Težava so trdni delci v zraku. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Težava so trdni delci v zraku. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Po zagotovilih ministrstva za okolje je Slovenija Evropski komisiji (EK) redno poročala o ukrepih, s katerimi bi izpolnila obveznosti v skladu z direktivo o kakovosti zunanjega zraka in čistejšem zraku za Evropo. Komisija se je vseeno odločila za drugi opomin, s katerim je Slovenijo opozorila, da nima dovolj vzorčevalnih mest ter ima premalo nekaterih vrst vzorčevalnih mest.

Agencija RS za okolje (Arso) je vrzeli v ocenjevanju že identificirala in za namen vzpostavitve celovitega sistema za ocenjevanje kakovosti zraka pripravila projekt Sinica, ki se bo financiral s sredstvi evropskih skladov. "Na ta način bomo dosegli skladnost z zahtevami zakonodaje na tem področju, hkrati pa bodo zagotovljene ustrezne strokovne podlage za načrtovanje politik ukrepov za izboljšanje kakovosti zrakov," so še zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo za okolje in prostor mora na drugi opomin EK-ju odgovoriti v dveh mesecih, do 29. junija. Če komisija ne bo zadovoljna, lahko proti Sloveniji sproži tožbo pred Sodiščem EU-ja. Prvi opomin je sicer EK Sloveniji zaradi kršitve direktive izdal 25. januarja 2013, in sicer prav tako zaradi preseganja dnevnih mejnih vrednosti za PM10 v zunanjem zraku.