Na Gorenjskem že odpravljajo posledice močnega vetra. Foto: BoBo
Na Gorenjskem že odpravljajo posledice močnega vetra. Foto: BoBo
Močan veter je raztrgal zastavi. Foto: BoBo
Močna burja je izruvala več starejših dreves v Parku Nade Žagar v Ilirski Bistrici. Foto: Ines Trebec
Uničujoč veter, 11. 11. 2013
Največ škode je veter povzročil na ostrešjih. Foto: BoBo
Veter je povzročal največ težav na Gorenjskem, Primorskem in Notranjskem. Foto: BoBo
Elektropodjetja so imela polne roke dela
Veter je precej poškodoval tudi gozdove
Zaradi ujme vsaj dva milijona evrov škode
Veter je razkril več sto stavb

o podatkih Elektra Primorska največ nevšečnosti povzročila na Ajdovskem, Pivškem in Bistriškem ter na območju Dekanov. Večino odjemalcev so že priklopili nazaj.

Čez dan je delavcem Elektra Primorske uspelo vsaj začasno odpraviti večino napak na distribucijskem omrežju, ki so nastale zaradi burje. Dela trenutno še potekajo v Breginjskem kotu na Kobariškem in v zgornjem delu Baške grape na Tolminskem, kjer naj bi bilo brez električne energije še okoli 880 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorska.

Do večera naj bi tudi na preostalih območjih vzpostavili vsaj zasilno dobavo električne energije. Če jim ne bo uspelo popraviti omrežja do najbolj oddaljenih vasi, kot so Podbela, Robidišče, mejni prehod Robič in vas Krn, bodo v teh naseljih za začasno napajanje z električno energijo namestili agregate.

Velika večina poškodb distribucijskega omrežja je po navedbah Elektra Primorska nastala zaradi padcev drevja na daljnovode, kar je povzročalo pretrganje vodnikov in porušenje stebrov. Prve ocene škode naj bi bile znane v sredo popoldne.

Vodja regijskega štaba civilne zaščite (CZ) Samo Kosmač je povedal, da je bilo na severnem Primorskem zaradi močne burje poškodovanih okrog 120 objektov. Najhuje je bilo v občinah Kobarid in Tolmin, kjer je veter poškodoval tudi 15 gospodarskih in upravnih objektov.

40 manjših gospodarskih objektov (staje, lope) je bilo poškodovanih tudi v občini Cerkno. Precejšnja škoda je nastala zaradi odkrite strehe podjetja TKK Srpenica, na Kobariškem pa je nastala precejšnja škoda na strehah podjetij Oplast in TIK Kobarid.

"Škoda bo velika, ocenili jo bomo v prihodnjih dneh. Danes je na terenu 35 gasilcev, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh tam, kjer tega sami ne zmorejo," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ-ja Kobarid Marjan Stres. Najhuje je v vasi Smast, kjer je veter odnesel celotno streho starejšega stanovanjsko-gospodarskega objekta, 83-letna lastnica pa bo težko zmogla stroške za popravilo, je še povedal Stres.

700 poškodovanih objektov na Gorenjskem
Domačini, krovci ter delavci komunalnih in elektrodistribucijskih podjetij danes odpravljajo posledice orkanskega vetra, ki je v ponedeljek prizadel Slovenijo. Potekata tudi popis škode in prijavljanje škodnih primerov zavarovalnicam. Na Gorenjskem je veter poškodoval več kot 700 objektov, največ na območju Žirovnice in Preddvora, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet.

Po njegovih besedah so gasilske enote opravile ogromno posegov, in sicer v zelo zahtevnih in nevarnih razmerah, ko je veter še naprej odkrival strehe in podiral drevesa. Za vse intervencijske ekipe, ki so bile v ponedeljek na terenu, je bilo delo zato izjemno težko.

Komunalna podjetja odstranjujejo podrta drevesa, na novo vzpostavljajo podrto prometno signalizacijo in čistijo razmetane zabojnike za odpadke. Cenilci že ocenjujejo škodo, občani pa sami ali ob pomoči krovcev sanirajo škodo.

"Ljudem lahko svetujemo s številkami obrtnikov, ki izvajajo gradbena dela. Ekipe za saniranje pa sami nimamo," je opozoril poveljnik štaba civilne zaščite v Žirovnici Marjan Dobnikar. Po njegovih navedbah je v žirovniški občini veter poškodoval približno 250 objektov, škoda naj bi presegla 300.000 evrov. Takšnih posledic karavanškega fena, ki so ga sicer v vaseh pod Stolom vajeni, ne pomnijo od let 1985 in 1975.

Brez elektrike je bilo 2.500 odjemalcev
Prebivalci Jezerskega so popoldne vendarle dočakali tudi ponovno delujoče električno omrežje. Ponoči je bilo namreč na tem območju motenih še 15 transformatorskih postaj, skupaj pa je noč brez električne energije preživelo približno 240 odjemalcev.

Danes nekaj po 14. uri so bili z elektriko oskrbljeni vsi odjemalci na Jezerskem, prav tako na Beli in v vaseh Peračica in Praproše, so sporočili iz Elektra Gorenjska, a dodali, da je zaradi podrtega drevesa na Golniku zdaj motena oskrba z električno energijo 30 odjemalcem na tem območju.

Zaradi podrtih daljnovodov je bila v ponedeljek oskrba z električno energijo motena v številnih krajih od Jesenic vzdolž Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp vse do Jezerskega in Cerkelj ter na širšem območju Poljanske doline in v Davči. Skupno je bilo brez elektrike 2.500 odjemalcev. Posledice orkanskega vetra, katerega povzročena škoda na elektrodistribucijskem omrežju še ni ocenjena, pa bodo odpravljali še ves teden.

Burja bo oslabela
Danes bo na Primorskem delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, burja bo čez dan še nekoliko oslabela. Drugod bo oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Goriškem in ob morju do 15 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. Na Primorskem, kjer bo večinoma suho, se bo burja spet nekoliko okrepila. Temperature bodo podobne kot v torek.


Reke se vračajo v struge
Na vzhodu države so se spopadali tudi s poplavami. Po podatkih predstavnikov območnih civilnih zaščit se je Krka, ki se je v svojem spodnjem toku razlila v okviru običajnih poplav, danes proti jutru umirila in dopoldne začela upadati.

V Kostanjevici na Krki je poplavila del severnega dela otoka, manjši del tamkajšnje ceste in nekaj dvorišč, kakšne škode pa s tem ni povzročila. Prav tako ni ogrozila stanovanjskih hiš. Na širšem območju je kot običajno poplavila del nižje ležečih cestišč. Narasla Krka je nekaj lokalnih cest poplavila tudi v občini Šentjernej, opaznejše škode pa tam prav tako ni povzročila.

Na Ljubljanskem barju poplavlja Ljubljanica. Poplavna območja obsegajo območja pogostih poplav, v torek se bo Ljubljanica postopno vrnila v svojo strugo.

Reke v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji ter Kolpa upadajo, pretok Ledave se v spodnjem toku postopno umirja. Na izpostavljenih mestih reke še nekoliko poplavljajo, ponoči pa se bodo predvidoma vrnile v svoje struge.

Elektropodjetja so imela polne roke dela
Veter je precej poškodoval tudi gozdove
Zaradi ujme vsaj dva milijona evrov škode
Veter je razkril več sto stavb