Narava
(6)
Lava
Tok lave si utira pot proti stanovanjskim naseljem. Foto: Reuters
Lava
Ljudje si ogledujejo strjeno črno gmoto, ki jo za seboj pušča tok lave. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Lava iz ognjenika Kilauea uničuje zgradbe na svoji poti

Oblasti pospešeno evakuirajo prebivalce
26. maj 2018 ob 17:37
Pahoa - MMC RTV SLO, Reuters

Uničujoča lava iz ognjenika Kilauea je dosegla naselje hiš na ulici Kaupuli, skupno pa je uničila že 890 hektarjev površin, s čimer je majski vulkanski izbruh postal najbolj uničujoč v zadnjih stotih letih.

"V 12 urah je lava požrla osem hiš na tej ulici," je v videoposnetku na Facebooku povedal tamkajšnji prebivalec Ikaika Marzo, ki si na območju že dalj časa prizadeva pomagati prizadetim po izbruhu vulkana. "Kar je prišlo na površje, je le majhen del tega, kar se skriva v ognjeniku," ob tem opozarja Marzo.

Goreča gmota medtem nadaljuje svojo pot proti ulicama Kahukai in Mohala v sklopu turističnega naselja Leilani v bližini mesta Pahoa, kjer so gasilci s posredovanjem od vrat do vrat evakuirali prebivalce. Havajska civilna zaščita prebivalce na omenjenem območju tega najjužnejšega otoka havajskega otočja poziva k takojšnji evakuaciji.

Od izbruha vulkana 3. maja je lava skupno uničila že 82 objektov oziroma zgradb, 37 zgradb je zaradi obdanosti z lavo nedostopnih. "Ta val lave se še naprej dviga in preliva na robovih ter nadaljuje svojo pot," je opozorila ameriška geologinja Wendy Stovall.

Lava se z vrha 1247 metrov visokega ognjenika razliva v več smeri kar 40 kilometrov proti vzhodu. Dva tokova sta dosegla morje, pri čemer se sproščajo ogromni oblaki dima. Za seboj lava pušča strjeno črno gmoto.

Vpliv na turizem
Domačini se bojijo vplivov izbruha na turizem, ki je daleč najdonosnejša dejavnost havajskega otočja. Številke v letu 2018 so že nekoliko nižje kot v letu 2017, zapreti so namreč morali nekaj pristanišč in odpovedati nekaj poletov, zaradi strahu pred vulkanskim pepelom in smogom z vrha Kilaueaja pa se tamkajšnje oblasti bojijo nadaljnjega upada.

J. R., Foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
Urko
# 26.05.2018 ob 23:52
V bistvu take izbruh ni nič kaj novega za prebivalce otoka. Gre namreč za zelo majhen del otoka, ki večinoma ni poseljen ravno zaradi takšnih zadev. Skratka, mediji spet napihujejo zadevo.
cairns
# 26.05.2018 ob 20:47
Foto: Lava iz ognjenika Kilauea uničuje zgradbe na svoji poti

Vsi ki živijo ali so živeli tam so vedeli da lahko pride do erupcije.

Ta črna gmota pa bo nekoč najboljša zemlja zato brez panike.
HOR
# 27.05.2018 ob 14:05
Kīlauea...
HOR
# 27.05.2018 ob 14:03
"...Uničujoča lava iz ognjenika Kilauea je dosegla naselje hiš na ulici Kaupuli, skupno pa je uničila že 890 hektarjev površin, s čimer je majski vulkanski izbruh postal najbolj uničujoč v zadnjih stotih letih..."

Leta 1790 je izbruh ognjenika Kilauea ubil več kot 400 ljudi, zaradi česar je to najbolj smrtonosni vulkanski izbruh na področju sedanjih ZDA...
Kīlauea
copcop
# 27.05.2018 ob 13:23
Lepo. Če ne živiš tam, seveda.
pace
# 26.05.2018 ob 22:02
" kjer so gasilci s posredovanjem od vrat do vrat evakuirali prebivalce. Havajska civilna zaščita prebivalce na omenjenem območju tega najjužnejšega otoka havajskega otočja poziva k takojšnji evakuaciji."

Glavno, da ni tam kakšne stranke, ki bi gasilce in havajsko zaščito obtoževala, da širijo strah med prebivalstvom, so lavofobi, vulkanofobi ipd. in jim ne preprečujejo reševati ljudi.
Kazalo