Policist si ogleduje škodo na Manhattnu. Foto: Reuters
Policist si ogleduje škodo na Manhattnu. Foto: Reuters
Valovi butajo v Asbury Park v zvezni državi New Jersey. Foto: Reuters
ZDA
Iz nacionalnega centra za orkane so sporočili, da naj bi zapadlo med 12 in 25 centimetri dežja, ponekod pa kar do 38 centimetrov. Foto: Reuters
ZDA
Preden je dosegla ZDA, je Irene divjala po Dominikanski republiki in Bahamih. Foto: Reuters
New York
Mesto, "ki nikoli ne spi", bolj spominja na mesto duhov. Foto: Reuters
Orkan Irene pustoši po ZDA

V ZDA je neurje po zadnjih podatkih zahtevalo 14 smrtnih žrtev.

"Nekaj delov mesta je poplavljenih, a v glavnem menim, da smo to prestali," je dejal vodja newyorške službe za izredne razmere Joseph Bruno za televizijsko mrežo CNN. Oko orkana je mesto prešlo dopoldne po krajevnem času, pričakujejo pa, da se bo veter spet nekoliko okrepil, ko bo nad New Yorkom "rep" orkana.

Irene se razteza na izredno obsežnem območju s premerom okoli 850 kilometrov, po napovedih pa naj bi se do nedelje zvečer že pomaknil nad Kanado. V ZDA so tako zdaj največja skrb poplave, ki naj bi vrhunec ponekod dosegle šele v torek ali sredo.

Škodo štejejo v milijardah
Čeprav po prvih ocenah Irene ni povzročila tolikšnega razdejanja, kot so se ga bali, pa bo gmotna škoda vseeno ogromna. Guverner New Jerseyja Chris Christie je v nedeljo dejal, da bi lahko znašala več milijard dolarjev ali celo več deset milijard.

Brez elektrike je ostalo štiri milijone gospodinjstev. Samo na newyorških mednarodnih letališčih so morali odpovedati več kot 10.000 poletov. Po zadnjih podatkih jih bodo lahko odprli šele v ponedeljek popoldne po krajevnem času. Odpovedane ali preložene so tudi broadwayske predstave in športna tekmovanja.
Največ smrtnih žrtev, šest, je bilo v Severni Karolini, trije ljudje so umrli v Virginiji, dva v New Jerseyju, po eden pa v zveznih državah Connecticut, Florida in Maryland.

Pristojni opozarjajo, da bodo nekatere reke najvišjo vodno gladino dosegle šele v torek ali sredo. "To ni enodnevni dogodek," je opozoril guverner Pensilvanije Tom Corbett.

Burni prihod v New York
Divjanje orkana v New Yorku se je začelo z močnimi nalivi, vetrom in strelami, poročajo tudi o tornadih. Iz finančnega središča in največjega mesta ZDA so prvič v zgodovini evakuirali prebivalce.
Župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je pred prihodom orkana k evakuaciji pozval 370.000 prebivalcev na nižje ležečih predelih, je potrdil, da je orkan dosegel milijonsko mesto. "Če se do zdaj niste umaknili, ostanite, kjer ste," je prebivalce opozoril, da je čas za evakuacijo mimo. "Narava je veliko močnejša od nas," je še posvaril.
NY se je pripravil na prihod orkana
V mestu so odprli več kot 90 zatočišč s posteljami za okoli 70.000 ljudi, a se jih je prijavilo le okoli 5.500. Celoten javni prevoz – podzemne železnice, avtobusi, vlaki – se je ustavil v soboto opoldne, kar se je zaradi slabega vremena zgodilo prvič. Javnega prevoza naj ne bi znova zagnali pred ponedeljkom. Zaprta so tudi letališča.

Iz bolnišnic na Manhattnu in Staten Islandu, ki naj bi bila posebej na udaru, so evakuirali paciente. Na nižje ležečih predelih mesta pričakujejo, da se bo gladina reke Hudson dvignila od metra in pol do dveh metrov. Vetrovi naj bi dosegali hitrost do 96 kilometrov na uro, med 80. in 100. nadstropjem višjih stavb pa do 125 kilometrov na uro.

Energetsko podjetje Con Edison je zaprlo več kilometrov cevi s paro pod mestom, da bi preprečili eksplozije, če bi prišlo do stika s hladno vodo.

Evakuirali okoli dva milijona ljudi
Predsednik ZDA Barack Obama, ki vodi štab za izredne razmere, je dejal, da območje čaka "dolgih 72 ur". "Veliko družin bo prizadetih ... Trenutno me najbolj skrbijo poplave in izpadi električne energije," je po sestanku na sedežu Nacionalne agencije za izredne razmere (Fema) povedal Obama. "Kot kaže, bo šlo za izjemen pritisk na številne zvezne države, ki bi lahko trajal več dni, v nekaterih primerih pa celo dlje," je dodal.

Obama upa, da se bo izognil podobnim kritikam, kot jih je bil pred šestimi leti ob divjanju orkana Katrina deležen njegov predhodnik George W. Bush, in se je predčasno vrnil s počitnic.

Na poti orkana, ki se razteza na območju s premerom okoli 850 kilometrov, je še več ameriških večjih mest, med njimi tudi prestolnica Washington, Philadelphia in Boston. Na ogroženem območju živi okoli 65 milijonov ljudi, ki niso vajeni orkanov. Z območja so skupaj evakuirali okoli dva milijona ljudi. Izredne razmere so razglasili v Severni Karolini, Marylandu, Virginii, Delawaru, New Jersyju, New Yorku in Connecticutu.

Zaradi sunkov vetra se je v Marylandu samodejno ustavil jedrski reaktor.

Trgovinam zmanjkuje zalog
V soboto zvečer je brez električne energije ostalo okoli milijon ljudi, samo ob obali New Jersyja pa je moralo domove zapustiti milijon prebivalcev. Večjim trgovinam na poti orkana zmanjkuje zalog, saj so ljudje pred prihodom orkana nakupili nujne življenjske potrebščine. Pentagon je 200 tovornjakov naložil z nujnimi potrebščinami, v pripravljenosti je 100.000 vojakov nacionalne garde.

Čeprav je Irene, preden je dosegla obalo ZDA, oslabela v orkan prve kategorije, jo še vedno spremljajo vetrovi do 130 kilometrov na uro.

Orkan Irene pustoši po ZDA