Burja se umirja, a počasi. Foto: MMC RTV SLO
Burja se umirja, a počasi. Foto: MMC RTV SLO
Tovornjak
Takole je močan veter pometel s tovornjakom. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Novogoriški gasilci so to noč posredovali pri dveh odkritjih nadstreškov ter travniškem požaru v bližini vasi Preserje. Ajdovske poklicne gasilce so na pomoč poklicali le enkrat, ko je v vasi Žapuže burja odkrila nadstrešek. Foto: MMC RTV SLO
Pustošila močna burja

Burja, ki je dopoldne pihala s hitrostjo do 180 kilometrov na uro, je povzročala številne nevšečnosti. V Vipavski dolini in na Goriškem je odkrivala ostrešja in ruvala drevesa. Skupaj je bilo po zdajšnjih podatkih poškodovanih 49 stanovanjskih in poslovnih objektov.

Zaradi burje sta se poškodovala tudi dva človeka. Enemu je padel na glavo strešnik, drugi pa se je poškodoval med vožnjo s tovornjakom, ki se je prevrnil na magistralni cesti v Ozeljanu.

V Ajdovščini je odkrilo stanovanjsko hišo in poškodovalo okoli 30 parkiranih vozil. Na Obali je bilo najhuje zgodaj zjutraj, gasilci pa so posredovali dvanajstkrat, največkrat pri odstranjevanju nevarnosti s ceste in različnih predmetov.

Težave bodo verjetno s podrtjem dela stanovanjske hiše v Zaloščah, saj naj bi bile poškodbe tako velike, da jo bo verjetno treba podreti, stanovalce pa izseliti. Stavbo si trenutno ogledujejo statiki, ki bodo podali končno oceno o stanju objekta in predlagali nadaljnje ukrepe.

V različnih intervencijah je sodelovalo okoli 150 pripadnikov reševalnih in drugih služb.

Luka Koper že odprta
Zaradi burje in visokih valov, ki so dosegali do štiri metre v višino, je bilo nekaj omejitev v pomorskem prometu, saj sta imeli dve večji tovorni ladji ponoči težave, ker ju je na sidrišču močno zanašalo. Luka Koper je bila nekaj časa le delno odprta. Po podatkih luške kapetanije pa pristanišče že od 14. ure deluje normalno.


Na avtocesti je oviran promet
Na hitri cesti Vrtojba-Razdrto je bila okoli druge ure zjutraj uvedena četrta stopnja zapore, kar pomeni, da je hitra cesta zaprta za ves promet. Trenutno je še zaprta med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina. Ob 5.15 je bila uvedena zapora tudi na regionalni cesti Ajdovščina-Podnanos, in sicer tretje stopnje, kar pomeni, da je promet dovoljen samo za osebna vozila. Sicer pa je zaradi burje na primorski avtocesti med Koprom in razcepom Nanos promet oviran, zato je omejena hitrost vožnje.

Kako ravnati?

Pazite na najpomembnejše - varnost ljudi. Med ekstremnimi vremenskimi razmerami se zato ne izpostavljajte.

Po ujmi preprečite nadaljnjo škodo.
Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.

Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.

Če so razmere varne, začnite popravilo tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oz. cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.

Vir: Zavarovalnica Triglav


Šole in vrtci so zaprti
V občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica so zaprli osnovne in srednje šole, vrtce ter glasbene šole. Za tiste, ki nimajo varstva za svoje otroke, je bilo organizirano dežurstvo, šolskih prevozov pa zaradi zapore cest ni bilo. Vodstvo Civilne zaščite Nova Gorica svojim občanom odsvetuje zadrževanje na prostem, predvsem zadrževanje v bližini dreves in stavb, kjer bi lahko nanje padle odlomljene veje ali strešniki.

Ostali brez električne energije
Zaradi močne burje je bilo v zgodnjih jutranjih urah poškodovanih tudi več električnih daljnovodov. Do poškodb je prišlo na daljnovodih v Vipavski dolini, na odseku Komen-Štanjel-Sveto, Hrpelje-Podgrad, Pivka-Knežak, na Banjški planoti, v okolici Bilj, Malija-Rižana, pred kratkim pa tudi na daljnovodu Ajdovščina-Predmeja. Brez električne energije je bilo okrog 5. ure zjutraj približno 3.400 odjemalcev, okrog 8. ure pa že 4.300. Večino težav naj bi do zdaj že odpravili, drugod pa so ekipe še na terenu in naj bi okvare odpravile do noči.

Pustošila močna burja