiče bo še najbolj zalegla blokada do šengena in evro območja, ampak tokrat resno, ne tako kot pri vstopu Hrvatov v EU.

— no72 2017-07-05 12:22:29

ne vem zakaj taka panika...

EU je sprejela arbitražo in
vsi v EU pozivajo Hrvaško,da sprejme arbitražo...
in s tem je stvar za Slovenijo zaključena...

že pred odločitvijo sem dejal,da Hrvaške NEPOSREDNO ne more noben prisilit,da sprejme arbitražo...in prav nobenega problema ne vidim v tem...
mi imamo namreč v rokah mednarodno sprejet in veljaven akt...
in,kar lahko stori Slovenija je to,da ta akt brani in s tem brani svojo integriteto...
Hrvaška pa naj se gre ´´kavbojce in indijance´´...
mi moramo ohranit mirno,hladno in trezno glavo in uporabiti diplomacijo...
ker EU uporablja diplomacijo in ne ´´houruk´´ varianto...
to je edina prava pot...
torej NOBENIH bilateralnih dogovarjanj več...nobenih cincanj ali debatiranj...
imamo odločitev arbitraže in pika...


kar se pa tiče naše notranje politične zadeve...
opozicijski nergači in nasploh nergači in nezadovoljni dlakocepci naj se lepo ustavijo,ker to,kar smo dobili je optimum...in nihče ne bi prinesel več,kot to...
mi s to arbitražo nismo ničesar izgubili...
mi smo določena ozemlja izgubili že zdavnaj...in se je o tem brezpredmetno pogovarjati,ker
se tega POPRAVIT več ne da...


kar imamo pač imamo in to je treba čuvat in negovat...
ker,če se bomo med sabo prepucavali bomo vse skupaj zfrknili in bomo postali čisto nepomembna banana država...in to točno taka,kot je sedaj postala-Hrvaška...
ker Hrvaška je povsem zmečkana država...noben v EU je ne šmirgla pet posto...v državi jim vlada kaos,standard je nizek,prehiteli so jih celo Romuni in Bolgari,vsakodnevno ljudje zapuščajo svoje domove in bežijo na zahod,v zadnjih par letih se je izselilo skoraj 100 000 ljudi,razprodali so takorekoč vse,kar niso prodali so pa uničili,vsakodnevno pogrevajo 70+ let stare stvari in to celo na najvišjih inštancah...skratka-propad iz katerega se sami ne bodo izvlekli...kaj pa pomeni pomoč drugih pa vsi vemo,kajne?

to je slika Hrvaške,dragi moji Slovenci in Slovenke...in vse to jim je storilo njihovo medsebojno prepucavanje...in to že od 1991 dalje...


no,zdej se pa zamislimo...
ali bomo EU država ali balkanska vukoje..na...
sedaj smo vsi priča,da EU le ni tako zanič zadeva...so nam vseeno dali nekakšno podporo...
in zdej je samo na nas samih ali bomo skočili čez Karavanke in čez Sočo ali pa bomo ostali-
jugoslovani...
ker sedaj je kocka padla...25 let tranzicije je mimo...
kar je bilo je pač bilo in za nazaj se ne da ničesar več popravit...

in zato-naj gre SLOVENIJA naprej ...

— no more bolero71 2017-07-05 09:13:45

Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je po srečanju slovenskega političnega vrha povedal Cerar. KAKO Z HRVATI IMETI DIALOG, ČE SODIŠČA NE SPOŠTUJEJO IN SO ARBITRAŽO ZAVRNILI IN ZANJE JE ZADEVA KONČANA???

— ata Smrk76 2017-07-05 18:07:47

Vsak korak moramo temeljito premisliti
"Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je po srečanju slovenskega političnega vrha povedal Cerar. Po njegovih besedah so poudarili tudi pomen odločbe arbitražnega sodišča za širšo regijo, posebej za države Zahodnega Balkana. Pojasnil je, da je želel danes doseči potrditev in utrditev politične enotnosti glede spoštovanja arbitražne odločbe in njene uveljavitve. Razgovor je označil za konstruktiven ter zagotovil, da bodo srečanja nadaljevali, ko bo prišlo do novih dejstev in okoliščin, s katerimi jih bo želel seznaniti.

Sem včeraj poslušal oddajo OTVORENO na hrvaški televiziji. Zanimivo, da tam ribiči tolmačijo arbitražno odločitev. Pravniki in politiki pa prav tako ne razumejo sporočila Evropske komisije. Oni bi se še kar pogajali in iskali rešitve. Izražali so se zelo žaljivo do Slovencev, tako da bi naša veleposlanica morala zapustiti oddajo.

— imlakar4 2017-07-05 08:06:20

hrvati pravijo da ne morejo stran od njihove pravice do polovice Piranskega zaliva, kakor je bilo stanje v Jugoslaviji... LOL... In to objavijo v glavnem dnevniku... folk pa samo kima, brez da bi vklopili možgane

— kroksi 2017-07-05 11:33:26

Imam enako stališče kot včeraj.
Predlagam, da Slovenija blokira vse pogodbe, predpise in zakone, ki jih morajo potrditi vse članice EU in samo počakati, da se bo EU prisiljena ukvarjati s Hrvati.
Če sosedu dovolijo izvršbo na moji nepremičnini a bodo potem še dvostranska pogajanja?

— SamoRes 2017-07-05 08:37:43

Hrvati so v taktični prednosti. Ne rabijo storiti ničesar, in tudi ne bodo, naši pa jim bodo meni nič twbi nič izročali ozemlja, ki so jih arbitri prisodili Hrvatom. Obratno pa se seveda ne bo zgpdilo.

— generusus 2017-07-05 21:34:19

Pahor: Zaradi hrvaškega stališča ne bo lahko
Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju poudaril, da je treba uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči na miren način in s pogovori. "Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo potem vsi čutili zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je dejal Pahor in izrazil prepričanje, da katera koli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom. Pahor je priznal, da bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva. Uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča pa je mogoče doseči "mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohranita mir in varnost in se okrepi zaupanje ter dobrososedstvo na dolgi rok".


kot berem komentarje, tudi Slovenski drzavljani ne vedo, kaj je Katastrska meja....dajmo malo prelistat ucbenike ? nihce ni mogel dobiti gradbenega dovoljenja za gradnjo hise, ki stoji na Katastrski meji dveh Republik v SFRJ. V teh 26 letih, pa je vsak pocel kar je hotel, tako Slovenci kot Hrvatje in zmeda cez dvorisca in spalnice so jasna ! Dalec od oci, dalec od predpisov, dokler na parcelo ne stopi AS.

— samogledam 2017-07-05 08:40:35

Hrvatje sploh niso rabili prisluhov, da bi vedeli kam se nakazuje rešitev... jim je že Vukas vse sproti poročal. Oni so rabili izgovor za izhod iz arbitraže. To je bilo bistvo, ne pa prisluhi. In oni mislijo, ali pa se delajo, da mislijo, da tega ne vedo v Nemčiji, Beneluksu, Komisiji itd.
Lahko rečem samo to, da ima naša veleposlanica resnično dobre živce, da je prenašala tisto plemensko obnašanje včeraj v Otvoreno!

— Lukas 2017-07-05 11:03:31

Prebiram naše novice, prebiram hrvaške. Po odzivih sodeč kot da ne gre za isti državi, ki sta leta 2009 podpisali medsebojni sporazum glede rešitve mejnega spora in takrat izkazali velik interes po rešitvi tega mejnega spora. Sicer mi je zelo jasno zakaj je takrat Hrvaška pristopila k podpisu sporazuma (naš pogoj za njihov vstop v EU) in zakaj je od njega odstopila (spretno uporabljen izgovor lobiranja naših arbitrov, čeprav resnica leži drugje).
Geostrateški položaj Luke Koper je trn v peti naši ljubi sosedi, saj se zaveda, da z odprtim koridorjem postajajo njihova pristanišča manj strateško zanimiva in uporabna, zato je bojazen Hrvaške, da bo ves pomorski tovorni promet šel preko našega največjega pristanišča in naprej po železnicah in cestah proti Vzhodni Evropi, popolnoma na mestu. Da ne govorimo o načrtovanih plinovodih in podobno. A ste kje zasledili, da bi se Hrvaška kregala okrog kopenske meje? Vse jasno a ne :)))? To vse predstavlja velike kupčke denarja, ki bodo šli mimo Hrvaške (pristojbine, privez ladij, cestnine, transport,...). Predstavljajte si, da je Hrvaška na našem mestu in mi na njenem. Bi bilo kaj drugače? :)))
V znak podpore naši diplomaciji in politiki, ki od osamosvojitve naprej razen izgradnje avtocestnega križa in številnih stečajev ni naredila praktično nič odmevnega in dobrega za nas državljane, sem se odločil, da ji kljub temu pristopim v pomoč pri reševanju meje na način, da do nadaljnjega bojkotiram dopust na Hrvaškem.

— zlati_m 2017-07-05 13:46:54

"Slovenski politiki pričakujejo pritiske EU-ja na Hrvaško"
Ha, ha, kar sanjajte.

— mirror 2017-07-05 12:32:58

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
Svit-1
# 08.07.2017 ob 07:04
Saj tudi nam ni treba nič storit. Samo počakamo, da bodo želeli v Schengen in se bo vse samo uredilo...
streljaj
# 08.07.2017 ob 08:51
No, mi pa bi lahko, kot država sporočili hrvaški, da bomo v prihodnjih mesecih dali v državni zbor predlog zakonov s katerimi bomo postopoma postavljali mejne prehode in kontrolo na točkah, ki so sedaj določene kot meja. Za izgovor lahko uporabimo, da smo država, ki spoštuje EU in pravo in da smo takorekoč prisiljeni, da v 6-mesečnem roku sprejmemo vse potrebne zakone, da bomo lahko v priporočenem času uveljavili uredbo, kot je bila določena. V kolikor želijo sodelovati pri pogovorih kako to najlažje urediti, lahko, drugače bomo enostransko, saj smo zavezani spoštovati odločitev in v roku 6 mesecev... Potem pa naj se Hrvaška prepira z EU, mi pa jih ignorirajmo.
samogledam
# 08.07.2017 ob 08:42
Luka Novak....blebeces neumnosti ! pojdi raje travo kosit...ti bi ocitno se zracno luko zakolicil, ne samo morja...prost dostop za vsa plovila je zagotovljen...in to je to ! Tako kot javno dobro za prost dostop na jezera, reke, morje vsem drzavljanom ! Po svetu je kar nekaj pomembnih in znanih prehodov v tej definiciji in obnese se.
garmond
# 08.07.2017 ob 08:38
Po vsebini zgornjih komentarjev sklepam, da so na Trstenjakovi tudi v soboto zjutraj zelo aktivni.
Dajte že nehat pihat na hrvaški rog. Kakšni domoljubi sploh ste? Verjetno v narekovajih.
tupamaross
# 08.07.2017 ob 10:52
Strinjam se da so Hrvatje v taktični prednosti. Gospod
Plenković je nekako nakazao da se bo s Slovenijo po
arbitražnem sporazumu pogovarjal še vsaj 100 let. To
je celo javno namignil.

Hrvatska strahotno rabi nekaj okrog česar bi poenotila
ves svoj narod. Predvsem upokojence,vojaške invalide
in brezposelne, ki jih je vseh skupaj dobrih 2 milijona.

Ogromno število njihovih upokojencev z pokojninami ne
more preživeti nit prvih deset dni v mesecu. Enako tudi
invalidi ne. Brezposelni pa so sploh žgoča tema Hrvaške.
Tu je še ogromno število družin, ki jim rubijo premoženje,
poredvsem hiše, stanovanja... 330 tisoč hrvaških družin
ima blokirane račune. V eni družini živijo v povprečju 4.
člani, kar pomeni, da jih trbi blokado okrog 1,5 mijijona.

Na njihovi televiziji je "javni bilježnik" (verjetno notar) pred
celo Hrvaško izjavil, da je to leto prispelo 780 tisoč novih
predmetov za rubež...

Te dni bo v Saboru sprejet zakon, da je nepremičnina, ki
je edina, ne more rubiti in tudi, da se nepremičnina ne
more zarubiti, če je dolga manjši od cca 7 tisoč EUR...

Hrvaška rabi mejni spor s Slčovenijo, saj ji od Slovenije
ne grozi nobena nevarnost, lačni in ogoljufani narod pa
se bo do zadnjega poenotil v sovraštvo do Slocvencev,
saj bo podzavestno za vse svoje gorje obtožil nas...

Hrvaški narod se mi resnično usmili, ker ne vidim nobene
rešitve, pač pa le stopnjevanje sovraštva do nas.
Aeda
# 08.07.2017 ob 08:52
>>Ne rabijo storiti ničesar...<< Kaj na to poreče jezikovni spletovalec?
Jajaja
# 08.07.2017 ob 09:53
Od Hrvaške he potrebno zahtevati še vojno škodo ki so jo ustaši zagrešili na naših tleh.
Kar nekaj slovencev je umrlo pod Ustaškim nožem katerih slogan je bil Za dom spremni.
Pod tem istim sloganom in z Ustaškimi simbili potem obiščejo grobove ustašev v Sloveniji in mi niti ne reagiramo.
Nujno moramo z zakonom prepovedati uporabo vseh totalitarnih simbolov tudi Ustaških in v praksi prepovedati hrvatom ki poveličujejo ustaštvo uporabo teh simbolov tudi v Sloveniji
Mogoče bi na seznam dodali še šahovnico ki so jo tudi uporabljali Ustaši
cene vols
# 08.07.2017 ob 09:44
Ma kaksna taktična prednost hrvatov? Neumnost..Slovenija jo ima, sporazum lahko sami uveljavimo. Zdaj imamo za sabo še Evropo.
In en komentator je napisal, da bo tako dokler se ne bomo s Hrvati pogovorili...Halo? Pa z njimi se pogovarjamo ze 25 let
Z njimi se nimas kaj vec pogovarjat ker jim je v interesu da do dogovora nikoli ne pride. A vam folk res ni jasno še to?
PONOS
# 08.07.2017 ob 10:26
Ko sem pisal da so MSM v ZDA dokazano fake news je bil en kup minusov nobeden se pa ni poglobil v lastništvo danes vsi čivkajo o tem CNN npr.je doživel katastrofalni padec gledanosti ..kaj menite da so državni mediji ko gre za državne interese?
PONOS
# 08.07.2017 ob 10:21
Zanimivo da so komentarji zbrani tako kot je mainstream miselnost politične iluzijske prevare.Prave resnice pa ni.Vse je namreč dogovorjeno.Ves scenarij, ljudje delajo norca na obeh strani meje.Kar je pa žal potrebno saj med nami in onkraj meje živijo omejenci ki jih pa ni malo,zato je potrebno maso peljat v ograjo.Hrvaška bo odločitev arbitraže sprejela le način in paket bo malenkostno drugačen okvir je postavljen.
aktivist
# 08.07.2017 ob 09:00
Domoljubni pesek v oči narodu, medtem ko nas kradejo in finančno izkoriščajo.
garmond
# 08.07.2017 ob 11:52
@tupamaross
Tako kot se s Hrvatom ne moreš normalno pogovarjat o Piranskem zalivu, tako pri nas ne moreš fantičnim privržencem Janše povedati niti ene besedice kritike čez Janšo. Čim ga omeniš v negativni luči postanejo sovražni in izredno agresivni do osebe, ki si je kaj takega sploh upala.
raknac navi
# 08.07.2017 ob 10:45
Tole je nekdo zadnjic pripopal. Se mi zdi fino. Ni tam vse tako enoznacno. Kot tudi pri nas ne a ne.
http://www.jutarnji.hr/komentari/ako-je-slovenija-puno-dobila-sto-je-hrvatska-izgubila-u-arbitrazi-nista/6332887/
raknac navi
# 08.07.2017 ob 16:52
Ni vseeno kako bomo reagirali na hrvasko ignoriranje. Tretji kriterij je bil jurisdikcija nad spornim ozemljem. In tukaj so hrvati v prednosti. Koliko casa bomo se cakali in se zanasali na nekoga tretjega? 30 let so mas prepricevali, da je vseeno, ker so hrvatje mejo postavili na Dragonjo... in danes? Kje je meja? Zato nic cakat. Nic cakat pri uveljavljanju svojih pravic. Ker drugi nam jih ne bodo odstopili ali zagotovili. Ko smo se osamosvajali je imel kapital svoj interes. Te "malenkosti" na meji pa nikogar ne zanimajo.
utegurovic
# 08.07.2017 ob 14:35
ne pište nič slabega o sosedih, ker vas bo admin sigurno brisal. tam je vse lepo in prav...
tupamaross
# 08.07.2017 ob 12:41
Boroč,
tudi mene moti "iplementacija, prekarno...!"

Namesto implementacija bi mirno lahko rekli "realizacija."

Ker govorimo o Arbitraži, bi to pomenilo "realizacijo"
določil arbitražnega sporazuma.

Še več možnih izrazov, vendar mislim, da bi tale bil temu
še najbolj primeren.
krneki2110
# 08.07.2017 ob 11:54
S čem so pa hrčki do sedaj izsiljevali Slovenijo???Vrsto let so naši politiki trdili,da je zemlja na Tdinivem vrhu naša in pa seveda Joras...Nabirali so si politične točke in prikazovali hrvate kot sovražnike vsega slovenskega.Sedaj se je izkazalo da mi nismo imeli prav.Kar se pa korupcije sodišča v Hagu tiče,pa itak ne bojo priznal in bojo vse postopke izpeljali do konca,saj sami sebi itak nebi pljunili v skledo,ker bi v naslednjih primerih sodišče lohk ukinili...
Mis slovenski narod imamo prej problem sami s seboj in pa z nesposobnimi politiki,ki svojo nesposobnost radi preložijo na druge,da ne govorimo o teranu,nlb,nuklearki...Nam so za vse krivi hrvati...
tupamaross
# 08.07.2017 ob 11:29
Vljudno prosim, da se moji komentarji ne razumejo napak.
Rad imam Hrvaški narod in komentarji nikakor niso naperjeni
proti tem narodu, pač pa sem skušal prikazati dejansko stanje.

Hrvaška je v zelo, zelo... hudem stanju. Sovraštvo do kogarkoli
se iz dneva v dan povečuje in mu ni videti konca. Zanimivo je,
da se lahko govori na splošno o sovraštvu na Hrvaškem, ki ni
več usmerjeno proti Srbom, pač pa to sovraštvo preprosto išče
kogarkoli, ki ga je nujno sovražiti za katerihkoli razlogov.

Sam bi bil najsrečnejši na svetu, če bi na Hrvaškem vsi lepo
in v sreči živeli, ker bi se to pozitivno odražalo tudi na nas. Res
mi ni znano, zakaj politiki na Hrvaškem ne začnejo proslavljati
to, da so dobili Sveto gero, zaradi česar je Tudjam celo bil
pripravljen na vojno z nami in počasi in tiho na drugih področjih
realizirajo dosežke arbitražnega sporazuma.
tupamaross
# 08.07.2017 ob 11:10
Boleča rersnica.

Na morju smo se spoprijatelji z eno Hrvaško družino.
Med njimi je tudi babica stara 72 let. Že okrog 20 let
upokojena na mestu direktorja računovodskega
sektorja zelo znane državne družbe na Hrvaškem.
Njena pokojnina je nekje okrog 450 EUR.

Sama sva se ob kavi pogovarjala o Piranskem zalivu.
Nekatere stvari okrog Piranskega zaliva sem ji skušal
pojasniti na svoj način, na kar je postala rdeča v obrazu
in mi dobesedno rekla:

"...stara sem 72 let, vendar bi jutri z puško branila ta zaliv,
ki je vedno bil naš. V celoti. Ne boste našli niti enega
samega Hrvata, ki ni istih misli, kot sem jaz...!"

Ohranil sem hladne živce in jo celo pohvalil kot velikega
domoljuba, saj drugega izhoda sploh nisem imel. Takoj
sem svoji družinu ukazal, da naj se z nikomer ne prereka
okrog Piranskega zaliv. najboljše, da se ga sploh ne omenja.

Vendar, vse tole se je dogajalo nekako po tem, ko sta se naša
dva "agenta" preko javnega telefona pogovarjala eno uro, iz
teh njihovih pogovorov je pa bilo razvidno, da na sodiščih
vlada korupcija.
cairns
# 08.07.2017 ob 11:08
Deep_G
Na koncu bodo Hrvati naše "ta brihtne" tolk zmedli, da bomo zgubili še tisto kar nam je dodelilo arbitražno sodišče.

Prepričan sem da ne.
Res da ima sodba skoraj 400 strani, a nihče v politiki ni tako neumen da bi pristal na kakrkoli česar v sodbi ni.
Samo menjava zemljišč pride v poštev. Npr. ob reki Muri, kjer Slovenija da Hrvatom nekaj hektarjev zemlje na desni strani, mi pa dobilo enako površino na levi obali.
cairns
# 08.07.2017 ob 11:03
#MMCdebata: "Hrvati so v taktični prednosti. Ne rabijo storiti ničesar, in tudi ne bodo."

Popolnoma zgrešeno.
V nobeni prednosti niso. Trmasto zavračajo AS ker ni nobenega mehanizma ki bi jih prisilil s uveljavitvi.
Čudi me da naši ne zahtevajo uveljavitev SOPS-a. Tudi to je mednarodna pogodba. Tako bi lahko mednarodni javnosti pokazali in dokazali da Hrvaška nikoli ni spoštovala podpisanega. SOPS ni ''kompromitiran'' pa ga Hrvati vseeno ne dovolijo izvajati.

Sloveniji ne preostane drugega kot da sama z določenimi ukrepi prisili Hrvaško k spoštovanju AS in SOPS-a. Jaz vem kako, a je na vladi da sami to ugotovijo saj so za to dobro plačani.
raknac navi
# 08.07.2017 ob 10:52
Vsi govorijo da je slo dobila prost dostop do mednarodnega morja, hrvati, sodisce, cel svet. Samo nekaj nasi samozvanih domoljubov in strokovnjakov trdi nasprotno. To ke tako kpt s tistim finskim biznisom, ko so vsi priznali, maili so sibali sem in tja, nekaj zaprisezenih domoljubov si pa se kar zatiska pci, se spreneveda, potvarja resnico, in scuva slovence na slovence.
boroč
# 08.07.2017 ob 12:22
"Slovenski politični vrh je na vrhu pri premierju dr. Miru Cerarju izrazil trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije."
........................................
..............
Imamo kakšno slovensko besedo za "implementacijo" ? Nima vsak slovarja tujk ali interneta.
HOR
# 08.07.2017 ob 12:03
Taktično ali netaktično, iz, in v Slovenijo bodo plule ladje po morju, pa še ribe in plankton, kakor do sedaj pa če se Hrvaška še 100 let spreneveda okrog arbitraže in meje.
Za probleme državljanov zaradi tega pa naj poskrbi država.
tupamaross
# 08.07.2017 ob 11:56
Nasvet v prvi vrsti našim, po tem pa še Hrvaškim politikom.

Tajno to zadevo rešite ob pomoči Evropske Komisije ter ob
pomoči ministrov za zunanje zadeve Nemčije in Švedske, ki
bi bilo jamstvo Sloveniji.

Spoštovani gospod Cerar naj predlaga spoštovanemu
gospodu Plenkoviću,da tajno podpišeta dogovor v prisotnosti
Evropske komisije ter ministra za zunanje zadeve Nemčije in
Švedske, da oba esksplicitno spoštujeta določila Arbitražnega
sodišča in sprejemata njegove odločitve, ki se morajo v celoti
implementirati najpozneje v desetih letih, implementacijo določil
tega sporazuma pa jamčijo Nemčija in Švedska.

Ker gre za odločitev sodišča, dogovor Cerarja in Plenkovića ni
potrebno pošiljati na potrditev v naš parlament in v Sabor, saj
se lahko oba sklicujeta, da sta le sprejela sodno odločitev.

Problem je vsekakor sredinska črta v Piranu, ker ne bi bilo moč
prikriti, da naši politiki deset let zavirajo prečkanje te črte.
ginobili
# 08.07.2017 ob 11:42
No ja takih člankov imaš malo morje v hrvaških medijih. Oni kao to vse ignorirajo a resnica je obratna še kako vse spremljajo, če jih zdaj ne stisnemo te hrtate s pomočjo tretjega jih nikoli ne bomo!!!
PONOS
# 08.07.2017 ob 10:34
Kai npr na prvi strani je en od teh čudakov ki potrebuje iluzijo.Model enači dopust z državnim sporom kot da bo imel on kaj več v žepu če Hrvati sprejmejo arbitražo ali ne.Kot da bodo Hrvati jokali če on ne zapravlja.Na dopust greš tja kjer se spočiješ in se imaš lepo.
Kai
# 08.07.2017 ob 10:02
Niti ne spremljam več medijev in vseh političnih dogajanj, ker je vedno eno in isto. Dejstvo pa je samo eno-s hrvaško politiko se na lep način ne da rešiti NIČ. Ista pesem znova in znova. Če bi naši imeli jajca, bi šli odločno in agresivno(s preudarno mero) proti hrvatom. Schengen, Euro,... Za začetek pa lahko letos kontrolirajo vsa vozila, ki se bodo iz Hrvaške vračala v Slovenijo. Me zanima upad turizma drugo leto pri njih in posledično vpliv na njihovo fiktivno gospodarsko stanje. Hrvatom vzameš turizem pa bodo na ravni severovzhodne Romunije.

Jaz sicer ne bojkotiram njihovega morja, samo oni od mene nimajo praktično nič. Sodelavec ima vikend v Istri, ki ga koristim 5 dni na leto. Takrat tudi, kot kakšen Čeh vzamem s sabo skoraj vse kar potrebujem. Doli kupim mogoče kakšno štruco kruho in spijem kakšno pivo.
Za dopust v pravem pomenu besede pa se vsako leto najde kakšna destinacija. Lani Grčija, letos Tajska, drugo leto mogoče Izrael, Ciper ali Kanarski otoki. Destinacije, kjer dobiš dosti za svoj denar in se ne rabiš ubadat z ničemer.
wta
# 08.07.2017 ob 08:35
@Svit-1

A tako kot smo blokirali Hrvaško pri vstopu v EU? Vse dokler ZDA niso zagrozile s sankcijami če Slovenija ne umakne blokado Hrvaški.
soraya
# 11.07.2017 ob 08:00
Iz Portala Plus:rimeri arbitraž med Nikaragvo in Kolumbijo ali Kitajsko in Filipini - če jih samo naštejem par nam primerljivih - ne vsebujejo takšnih klavzul, ker te preprosto ne sodijo v arbitražne razsodbe, ki temeljijo na predhodnem dvostranskem dogovoru. Če pa se bosta dve državi nekega dne dogovorili drugače, pa je to stvar mednarodnih odnosov in ne več določenega sodišča! Vem, da so takšne razprave o podrobnostih dolgočasne, ampak hudič se vedno skriva v detajlih in v interpretacijah. V kolikor bi bilo res – kot nam želi dopovedati politika s svojimi servilnimi pravniki, ki so sokrivi, da smo ozemlje in državljane izgubili zaradi napačnih formulacij pojmov oz. zahtev (npr. odprto morje etc.) –, da je princip standardni del razsodbe, potem pa zahtevam takojšen odstop celotne vlade, umik kandidature predsednika Boruta Pahorja na naslednji volitvah in začetek sodne preiskave proti vsem tistim, ki so narod nagovarjali za potrditev Sporazuma o arbitraži. Za trenutek pustimo ob strani dejstvo, da je Karl Erjavec kriv za to, da je Hrvatom ponudil možnost umika iz procesa in da bi že samo zaradi tega moral prevzeti celotno odgovornost za nastalo situacijo. Ampak če so takratni voditelji in pravniki vedeli (kot zdaj posredno trdijo), da bi lahko bila zadeva po razsodbi še vedno nedokončna in nezavezujoča, torej v nasprotju s tem, kar je pisalo v sporazumu o arbitraži, ki smo ga potrdili na referendumu, potem morajo odgovarjati zaradi naklepne prevare in zlorabe položaja. Na nas so prevalili odgovornost sporazuma, istočasno pa zamolčali resnico o vseh možnih posledicah! Kdo pa bi sploh glasoval za sporazum, ki ne bi prinesel dokončne rešitve, zanj pa bi odobrili porabo sedmih milijonov evrov državnega proračuna za prazen nič?

Torej: Kdo bo odgovarjal za nepopravljive zgodovinske in politične napake za slovenski narod,za materialno škodo,kdo in kdaj?
Haloo
# 08.07.2017 ob 17:35
Še vedno je v načrtu Velika Hrvaška, ki se bo izvajal še naprej, ne glede na prisego Evropi.
amigo
# 08.07.2017 ob 13:41
Namesto implementacija bi mirno lahko rekli "realizacija."

Slovenska beseda za implementacijo ali realizacijo je URESNIČITEV. Sedi, cvek!
tupamaross
# 08.07.2017 ob 12:03
Garmond,
verjamem Ti, da je tako, vendar in Janša in Grims v tej zadevi
okrog implementacije določil iz Arbitražnega sporazuma, igrajo
meni logično vlogo, da je Hrvaška dobila vse, mi pa nič, da pa
je nujno spoštovati določila Arbitražnega sodišča. Grvatje so
kar dobro sprejeli "jezo" Janše, da je Slovenija vse izgubila.

Ko smo po dogovoru Drnovšel - Račan dobili stik z mednarodnimi
vodami, je nekaj naših časopisov javno pisalo, da je za vse to
zaslužen naš Ribičič, ki naj bi se z Račanom dogovoril za vse
skupaj ob igranju tenisa in so celo javno namignili, da nadmudrio
Račana ali, da je Račan bil podkupljen. Ko sem to bral, so mi lasje
stali po koncu, ker bi njihov sporazum moral potrditi še Sabor, kjer
so poslanci vse to javno prebrali v Saboru in sporazum zavrnili.

Prav je, da opozicija strelja z vsemi topovi po koaliciji, da so izgubili
vse proti Hrvatom in ne, da bi se tega veselili.

Lep pozdrav in hvala za Tvoj cenjeni komentar!
tuintam
# 08.07.2017 ob 11:21
Mislim, da sem na dan objave razsodbe gledal komentar v Dnevniku TVSlo1. Nek geograf in pravnik sta bila. Geograf je povedal, da se arbitraža nekako zreducirala na pravno in upravne utemeljitve. Vemo, da to dostikrat pomenu upravne zadeve.

Zakaj to omenjam? Ker se ne razume, da pravo lahko ali sili v vključevanje ostalih strok, ali pa ostale izključi in preglasi.

Na splošno bi bilko dobro o tem razmišljati. Ker za nekatere pomeni izraz pravna država prevlado prava, za druge pa pravno prisilo upoštevati ostale stroke. Za ene je pravna država vladavina, za druge pa ukinitev vladavine in oblastnosti.

Zadeve so si pa diametralne. O manj oblastnosti kot o nekem načinu se ne razpravlja kaj dosti, nakar se ugotavlja, da se nekateri praskajo po glavi, kako to, da se vse vedno bolj radikalizira in da se oblastnost povečuje...
raknac navi
# 08.07.2017 ob 11:03
Ne razumem pa zakaj se nekaterih crt ne da potegnit bolj clovesko. Ok dobili so levi breg Dragonje. Joras je bil leta 91 star manj kot stirideset. Se ne da pocakat se dvajset trideset let?
pepar
# 08.07.2017 ob 10:42
Tole z arbitražo bodo zavlačevali (pod mizo) tudi naši politiki,saj jim bo tema prišla še kako prav pri sprejemanju kakih nepriljubljenih zakonov,kot je recimo nova pokojninska reforma.
Ob pravem trenutku bodo pogreli vso stvar v njeni senci pa lažje sprejeli kar se že nekaj časa pripravlja.
Tako da,dragi sodržavljani,ne si mislit,da je hitra rešitev okoli arbitraže v interesu naših govorcev !!
Še se bo vleklo.
amigo
# 08.07.2017 ob 10:38
Hrvati so potisnjeni v kot, sedaj si ne smemo privoščiti nekih nepremišljenih korakov," je bil le eden od številnih komentarjev MMC-jevih bralcev na odločitev arbitražnega sodišča, ki še vedno dviga prah.

Ta zgornji komentar je popolnoma nerealen in nima veze z realnostjo, Hrvatje niso izgubili čisto nič, dobili pa so strateška ozemlja s katerimi bodo še naprej izsiljevali Slovenijo. Mi nimamo niti sposobnih politikov, niti novinarjev. Geopolitika je za Slovence španska vas.
vranek
# 08.07.2017 ob 10:30
Joj dte cudni. Pa ja ne nomo v naprej vpili, izsiljevali vas bomo. A vam res ni jasnoz da se pomembne stvari ne moreko dogajati in izjavljati javno. Saj jih ne bomo izsiljevali, le meja po nasi oceni, tu in tam, ne bo adekvatno varovana, prevec migrantov bo prihajalo do nas, preveč bosancev, ker tam nimajo meje in polno moznih oomislekov. Diplomacija je subtilna in v detajlih, takih majckenih.
zigadr
# 08.07.2017 ob 10:11
Jst se res čudim kako oni vsi po vrsti govorijo isto in se sploh ne zmenijo za to zakaj se gre!
Tudi mi bi mogli biti kdaj tako ozko gledi
maxbernie
# 08.07.2017 ob 08:55
Hrvatom gre na smeh, dobili so veliko več, kot so si sploh mogli predstavljati. Mislim, da bodo vsi naši domoljubni politiki, ki imajo vikende v Umagiu Rdečem vrhu, Savudriji, dobili posthumno najvišje priznanje od hrvaške države.
amigo
# 08.07.2017 ob 14:11
&Kai
Za začetek pa lahko letos kontrolirajo vsa vozila, ki se bodo iz Hrvaške vračala v Slovenijo. Me zanima upad turizma drugo leto pri njih in posledično vpliv na njihovo fiktivno gospodarsko stanje. Hrvatom vzameš turizem pa bodo na ravni severovzhodne Romunije.

Ti nimaš pojma o gospodarstvu in o realnem življenju. Mi kot ena od najmanjših držav v EU, z visokim % izvoza, si ne moremo privoščiti ekonomske vojne z nikomer. Mogoče misliš, da boš s tem, da greš na dopust na Tajsko zrušil hrvaško gospodarstvo. Če bi šel na Hrvaško obstaja možnost, da bi Hrvati tvoj denar prinesli nazaj v Slovenijo, ko bi šli na smučanje, toplice ali pa v planine. Tvoj denar pa bo ostal na Tajskem. Ni mi znano, da bi Tajci hodili k nam na smučanje ali pa kupovali naše blago. Poskusi vzeti v roke kakšno knjigo o ekonomiji. Seveda ne o casino kapitalizmu. Razen tega bi ti rad Hrvaško spravil na raven Severovzhodne Romunije. Ne razumem kaj bi imeli mi od tega, razen gospodarske škode. Ti je znan pregovor: Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.
amigo
# 08.07.2017 ob 13:54
Glede Piranskega zaliva arbitri niso uporabili zgolj mednarodnega prava, ampak tudi načelo pravičnosti, upoštevali so vse okoliščine, tudi zgodovinske in druge, meni dr. Marko Pavliha, strokovnjak za pomorsko pravo.

Naj mi kdo razloži zakaj niso celotne meje reševali po načelu pravičnosti in dobrososedskih odnosov? Se pravi, da smo si želeli nepravično mejo in slabe sosedske odnose. Ni mi jasno kako so lahko Mirišče na hrvaškem katastru priključili Sloveniji, ljudi ki so v enakem položaju v okolici Razkrižja pa ne. Oboji so vezani na Slovenijo, otroci hodijo v slovenske šole, davke plačujejo v Sloveniji. Očitno to sodišče svoje delo ni vzelo pretirano resno. Na koncu so celo napisali, da razsodba velja, če se stranki ne dogovorita drugače. Na žalost ali na srečo so Hrvatje naši sosedje in tako bo tudi ostalo. Naši nesposobni politiki niso uspeli v 26 letih najti varianto, ki bi bila dobra za obe strani. Žalostno!
tupamaross
# 08.07.2017 ob 11:21
Cairns,
ni teoretske možnosti za uporabo sile. Pa ne za to, ker bi
se jih bali, pač pa za to, ker bi lahko vojska iz Italije prišla
"mirit" zadeve, za kar bi imela privolitev mednarodne
skupnosti.

Nađši ribiči bodo lahko lovili v tistem delu morja, ki nam ga
je dodelilo Arbitražno sodišče le pod pogojem, če bodo tam
tvegali svoja življenja.

Sprintaj si ta komentar.

Ogromno število Hrvatov je resnično na nitki z živci in le nek
povod iščejo. Ni važno proti komu. Tudi proti Kitajski, če bi
jim to kaj pomagalo.
webman
# 08.07.2017 ob 10:44
Jaz ne razumem, zakaj se pri nas varnost posravlja za udobnostjo prehoda meje! Za vstop iz Hrvaške nazaj v Slovenijo bi morali uvesti striktne preglede vsakega avtomobila (vsi ven iz avta, pregled prtljage, dokumentov). Ne če, ampak ko bo na Z zopet počilo in se slučajno ugotovi, da je terorist prešel cez naso mejo, bomo izgubili vsko kredibilnost in bomo sami počasi izpadli iz šengna...
Kolone in turizem je problem Hrvatov in ne naš. Goste iz Poljske, Nemčije, Češke ipd bi lahko vozili tudi z avioni in nebi obremenjevali naših cest izključno v tranzitne namene. Tako pa kot služabniki delamo samo to kar paše sosedom...
džeko
# 08.07.2017 ob 09:55
Ma ne..kaj pa....uvajati novo mejno in to bo...
kotzi
# 08.07.2017 ob 07:41
Svit..s Cerar je rekel da bo Sengen kljub temu ce ne bodo spostivali arbitraze..je rekel da jih ne smemo izsiljevati...jj je topredlagal..Cerar je pa rekel..da ne bomno izzivali..torej sengen bo...na bosansko hrvaski meji kljub temu....ker si to zeli Evropa
kotzi
# 08.07.2017 ob 15:48
Kitajci ne priznavajo arbitraze..in zakaj bi Hrvaska...kaj ji ko more...
Deep_G
# 08.07.2017 ob 10:46
Na koncu bodo Hrvati naše "ta brihtne" tolk zmedli, da bomo zgubili še tisto kar nam je dodelilo arbitražno sodišče.
kotzi
# 08.07.2017 ob 07:40
kaj zdej Cerar hodi mirit ljudi ki bodo ostali pod prisli pod Hrvasko,..a ni reku Pahor oz Cerar da smo lahko zadovoljni z mejo na kopnem...ne vem...zdej hod mirit..clovek ki je zakuhal arbitrazo Pahor..ga pa nikjer ni...se kr se hval...no je pa nekaj res zakaj bi pa Hrvaska morala upostevat arbitrazo..jst boi jo na njihovem mestu..kjer je za njih zelo ugodna...Kitajska tut ne priznava izid arbitraze iz Haaga glede morske meje ki joi ima s Filipini...in so rekli..za nas ta odlocitev ne obstaja...hm..Kitajci ne spostujejo arbitraze...in kaj bi Evropa rekla..nic...smo odvisni od njih
PlanetOfTheApes
# 08.07.2017 ob 10:27
Hrvati so v tej igri pokra zastavili slovensko dediščino, zgubili pa niso ničesar svojega . Arbitraža bi morala zajemati celotno območje cone B Svobodnega tržaškega ozemlja do reke Mirne, pa bi nam z veseljem dali celoten Piranski zaliv pa še Rt Savudrijo. Hrvati so nekje dobili ozemlje na podlagi 200 let starega katastra, ponekod jim paše meja po sredini reke, potoka ali zaliva, ponekod pa "namišljena" meja med republikami SFRJ.
#MMCdebata


MMC-debata je rubrika, v kateri bomo na MMC-ju

vsak teden izpostavljali najboljše oziroma najbolj

odmevne komentarje uporabnikov našega portala.

Kazalo