Požar na Sveti Gori je še povečal nevarnost ekplozij neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pirotehniki jih bodo zdaj, ko podrasti ni več, poskušali najti in odstraniti čim več. Foto: BoBo
Požar na Sveti Gori je še povečal nevarnost ekplozij neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pirotehniki jih bodo zdaj, ko podrasti ni več, poskušali najti in odstraniti čim več. Foto: BoBo
Granate na Sveti Gori

Petnajst pripadnikov Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi teren (površje in do globine 20 centimetrov pregleduje z detektorji kovin in magnetnimi lokatorji, pa tudi s kovinskimi tipalkami za pregled zemljišča.

Vse najdbe, ki bodo v takem stanju, da jih bo mogoče odstraniti in odpeljati, bodo do uničenja shranili v začasnem skladišču. Najdbe, ki jih zaradi njihovega slabega stanja ne bodo mogli odpeljati, bodo uničili na kraju najdbe z nekontaktno metodo ob uporabi kumulativnih penetratorjev, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Če bo pripadnike enote prehitela noč, bodo akcijo nadaljevali v nedeljo. Območje pregleda bo v tem času zaprto in označeno s trakovi civilne zaščite, občane pa prosijo, da se med akcijo zaradi nevarnosti ne približujejo območju pogorišča.

NUS zelo nevarni tudi zaradi nedavnih požarov
Kot so na upravi za zaščito in reševanje zapisali v sporočilu za javnost, so neeksplodirana ubojna sredstva zelo nevarna, ker so jih izstrelili, ob nedavnem požaru pa so izpostavljena še visokim temperaturam.

Na pogorišču, ki obsega okoli 90 hektarjev, je zgorela podrast in je tako območje bolj prehodno, zato pa so tudi ubojna sredstva vidnejša in dostopnejša, vsako nepooblaščeno poseganje pa je lahko smrtno nevarno. Strokovnjaki domnevajo, da je na pogorišču največ pehotnega streliva, topovskih granat in drugega streliva iz prve svetovne vojne.

Po poročanju Radia Slovenija so pirotehniki samo letos v celotni državi opravili približno 260 intervencij, od tega polovico na severnem Primorskem. Tudi požarišče na Sveti Gori je dobesedno posejano z ostalinami prve svetovne vojne, zato bo teren nemogoče popolnoma očistiti, še opozarjajo pirotehniki.

Granate na Sveti Gori