#MMCdebata
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
false
Nova stara britanska premierka Theresa May se v kratki izjavi za javnost po volitvah ni dotaknila izgub, ki jih je imela njena stranka. Foto: Reuters
       To, kar država potrebuje bolj kot kdaj koli, je gotovost. Jasno je, da imajo samo konservativci in unionistična stranka legitimnost in sposobnost, da to zagotovita.       
 Theresa May
VIDEO
Mayeva bo vendarle obliko...
VIDEO
Theresa May želi oblikova...
VIDEO
Negotovost po izidu brita...
VIDEO
Britanski konservativci z...
VIDEO
Kdo bo sestavil britansko...
VIDEO
Volitve v Veliki Britanij...
VIDEO
V Veliki Britaniji poteka...
VIDEO
Zadnji spopadi v bitku me...
VIDEO
Laburisti in konzervativc...

Dodaj v

#MMCdebata: "Po ZDA se bo tudi Velika Britanija pretežno ukvarjala sama s sabo!"

62. MMC-debata po britanskih volitvah
10. junij 2017 ob 06:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Angleži se itak vedno zase brigajo. Kontinent jih ne briga," je bil le eden od številnih komentarjev MMC-jevih bralcev na izid britanskih volitev.

Britanska premierka Theresa May bo oblikovala novo vlado, čeprav so njeni konservativci na volitvah v četrtek izgubili absolutno večino.

Pri tem se bo oprla na severnoirske unioniste (DUP). Kot je napovedala, bo nova vlada izpeljala postopek brexita, pogajanja z Brusljem naj bi se začela 19. junija.

Kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade.

— Druga Švica 2017-06-09 08:18:14

Ne glede na vse, pa četudi si britanci premislijo glede Brexita, jih mora EU poslati ven. EU, se tako kot Britanija bori za lasten obstoj. Ekonomske teorije govorijo da naj bi šlo državi izven EUja bistveno slabše in to naj EU z Britanijo tudi sedaj pokaže v praksi. Da državljani EU vidijo, kakšen pomen ima ta zveza.

Poleg tega so se v EUju začeli vsaj malo kazati tudi obrisi nujnih sprememb in reform. Z britanijo dvomim da bi do kaj takega prišlo. So pač preveč vase zagledani in rabijo eno ornk streznitev, da ne bodo kategorično zavračali tudi koristnih stvari, ki jih predlaga EU.

— politik kritik 2017-06-09 07:58:25

Fenomenalna godlja, v katero so se "odvolili in referendumirali" konzervativci. Cameron je reševal volitve in obljubljal referendum o Brexitu, kjer je bil prepričan, da do Brexita ne bo prišlo. KRatkoročno je tveganje uspelo - nepričakovano je dobil absolutno večino, a se je zgodil Brexit, Cameron je odstopil, Mayeva pa je hotela povečati večino v parlamentu z volitvami, ker je bila - glede na javnomnenjske napovedi prepričana, da bo do tega prišlo. Posledica poltičnih igric je parlament, kjer nihče nima večine in je Brexit pred vrati...

Kot bi Mayevi rekel Rene Artois: "You stupid woman"

— Tomislav Rugelj 2017-06-09 07:49:25

"Oblikovala bom novo vlado, ki bo izpeljala brexit"

Krasno, čudovito.....in končala kot Farage.
Vmes pa bo seveda podprla vse poteze Amerike in Trumpa, še naprej bo podpirala šeriatske Savdijce, zahtevala odhod Assada, sankcije Iranu in Rusiji, čeprav se vsi borijo proti Isis-u.
Mogoče bo pa še malo rezala proračun policajem, kot je to počela, ko je bila notranja ministrica.
Aja, pa še malo bo znižala človekove pravice in poostrila nadzor interneta, da bomo vsi, ki smo proti neoliberalno šeriatski politiki še bolj nadzorovani.
Čudovito.

— TOMI 2017-06-09 14:39:05

Mayeva želi Veliko Britanijo popeljati naprej
Mayeva je oblikovanje vlade napovedala po srečanju s kraljico Elizabeto II., ki jo je uradno zaprosila za mandat za sestavo nove vlade. Kot je dejala ob vrnitvi na Downing Street, bo oblikovala vlado, "ki bo lahko zagotovila gotovost in popeljala Britanijo naprej v tem kritičnem trenutku za državo". Pri tem je napovedala sodelovanje s severnoirskimi unionisti (DUP), s katerimi da imajo "močan odnos že več let". Podrobnosti o obliki sodelovanja s stranko ni navedla, s čimer je po pisanju BBC nakazala, da bo najverjetneje šlo za neformalni dogovor o podpori.

Po ZDA se bo tudi GB pretežno ukvarjala sama s sabo!

— Svit-1 2017-06-09 08:17:11

Corbyn je kampanijo vodil izvrstno in v nekaj mesecih prisel od stranske figure do resnega kandidata. Izjemno moc so pokazale nekonvencionalne medijske platforme mladih, po zadnjih podatkih naj bi na volisca slo kar 72% mladih do 24 let, preprican sem, da je velika vecina volila laburiste. Vsecen rezultat.

— domzo7 2017-06-09 09:30:27

To preprosto ni več tista Velika Britanija, ki je vladala svetu. Mislim, da se bodo bolje znašli kot na primer Slovenija, ki bi izstopila iz EU, ampak brexit jih bo tepel po petah še 50 let. Da sploh ne omenjam ogromnih notranjih problemov, ki jih bodo imeli s priseljenci. Pa ne zagovarjam EU, daleč od tega. Zdi se mi, da Britanci zelo slabo razumejo, koliko je ura v svetu...

— anny22 2017-06-09 08:30:03

Theresa May: "Oblikovala bom novo vlado, ki bo izpeljala brexit"

Ironično. Celo kampanjo je Mayeva Corbynu očitala simpatiziranje z irskimi ekstremisti, zdaj pa sama sklepa koalicijo z irskimi rasisti, homofobi in verskimi fanatiki.

Edina častna poteza za Mayevo bi bil odstop. Pod njenim 'strong and stable' vodstvom je stranka na volitvah doživela polom, volilci pa so ji jasno dali vedeti, da nima mandata za pogajanja glede brexita.

Sicer pa so to bile neverjetno pomembne volitve. Za Evropo in cel svet. Še posebej pomenljiva je 75-odstotna udeležba volilcev, starih med 18 in 25 let. Kapo dol mladim Britancem za angažiranost in zrelost. Celemu svetu so pokazali, da obstaja življenje tudi onstran vampirskega neoliberalizma in izolacionističnega nacionalizma.

— KovacevaKobila 2017-06-09 14:54:48

Brexit se bo zgodil
Zagotovila je tudi, da bo nova vlada v vsakem primeru izpeljala postopek brexita. Pogajanja z Brusljem se bodo nadaljevala po predvidenem urniku, je napovedala. Kot je predlagal EU, se bodo začela čez deset dni, 19. junija. V kratki izjavi se Mayeva ni dotaknila izgub, ki jih je imela njena stranka. Njeni konservativci so na predčasnih volitvah, ki jih je v želji po okrepitvi položaja med pogajanji o brexitu razpisala sama, namreč izgubili absolutno večino v parlamentu in osvojili 318 sedežev v 650-članskem parlamentu. Unionisti so zasedli 10 sedežev.

Njih bo lastna demokracija, ki dopušča zavajanje ljudi, spravila na kolena...

— POTROSNIKF 2017-06-09 07:48:29

Le od kod se je vzelo 5 milijonov novih registriranih volilcev v primerjavi z le leto dni starim glasovanjem o "Brexitu"... Zanimivo. ;)

— LjudjeSoOvce 2017-06-09 10:33:51

jaz sem gledal do 4ih zjutraj, potem za urco zadremal, in gledal naprej. je bilo za po tleh valjat smešno

imajo britanci na zalogi še kak metek s katerim se bodo v kratkem streljali v kolena?

— Belief 2017-06-09 09:43:28

Angleži se itak vedno zase brigajo. Kontinent jih ne briga.

— en drug 2017-06-09 08:25:21

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 10.06.2017 ob 07:49
Skratka, od petih milijonov na novo registriranih volilcev je 1-2 milijona tistih, ki so od zadnjih volitev napolnili 18 let, ostalih 2-3 milijone pa je tistih, ki do zdaj niso volili, ali pa so se od zadnjih volitev preselili v drugo volilno enoto.
blaz3k
# 10.06.2017 ob 08:46
Kaka premierka. taka država, dvegube.
zozozo
# 10.06.2017 ob 07:48
@Alorius -

Kakšne kriminaliste, kaj pa pišeš neumnosti? V Angliji (enako kot npr. v Amariki, in za razliko od recimo Slovenije in večine evropskih držav) nimajo registra stalnih bivališč, zato se morajo državljani pred volitvami posebej registrirati.
Dux Ursus
# 11.06.2017 ob 06:16
#MMCdebata: "Po ZDA se bo tudi Velika Britanija pretežno ukvarjala sama s sabo!"

S kom pa naj se ukvarja VB kot pa sama s sabo? Ali bi se morali Britanci obnašati kot vaški pijanči, ki so v gostilni vsi pametni in rešujejo svetovne probleme, svojih doma pa ne morejo rešiti. Pospraviti je potrebno pred svojim pragom in potem soliti pamet drugim.
blaz3k
# 10.06.2017 ob 08:44
Ko so kradli pol sveta so bili zadovoljni, sedaj pa...?
Dajo
# 10.06.2017 ob 07:24
Neverjetna zaslepljenost. Bolje niso mogli volit.
Alorius
# 10.06.2017 ob 07:16
Le od kod se je vzelo 5 milijonov novih registriranih volilcev v primerjavi z le leto dni starim glasovanjem o "Brexitu"... Zanimivo. ;)

To je bistveno vprašanje za kriminaliste v Britaniji.... le od kod :)
Svit-1
# 08.07.2017 ob 07:05
Itak se oboji že dalj časa ukvarjajo sami s sabo! Zato pa je frau Merkel vedno bolj na očeh...
anny22
# 10.06.2017 ob 09:03
@zozozo, hvala za poduk. Nam v mali kokoški je nerazumljivo, da se mora volilec registrirati na upravni enoti, če želi oddati glas. Sploh v Ameriki, kjer se ljudje ogromno selijo, je težko voditi seznam upravičencev na podlagi bivališča.
zozozo
# 10.06.2017 ob 08:50
To, kar država potrebuje bolj kot kdaj koli, je gotovost. Jasno je, da imajo samo konservativci in unionistična stranka legitimnost in sposobnost, da to zagotovita.

To pa je prevajalec malo slabo razumel. "Unionistična stranka" ne obstaja. Je pa "Conservative and Unionist Party" polno uradno ime konzervativne stranke. DUP-ja pa v tem govoru ni omenjala, ker ga itak ne namerava (niti si ne bi upala) uradno vključiti v koalicijo.
#MMCdebata


MMC-debata je rubrika, v kateri bomo na MMC-ju

vsak teden izpostavljali najboljše oziroma najbolj

odmevne komentarje uporabnikov našega portala.

Kazalo