Vročinski val se nadaljuje tudi v Sloveniji. Foto: BoBo
Vročinski val se nadaljuje tudi v Sloveniji. Foto: BoBo
false
Na Arsu ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje. Foto: Reuters

Po podatkih francoskega ministrstva za zdravje je bilo med vročinskim valom, ki je državo zajel med 29. junijem in 5. julijem, kar sedem odstotkov več pojavov smrti kot običajno. V tem času je bilo hospitaliziranih tudi okoli 3.600 ljudi.

"V vročinskem valu, ki je zajel Francijo, je bilo za 7 odstotkov več pojavov smrti glede na povprečje istih obdobij, kar pomeni 700 več smrtnih primerov," je po poročanju Le Monda dejala ministrica za zdravje Marisol Touraine. "Naša država se je znala spoprijeti s to težavo in je povečala učinkovitost zdravstvenega sistema," se je še pohvalila ministrica.

Temperatura je bila glede na letni čas v določenih delih države rekordna. V prestolnici so namerili celo 40 stopinj Celzija. Leta 2003 je po podatkih Le Monda v Franciji zaradi posledic vročinskega vala umrlo 15.000 ljudi, med njimi večina starejših. Vremenoslovci so za konec tedna napovedali ohladitve, poroča francoski Le Monde.

Rdeči alarm na Hrvaškem
Hrvaški meteorologi so za konec tedna razglasili rdeči alarm za skoraj celotno območje države, saj bo temperatura, ki se bo ponekod povzpela nad 38 stopinj Celzija, nevarna za zdravje ljudi.

Tudi danes najvišjo temperaturo, ki bo do 37 stopinj, pričakujejo v notranjosti Dalmacije vključno z območjem Knina, medtem ko bo najnižja dnevna temperatura v Liki, se pravi v tudi v Gospiću. Ob obali pričakujejo med 35 in 37 stopinjami Celzija. Temperatura morja je bila davi ob 7. uri od 24 stopinj pri Opatiji do 26 stopinj pri Dubrovniku in v Malinski na otoku Krku.

Povezava visoke temperature zraka in smrtnosti
Hrvaški hidrometeorološki zavod je objavil rezultate raziskave o povezanosti visoke temperature zraka in smrtnostjo med letoma 1983 in 2008. V vsaki hrvaški regiji so nevarnosti zaradi vročine različne glede na to, ali so prebivalci vajeni vremenskih razmer na svojem območju. Tako je zelo velika nevarnost za prebivalce Splita, ko temperatura doseže 36,7 stopinje Celzija. V Zagrebu je meja pri 37,1 stopinje, v Osijeku pa 38,8 stopinje Celzija.

Na vročino so najbolj občutljivi prebivalci Gospića, ki so v veliki nevarnosti, ko se živo srebro v termometrih povzpne na 35,5 stopinje, medtem ko prebivalci Knina, ki so od Gospića oddaljeni manj kot 90 kilometrov zračne linije, lahko brez velike nevarnosti prestanejo temperature do 39 stopinj Celzija.

V Kuvajtu več kot 50 stopinj Celzija
Sicer pa o vročinskem rekordu poročajo iz Kuvajta, kjer so namerili nekaj več kot 50 stopinj Celzija. Povprečna poletna temperatura v tej državi na severu Perzijskega zaliva je okoli 40 stopinj Celzija.

Vročinski val se nadaljuje tudi v Sloveniji
Vročinski val se bo stopnjeval tudi v Sloveniji, kjer bo najvišja dnevna temperatura presegala 35 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje opozarja, da bodo visoke koncentracije ozona.

Na Arsu ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje. Fizičnim dejavnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so sicer najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob morju pa med 12. in 19. uro.

Vročina močno vpliva tudi na počutje živali, zato morajo njihovi skrbniki poskrbeti, da bodo vedno imele dovolj vode, zagotoviti pa jim morajo tudi možnost, da se lahko umaknejo v senco.