Ljubljanica se je razlila po Ljubljanskem barju. Foto: BoBo
Ljubljanica se je razlila po Ljubljanskem barju. Foto: BoBo

Krka, ki je v svojem gornjem toku davi upadala, se je v spodnjem toku ponoči umirila, da bi se razlila po kostanjeviškem otoku pa ji je manjkalo le približno 15 centimetrov. Težav z njenim naraščanjem v Kostanjevici na Krki tako ne pričakujejo, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc.

Po podatkih poveljnika šentjernejske civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krka ponoči, tako kot so pričakovali, poplavila cesto Mršeča vas-Šentjernej, ki so jo morali v ponedeljek po 22. uri zapreti za promet. Kakšnih večjih težav pri svojem prestopanju bregov ni povzročila.

Po podatkih samodejnih hidroloških postaj je gladina Krke v Soteski davi ob 5.30 padala, na Gorenji Gomili in v Podbočju v svojem spodnjem toku pa se je ustalila in prenehala naraščati.

Ljubljanica po podatkih Arsa poplavlja na Ljubljanskem barju, vendar le na območju pogostejših poplav, obseg poplavljenih površin pa se bo v četrtek začel počasi zmanjševati.

Ponoči bo upadla tudi Dravinja, a že bo v četrtek lahko znova narasla in se na območju pogostih poplav razlila v manjšem obsegu. Prav tako se bodo nekoliko povečale ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske.

Dan je zaradi slabega vremena in posledično mokrih cest minil v znamenju pozivov voznikom, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cestah. Razmere so se sicer umirile, a previdnost vseeno ne bo odveč.