Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 59 glasov Ocenite to novico!
Mraz, zmrzal, zima, polarni zrak
Ključno za definicija polarne zračne mase je, od kod prihaja - da pride iz dovolj visokih zemljepisnih širin, iz polarnih krajev, visoko s severa. Foto: Reuters
       Če pride z Baltika, to ni polarni zrak.       
Termometer, -18 stopinj Celzija
Zelo mrzlo bo le dva dni, v petek in soboto. Foto: EPA
Zlata lisica
Razmere za izvedbo mariborske Zlate lisice so idealne. Foto: www.alesfevzer.com
Sonce
Sonce nas je decembra razveseljevalo več od povprečja. Foto: BoBo
hribi, gore
Sneg, ki zapade na začetku zime, potem tudi najdlje traja. Foto: BoBo

"Ni treba, da je minus 20, pa vseeno govorimo o polarnem zraku"

Da gre za polarno zračno maso, rečemo takrat, ko zapiha visoko s severa
3. januar 2017 ob 13:07,
zadnji poseg: 3. januar 2017 ob 19:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Včerajšnja novica o polarnem mrazu je naletela na velik odziv bralcev, zato smo poklicali na Agencijo za okolje, da bi preverili, kaj bo ta konec tedna pri nas "polarnega".

"Slovenijo bo konec tedna zajel polarni mraz. Po napovedih meteorologov se temperature v petek in soboto čez dan najverjetneje ne bodo povzpele nad ničlo," se je glasila informacija, ki jo je povzela Slovenska tiskovna agencija, bralce pa je razjezilo, češ da to niso dovolj nizke temperature, da bi lahko govorili o "polarnem".

Toda dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Andrej Velkavrh je za MMC potrdil: "Bomo pod vplivom polarnega zraka, prišla bo polarna zračna masa."

Kdaj je zrak polaren?
In pojasnil: "Ta ima različni spekter temperatur, ni treba, da je minus 20, pa vseeno govorimo o polarni zračni masi. Definicija za to je namreč, od kod prihaja - da pride iz dovolj visokih zemljepisnih širin, iz polarnih krajev, visoko s severa. Če pride z Baltika, to ni polarni zrak."

"Ta konec tedna pa lahko govorimo o polarnem zraku, saj bo severni zračni tok prihajal k nam od severa Skandinavije navzdol," je razložil.

Ponekod bo tudi –15
Torej, čeprav ne bo 40 stopinj pod lediščem, bo zaradi polarnega zraka mrzlo. "Temperatura bo v petek in soboto ostala nizka tudi čez dan. Sploh v soboto, ko se bo veter umiril, in tam na jugu, kjer bo sneg ostal, bo lahko tudi pod 15 stopinj Celzija," pravi Velkavrh.

Preteklo noč je namreč padalo "od Bele krajine pa tam do Velikih Lašč". V Črnomlju je zapadlo 17, v Kočevju in Novem mestu pa 8 cm snega. Velkavrh pa predvideva, da bi se ta sneg lahko še nekaj časa obdržal, "saj ne bo dovolj toplote, da bi ga kar takoj pobralo". Novih večjih padavin v prihodnje sicer ni na vidiku. "Kakšna malenkost je mogoča v torek in sredo, ampak to je še zelo vprašljivo."

Če je polarna zračna masa celinska, je bolj suha, če pa je morska, je lahko tudi nekoliko bolj vlažna, pravi dežurni napovedovalec. "A običajno ta zelo mrzel zrak v sebi ne nosi veliko vlage in to v glavnem pomeni bolj suho vreme, manj možnosti za meglo, običajno je tudi bolj vetrovno. Čeprav je hladneje, je to za počutje ugodneje, kot pa če imamo zgolj minus pet in tisto vlago zraven," dodaja.

Zelo mrzlo bo le dva dni
V sredo zvečer nas bo prešla hladna fronta in v noči na četrtek bo začel dotekati hladen zrak. Ta bo prihajal postopoma, zato bo v petek in soboto hladneje, v četrtek pa bo tudi še vetrovno, kar potem zmanjšuje nočno ohlajanje. Jutranje temperature tako še ne bodo tako nizke, saj bo ponoči pihalo. Nedelja pa bo bolj oblačna in zato bo tudi že nekoliko topleje, v prihodnjih dneh bo tudi zračna masa toplejša, kar pomeni, da bo mraz popustil.

Ta konec tedna pa Slovenijo čaka zelo pomemben športni dogodek, zato smo Velkavrha povprašali tudi, kakšne bode razmere za smučarski praznik Zlato lisicio. "Za Maribor bo ugodno, saj bodo imeli mrzle noči, ne bo pa jugozahodnika, ki jim je pretekla leta povzročal veliko težav, saj jim je pobiral sneg. Dnevi bodo ostali hladni in ker imajo progo že pripravljeno, mislim, da je to idealno," je dejala.

Januar je pri nas v povprečju sicer najhladnejši mesec. Povprečna januarska dnevna temperatura, ki šteje jutranjo, opoldansko in večerno, je +0,3 stopinje.

Sonce decembra sijalo precej več
Arso pa je že potegnil tudi črto pod prejšnji mesec. December 2016 je bil enako kot predlanski v znamenju sončnega vremena in skromnih padavin.

V Ljubljani je bilo sončnih ur 50 odstotkov več od povprečja. Dnevno trajanje sončnega obsevanja je bilo v povprečju 53 ur, tokrat pa nas je sonce obsevalo kar 117 ur. "Brez sončnih žarkov je prestolnica v decembru ostala le osem dni," pove Velkavrh. Podobno sliko kažejo tudi podatki preostalih merilnih postaj po Sloveniji, ki smo jih preverili - povsod je sonce sijalo več od povprečja.

A sonce je decembra tako nizko, da tudi če sije ves dan, zelo malo segreje zrak. Povprečna decembrska temperatura je tako 1,3 stopinje Celzija, a tokrat je decembra kljub veliki sončni obsijanosti ostala pod lediščem, bila je –0,3 stopinje.

Še največ kapljic je dala megla
Ravno obratno kot za dnevno trajanje sončnega obsevanja pa lahko rečemo za podatke o višini padavin. Merilne postaje v osrednji in zahodni Sloveniji namreč kažejo številko 0 mm - ves mesec tam torej ni zapadlo nič. Povprečje za Ljubljano je sicer 102 mm, Bilje 122, Portorož 85 in za Kredarico 130. "Tisti meter snega, ki je na Kredarici, je tam že od novembra," pove Velkavrh.

Le za vzorec padavin se je nabralo na vzhodu države: 4 mm na Letališču Maribor, 2 mm v Murski Soboti in 1 mm v Novem mestu. "Pa še to se je verjetno nabralo bolj od megle," doda naš sogovornik. "28. novembra je bil zadnji dan, ko je kaj padalo, pa še takrat ni bilo prav veliko," pojasni.

To, da v tem času ni padavin, ni ugodno, razloži naš sogovornik. "V gorah potem ni zaloge za spomladi. Tudi lani je v hribih pozneje zapadlo veliko snega, vendar ga je tudi hitro pobralo. Kajti tisti sneg, ki zapade v začetku zime, potem tudi najdlje traja, tudi do zgodnjega poletja. Ker je zelo prekristaliziran, zbit in se le počasi tali," sklene Velkavrh.

VIDEO
Jugovzhod države dobil prvi letošnji sneg
Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
tuhtam
# 03.01.2017 ob 13:20
Zelo lepo, da se napravi še en članek, kot odziv na komentarje. Pohvalno.

Sicer pa je razlika v novici, če se napiše, da prihaja polarni zrak, ki bo ohladil naše ozračje, ali pa da bo Slovenijo zajel polarni mraz. To dvoje ni niti približno isto.
davide
# 03.01.2017 ob 13:23
Polarni zrak NI isto kot polarni mraz

Polarni zrak je strokoven izraz za zračno maso, ki se spusti iz visokih geografskih širin

Polarni mraz pa je samo pogovoren izraz za zelo nizke temperature

Vi ste poročali o polarnem mrazu, tako da ne se zdej ven mazat z učno uro meteorologije
Zoro27
# 03.01.2017 ob 13:22
Polarni zrak, polarni mraz, nekaj razlike pa je, a ne?
miro789
# 03.01.2017 ob 13:23
Pohvalno za ažuren odziv, MMC!
Slo_v_k
# 03.01.2017 ob 13:19
No, kje ste zdej tisti, ki mislite da ste požrli vso pamet sveta?
Grommm
# 03.01.2017 ob 13:25
Ko bodo novinarji ločili med
"polarnim zrakom"
in
"polarnim mrazom",

bom pa zadovoljen z razlago,
saj ni nujno, da "polarni zrak" oz. "polarne zračne mase" prinesejo tudi "polarni mraz" v deželo kamor pritekajo.
podatnik
# 03.01.2017 ob 13:47
Fantje, meni že zmrzujejo Windowsi ....
pozitivc
# 03.01.2017 ob 13:52
Vremenarji najbrž rečejo " polarni zrak" , novinarji pa napišejo " polarni mraz" :)
Sci-fi
# 03.01.2017 ob 13:25
v članku ste nam razložili kdaj lahko zračno maso imenujemo polarno. vse jasno. pod polarni mraz pa vseeno povprečen človek razume temperature občutno nižje od -10°.
G.Bruno
# 03.01.2017 ob 15:38
podatnik
Fantje, meni že zmrzujejo Windowsi ....

:)

ZalifMulafa
# 03.01.2017 ob 14:21
Čujte, vi ste napisali polarni MRAZ in ne polarni ZRAK, razlika je bistvena.
tsinamuh0
# 03.01.2017 ob 14:04
A sem edini, ki se mi zdi zdaj tole opravičevanje ARSO in meteorologa precej za lase privlečeno? Da imamo polarni mraz je bila seveda totalna neumnost, dvomim pa, da gre samo za spodrsljaj polarni zrak(namesto mraz). Gre za to, da globalnega segrevanja ni več mogoče spregledati, o tem bi bio potrebno pisati, to je treba raziskovati in ukrepati! Kot, da se hoče narod zaslepiti z bombardiranjem neumnosti...
Kot drugo - poneumljanje in katastrofizem je zlo, način, kako poroča popTEVE je zlo, to je čista amerikanizacija, rdeči alarmi, polarni mrazi, hude suše, poplave, vročine, toče, onesnaženja, ne hodite ven... vsak teden neko vznemirjenje, zastraševanje. Koliko je bilo že vremenskih neumnosti v zadnjih letih, skoraj toliko kot lažnih pandemij. Včasih je vse to bilo le normalno vreme. In ARSO so tisti, ki ne bi smeli pisati in vzpodbujati teh bedastoč! Naj bodo znanstveni, naj skrbijo za napredek in se tako obnašajo 365 dni na leto! Orkaduš!
Hik
# 03.01.2017 ob 13:38
Torej ko nas doseže polarni zrak, obvezno govorimo o polarnem mrazu, tudi če je relativno toplo. In če bo kdo ob tem vdoru polarnih zračnih mas srečal kakšnega medveda, lisico ali zajca, ne bo nobenega dvoma, da gre za polarnega medveda, polarno lisico ali polarnega zajca. Super si to razložil, Andrej :).
Lovec
# 03.01.2017 ob 13:29
ah, pa Selfi generacija.
Se strinjam z Šalaherjem, blond pa POP TV in senzacija.
Bo pa fino poslušat razne zdravnike, ki nam bodo svetovali kako se znajti pri - 2 čez dan.
Ob 3:00 1.1.2017 je bilo -11 pa ni nobeden na POP TV s Katjo vred govoril o polarnem mrazu.

Katji pa se smeji vsa Slovenija razen Selfi generacije.
mihaing
# 03.01.2017 ob 13:21
Saj tudi včasih nanese/napiha puščavski pesek, pa ne pomeni, da je jutri pri nas planirana kar puščava. Malo prenapihnjeno in seveda pričakovano z izgovori.
noprou
# 03.01.2017 ob 13:38
pohvalno MMC za odziv
je pa fino, da ste tudi sami zdaj ugotovili (priznate sicer ne), da ne bomo imeli polarnega mraza (tak je bil naslov), ampak bomo pod vplivom polarnega zraka

tudi pri drugih novicah bi si želel takole dodatno raziskavo, če ima večina bralcev pomembne pripombe
SEL
# 03.01.2017 ob 13:18
Super....se napreduje. Mi je všeč da upoštevate mnenje bralcev. Pohvalno.
Edino kaj se tiče informacij iz sveta predvsem zadnje čase Sirije, bi bilo lepo še kakšno neodvisno pisanje in ne prevzemanje zahodnih trobil in laži.
Kekec99
# 03.01.2017 ob 13:34
"Ni treba, da je minus 20, pa vseeno govorimo o polarnem zraku"

Včeraj ni bilo govora o polarnem zraku ampak o polarni zimi.
severnik
# 03.01.2017 ob 16:02
Polarni zrak NI isto kot polarni mraz

Polarni zrak je strokoven izraz za zračno maso, ki se spusti iz visokih geografskih širin

Polarni mraz pa je samo pogovoren izraz za zelo nizke temperature

Vi ste poročali o polarnem mrazu, tako da ne se zdej ven mazat z učno uro meteorologije


Kratko in jedrnato. Hvala in nasvidenje ;)
tir1a
# 03.01.2017 ob 16:20
Potem napišite polarni zrak, ne polarni mraz. Mraz bo slovenski, zrak pa polarni kot razumem.
yyyeb
# 03.01.2017 ob 15:19
dam stavit, da tega novinarji še včeraj niso vedeli
tinesi
# 03.01.2017 ob 15:43
Eh saj je jasno senzacionalizem.
To je isto kot burja, ki piha 100 in več na uro, pa je takoj orkanska burja..
Pa vsak malo močnejši piš je že orkanski veter.
Se sam še režim ))))
sLoVaN
# 03.01.2017 ob 14:57
kot bi rekel,

da se bo petrolej(za kosilnice, kjer ga še imajo) podražil,

mediji pa bi vpili, da se jutri podražijo goriva na črpalkah...
nonparel
# 03.01.2017 ob 14:41
Lepo, da se upošteva mnenje bralcev. Ni pa lepo, da se to upošteva samo pri manj pomembnih temah.
citizen
# 03.01.2017 ob 18:38
wau RTV MMC je dejansko preveril, kaj je napisal. Čestitke, le tako naprej, še malo pa vas bomo le jemali resno.
daodlak
# 03.01.2017 ob 15:37
In polarni zrak ni polarni mraz.
HOR
# 03.01.2017 ob 14:46
...Toda dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Andrej Velkavrh je za MMC potrdil: "Bomo pod vplivom polarnega zraka, prišla bo polarna zračna masa."...

Bistvena razlika je med "Bomo pod vplivom polarnega zraka, prišla bo polarna zračna masa" ali "Ta konec tedna pa lahko govorimo o polarnem zraku" in med "Slovenijo bo konec tedna zajel polarni mraz" saj meteorolog govori o snovi (polarna zrak in zračna masa) medtem, ko kritizirani prispevek podaja v naslovu kar opis temperature (Polarni mraz) kar je vsaj za povprečnega laika bistvena razlika, in pod katero si ne predstavlja le nizke, ampak extremno nizke temperature (vsaj -25 st.C in še nižje, v novicah po svetu pogosto pod -30 st C in tudi pod -50 st C). In ker MMC ni portal namenjen profesionalnimm vermenoslovcem je potrebno navedbe temu ustrezno smiselno prilagajati...

Seveda se "Slovenijo bo konec tedna zajel polarni mraz" sliši bolj medijsko udarno (senzacionalistično ?), vendar si lahko predstavljamo, da je RTS SLO, kot javni servis zavezan smeri uravnotežene verodostojnosti, kjer navedbe te inštitucije v smeri izven tega okvira niso zaželene -..."Novica mora biti jasna, nedvoumna, natančna in preverljiva"...! (kar pa sicer ni vedno enostavno in/ali lahko)
sebastiann
# 03.01.2017 ob 16:21
Vazno da je vsak dan vsaj ena senzacionalna/provokativna novica od polarnih medijev!
sLoVaN
# 03.01.2017 ob 14:54
Važn,
da imajo rumeni mediji temo in tulijo o polarni zimi,
ker pametnega nimajo kaj za povedat..
Murko
# 03.01.2017 ob 20:43
To meteorologi, predvsem pa mediji napihujejo, da je novica čimbolj udarna in seveda - izjemno brana...
sLoVaN
# 03.01.2017 ob 14:56
polarni zrak
polarni mraz
polarna zima

tri različne stvari
x67
# 04.01.2017 ob 02:15
klasicna novinarska neumnost.

izobrazite sebe pisuni . ali pa pisite pravilno !!!
Coen
# 03.01.2017 ob 18:58
Včerajšnji naslov:

Slovenijo bo konec tedna zajel polarni mraz

Citiram današnji odziv meteorologa:

a ima različni spekter temperatur, ni treba, da je minus 20, pa vseeno govorimo o polarni zračni masi. Definicija za to je namreč, od kod prihaja - da pride iz dovolj visokih zemljepisnih širin, iz polarnih krajev, visoko s severa. Če pride z Baltika, to ni polarni zrak.

Ali sklepate že po defaultu, da je mraz = zrak? Namesto arsota bi vi morali najprej poklicati inštitut za slovenski jezik...
gispa
# 03.01.2017 ob 14:18
Kaj se sploh sekirate za ta vreme pri nas? Ekstremnih vremenskih razmer imamo zelo malo in bodimo veseli. Ko do česa dejansko pride, pa raje pomagajte ljudem, ki so takrat v težavah.
Bil sem na Islandiji en teden okoli Božiča. Noro vreme, takega je pri nas zelo malo, tam pa je bil skoraj cel teden. Dnevno sem videl avtomobile, ki so zleteli s cest v sneg. Pa vedno je bilo že par drugih voznikov tam, da so pomagali in jih vlekli ven. Vozil sem 30 km/h več kot 20 kilometrov, tema, vidljivost slaba, ker je močan veter tisti suhi sneg premetaval čez ceste. Ponekod sneg padal kot zmešan. Zjutraj sem pogledal, če je tam spluženo, čez dve uri je bilo že toliko zasneženo, da sem moral obrnit. V glavnem noro, a zanimivo po drugi strani. Tam se vreme dejansko menja na 5 minut. Ponavadi je bilo iz slabega na slabše pa nazaj. Lepo vreme je bilo ponavadi le v tistih 4-5 urah dneva, ki ga imajo v tem času. :)
Ples
# 03.01.2017 ob 14:08
Bolj kot članek je zanimiva prva fotka ;)
niss9x
# 03.01.2017 ob 19:34
Se pa gotovo bolj šokantno sliši.
DeepBlue
# 03.01.2017 ob 13:55
Slika 1: Kako si pri -10°C pričaraš polarni mraz. ROFL.
burruchaga1986
# 03.01.2017 ob 19:13
Mislim, da je veliko kritik padlo na račun mešanja pojmov - polarni mraz / polarni zrak.
alcatraz
# 03.01.2017 ob 19:00
nabijanje v tri krasne spet, zato ker bo - če bo - pokazalo celoooooooooo -.
mi smo včasih zvozili brez opozorili tudi do -30
harlan
# 03.01.2017 ob 14:43
Komentar pod sliko št 3:
"Razmere za izvedbo mariborske Zlate lisice so idealni".
Prosim za popravo. Sklanjanje, pa to...
clutch00
# 03.01.2017 ob 13:42
Včerajšnja novica o polarnem mrazu je naletela na velik odziv bralcev.

Marsikatera novica naleti na velik odziv bralcev, tam vas pa to ocitno ne moti prevec
samy joe
# 03.01.2017 ob 13:31
Še kar naprej.... polarni zrak NI isto kot polarni mraz. Pa vseeno minus deset stopinj ni ravno polarna toplota, a ne?
visoki
# 03.01.2017 ob 13:21
mraz je ampak bolj ponoči,ko vsi spijo
visoki
# 03.01.2017 ob 13:18
mraz je ampak bolj ponoči
Damoklej
# 04.01.2017 ob 16:02
V petek bi naj bil največji mraz potem pa bi že v soboto šle temperature počasi navzgor.. Sicer pa ne vem kaj vas je strah, na Koroškem je že to zimo bilo nekajkrat v jutro po minus 12 ali 13 pa tudi čez dan ni šlo preko 0. Se pa spominjam dni ko smo kot otroci pri minus 29 ali več hodili peš v šočo. V pa tukaj mijavkate pri malo večjem mrazu.
Ramus
# 03.01.2017 ob 20:36
Fino se zjutraj vsedeš pod jelko, pa se malo s snegom naribaš,... čudovito :))
Nha Trang
# 03.01.2017 ob 18:30
Če google en dan ne bi delal, tudi komentarjev ne bi bilo.
Buldog
# 03.01.2017 ob 18:04
@davide
03.01.2017 ob 13:23

Polarni zrak NI isto kot polarni mraz

Polarni zrak je strokoven izraz za zračno maso, ki se spusti iz visokih geografskih širin

Polarni mraz pa je samo pogovoren izraz za zelo nizke temperature

Vi ste poročali o polarnem mrazu, tako da ne se zdej ven mazat z učno uro meteorologije


Polarni mraz ni samo pogovoren izraz za zelo nizke temperature. Lahko je tudi mraz, ki ga pripelje polarna zračna masa. Za prvi pomen je vprašalnica kakšen mraz (gre za lastnostni pridevnik), za drugi pomen je pa vprašalnica kateri mraz (gre za vrstni pridevnik).
Haloo
# 03.01.2017 ob 17:58
Pokvarili senzacionalno novico, škoda.
Upam, da jo popravijo ko se bo približal, Baltični mraz :-) Sibirski alli Ukrajinski.
weylakuc
# 03.01.2017 ob 16:31
Da ne bo na koncu prakticno dva meseca suša za celotno Slovenijo razen Dolenjske ki očitno postaja nova Gorenjska.
Kazalo