Poplavljeno nemško mesto Straubing. Foto: EPA
Poplavljeno nemško mesto Straubing. Foto: EPA
Passau
V Passauu odpravljajo posledice poplav. Foto: EPA

Hrvaški center za zaščito pred poplavami je opozoril, da se morajo pripraviti na zelo resno stanje. Na Madžarskem bo namreč po napovedih dosežen rekordno visok vodostaj Donave, zaradi česar se mora pripraviti tudi Hrvaška.

"Vrh vodnega vala se približuje Dunaju, potem pričakujemo, da bo vstopil na področje Slovaške, do Bratislave, nato pa čez od sedem do deset dni vrh vodnega vala pričakujemo tudi v hrvaškem Podonavju," je dejal vodja centra za zaščito pred poplavami Zoran Đurković, ki sicer ocenjuje, da je hrvaški sistem za zaščito pred poplavami v dobrem stanju in da so pripravljeni na intervencijo v vsakem trenutku.

Poročila o žrtvah poplav, ki so prizadele velik del srednje Evrope, sicer niso enotna. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bilo mrtvih 15, žrtve so tudi na Češkem, v Avstriji in tudi na Slovaškem. Prva žrtev v tej državi naj bi bil nek moški, čigar truplo so potegnili iz jezera Gabčikovo jugozahodno od Bratislave.

Dresden v pričakovanju najhujšega
V Pragi je še naprej zaprta podzemna železnica, saj še ni minila nevarnost vdora vode v predore, čeprav je najhujše že mimo. Še naprej močno poplavlja Laba, ki izvira na Češkem in čez Nemčijo teče v Severno morje. Danes je poplavila velike dele mesta Usti nad Labo. V celotni državi se sicer na svoje domove ne more vrniti več kot 19.000 ljudi.

Naslednji je na vrsti Dresden, kjer naj bi Laba udarila v četrtek. Oblasti so tam evakuirale okoli 600 ljudi. Ogroženo je tudi zgodovinsko mesto Halle, medtem ko se je stanje v Passauu, ki je utrpel najhujše poplave od 16. stoletja, nekoliko izboljšalo. V mestu znova deluje vodovod.

Na Labi so dodatno nevarnost predstavljali še trije prazni plinski rezervoarji in več zabojnikov, ki jih je reka odnesla iz češkega pristanišča Decin in so plavali vse do Nemčije. Gasilcem je več ton težke rezervoarje že uspelo zadržati, medtem ko zabojnike še iščejo.

V Nemčiji se vlada, ki jo septembra čakajo volitve, dejavno trudi pomiriti prizadete prebivalce. Potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel že v torek prizadetim obljubila do 100 milijonov evrov takojšnje državne pomoči, je nujno finančno podporo kmetom zagotovila kmetijska ministrica Ilse Aigner. Da ne bodo "nikogar pustili samega", pa je podjetnikom obljubil minister za gospodarstvo Philipp Rösler.

Donava na Dunaju upada
Iz Avstrije medtem poročajo, da raven Donave na Dunaju že upada, čeprav si zaradi visokega nivoja še naprej ni mogoče povsem oddahniti. V avstrijskem kraju Krems so prebivalci pripravljeni na takojšnjo evakuacijo, saj oblasti skrbi, da bi lahko popustil tamkajšnji jez.

Donava naj bi v Budimpešti najvišji nivo - slabih devet metrov - dosegla v ponedeljek. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga je sporočil, da je vlada za odpravljanje posledic katastrofe namenila dobrih 172 milijonov evrov. Dodatna sredstva za sanacijo škode so na voljo notranjemu ministrstvu in občinam.