Močan veter je spremljal dež. Foto: EPA
Močan veter je spremljal dež. Foto: EPA

Najhuje je bilo na severni obali in zahodu celinskega dela države. Zaradi močnega vetra so zaprti nekateri odcepi avtoceste proti obali. Težave s prometom so bile tudi v Zagrebu.

Na kmetiji v bližini Varaždina je umrl 46-letnik, potem ko se je nanj po močnem sunku vetra zrušilo drevo. Zaradi posledic poškodb je umrl na kraju nesreče.

Na Reki se je zaradi močne burje na enem izmed gradbišč porušil gradbeni oder in z okoli osmih metrov višine sta z odra padla delavca, ki nista bila privezana. Po nekaterih poročanjih se zdravniki bojujejo za življenji obeh delavcev.

Na reškem območju naj bi zaradi poškodb med neurjem zdravniško pomoč poiskalo okoli 20 ljudi, med njimi tudi trije otroci, na katere je padla veja pri šoli v Opatiji.

V šolah so odpovedali popoldanski pouk, zaprto pa je tudi reško študentsko naselje. Prebivalcem so svetovali, naj ne zapuščajo zaprtih prostorov, če ni nujno potrebno.

Sunki več kot 200 kilometrov na uro
Na severnem Jadranu, še posebej v delih pod Velebitom, je imela burja značilnosti orkanskega vetra, saj so sunki presegali 200 kilometrov na uro. Že v nedeljo je hrvaški hidrometeorološki zavod razglasil rdečo in oranžno stopnji nevarnosti za severni Jadran in zahodne dele države. Prebivalce so posvarili, naj bodo previdni zaradi težav, ki jih povzroča veter.

Na Reki je burja odkrivala strehe, ruvala drevesa, prekinjala električno napeljavo in premikala zabojnike za smeti. Veter je povzročal nevšečnosti tudi v Zagrebu, kjer imajo težave tudi v javnem avtobusnem prometu. V hrvaški prestolnici so gasilci ponoči in davi zaradi neurja posredovali približno petstokrat.

Veter je med drugim poškodoval poslopje nekdanjega parnega mlina v središču Zagreba, ki je zaščiteni kulturni spomenik. Ker obstaja možnost, da bi se del poslopja zrušil, območje varujejo policisti in gasilci.