Okolje
Kemis
Občinski svetniki in civilna iniciativa Eko Vrh vztrajajo pri stališču, da Kemis mora z Vrhnike. Foto: BoBo

Dodaj v

Občinski svet: Kemis mora zapustiti Vrhniko

Kemis pravi, da v javnosti krožijo številne dezinformacije
6. julij 2018 ob 12:00
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Prokurist podjetja Kemis Emil Nanut je vrhniškemu občinskemu svetu, ki želi izseliti Kemis iz Vrhnike, predstavil dejavnosti dobro leto po požaru, ki je precej uničil obrat za predelavo kemičnih odpadkov.

Nanut je pojasnil, da so se želeli srečati z občinskimi svetniki, saj si želijo več neposredne komunikacije z lokalno skupnostjo. Na Vrhniki so morda še bolj nastrojeni proti Kemisu tudi zaradi prihajajočih lokalnih volitev, se je strinjal Nanut in dodal, da se z lokalno skupnostjo želijo pogovarjati, zato ne taktizira in ne čaka na čas po volitvah.

Kemis je po njegovih besedah deležen napadov z dezinformacijami in do zdaj še niso bili uspešni v svoji pobudi po oblikovanju delovne skupine predstavnikov Kemisa in občine, na kateri bi se pogovarjali na osnovi argumentov. "Treba se bo usesti za mizo in najti rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani," je dejal Nanut.

Med dezinformacijami, ki se širijo po občini, je med drugim ta, da je Kemis z odškodninami po požaru zaslužil. Po navedbah Kemisa so od zavarovalnice za sanacijo objekta po požaru prejeli 5,3 milijona evrov, k temu so dodali še milijon evrov lastnih sredstev za nadgradnjo požarnovarnostnih ukrepov. Več kot 100.000 evrov so doslej namenili za povrnitev škode občanom na osnovi zahtevkov.

Med občinskimi svetniki je slišati tudi trditve, da je Slovenija zadnje leto ravno tako dobro shajala tudi brez Kemisa. Nanut pa je opozoril, da je veliko odpadkov še vedno pri njihovih poslovnih partnerjih, ki čakajo, da bo Kemis začel spet polno delovati.

"V Sloveniji delujemo od dve do tri podjetja, ki lahko oskrbujemo večje industrijske obrate. Če še eno neha delovati, bi slovensko industrijo to lahko ustavilo," je opozoril Nanut, ki meni, da vrhniških občinskih svetnikov težave industrije ne zanimajo.

Kemis mora z Vrhnike
Občinski svetniki in civilna iniciativa Eko Vrh vztrajajo pri stališču, da Kemis mora z Vrhnike. To sta za Radio Slovenija ponovila tudi občinska svetnika Andrej Podbregar (SDS) in Viktor Sladič (Lista za razvoj vrhniškega podeželja). Predstavnik civilne iniciative Eko Vrh Andrej Markovič pa je spomnil na 2.600 podpisov pod peticijo proti obstoju Kemisa na Vrhniki.

Občina Vrhnika vodi različne pravne postopke, s katerimi skuša doseči izselitev Kemisa. Vrhniški župan Stojan Jakin, ki se na novembrskih lokalnih volitvah ne bo potegoval za nov mandat, saj odhaja v pokoj, je pojasnil, da so do zdaj za odvetniške stroške porabili že okoli 30.000 evrov, v občinskem proračunu pa je za ta namen predvidenih 50.000 evrov.

Priznal je, da pravega učinka od njihovih naporov še ni bilo. Tudi sodba upravnega sodišča, ki je odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku, se po besedah Jakina v nadaljevanju še lahko izkaže za Pirovo zmago, če bo v ponovljenem postopku inšpekcija izdala enako odločbo, le z drugo utemeljitvijo.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 06.07.2018 ob 12:12
Kemis na Vrhniki ne bi bil problem, če bi bil kredibilna EKO deponija po nemškem vzoru, tako pa se je izkazal in se vedno bolj izkazuje za nekredibilno EKO deponijo po kitajskem vzoru...

Trajnostni EKO nateg Slovenije se nadaljuje....
Valentin57
# 06.07.2018 ob 12:51
Ni variante, da bi katerakoli slo občina dovolila postaviti nov Kemis na svojem teritoriju.
Zato je najbolje, da ostane kjer je. Seveda pa pod budnim nadzorom in z novimi standardi delovanja.
eos
# 06.07.2018 ob 13:23
Krtomir, če je to urejena firma, ki ravna z nevarnimi odpadki tako, da jih sortirajo kot kmet krompir po debelosti, z vmesnimi plohi, potem pa res ne vem.
Vse tiho, kako je bilo s protipožarnim sistemom. Zakaj je bil prazen?
Zakaj gasilci niso vedeli, kaj gori in s čim gasiti. Da o gradbenih dovoljenjih, ki jih ni, niti ne govorimo. Toliko o urejenosti.
sammys
# 06.07.2018 ob 12:44
Dejstvo: Predelavo nevarnih odpadkov potrebujemo
Dejstvo: Kjer koli bo objekt postavljen bo ali blizu vodnega zajetja, podtalnice, vodotoka, Nature 2000, gozda, kmetijske zemlje

Seveda pa mora biti objekt ustrezno urejen, z rednimi pregledi in inšpekcijami, najvišji možni standardi. Lokacija niti ni važna. V kolikor te vloge ne bo nosil Kemis, jo bo pa nekdo drug, v neki drugi občini. Logično pa imamo možnost tudi odpadke izvažati in predelovati v tujini za 3x višjo ceno, ki pa bo v končni fazi padla na potrošnika/davkoplačevalca.
TOZD
# 06.07.2018 ob 13:28
Občinski svet: Kemis mora zapustiti Vrhniko

Modre kuverte pa pravijo, da mora Kemis ostati na Vrhniki.
HOR
# 06.07.2018 ob 16:13
@Krtomir
# 06.07.2018 ob 13:14
HOR
"...Očitno ti Kemis ni preveč poznan. Je pomojem ena bolj urejenih firm v Sloveniji..."


Čisto mogoče, pa vseeno ne zadovoljuje ustrezne standarde, kar se je izkazalo ob in po požaru, kar pomeni, da je stanje na splošno precej izpod ustreznega nivoja...
Lovec
# 06.07.2018 ob 12:25
Ali se že ve kaj je gorelo ?

Ali je občina v imenu občanov že tožila Kemis oz. lastnika zaradi ogroženja zdravja občanov Sinje Gorice in Vrhnike ?

Kaj to pomeni 50.000 € za odvetnike ?
Altair
# 01.09.2018 ob 15:01
v Genovi pa pravijo ven z avtocesto.
Dejstvo je da do tragedije lahko pride tudi ob spoštovanju vseh standardov, saj so standardi večinoma narejeni na podlagi izkušenj (ko gre kaj narobe).
Koga naj iz svoje občine naženejo prebivalci Loga pod Mangartom?
Pravilen pristop je preiskava in nadgradnja standarda, ki minimizira možnost ponovitve. Standard pa implementirat v vsa podjetja takega tipa.
Homer.
# 07.07.2018 ob 15:43
@zapravico
Zaradi NIMBY ne boš našel lokacije!
zapravico
# 07.07.2018 ob 09:24
Treba je naredit sodobno sežigalnico pa ne bo nobenega problema več
Robiland
# 06.07.2018 ob 13:24
Kaj,.znamo v Slow. se kaj drugega poleg predelave odpadkov?
Blizu Kemisa bi si ves kdaj kupil bajto, stanovanje...
vipmit
# 06.07.2018 ob 13:00
To so obrati večjega tveganja.
Takšne obrate slovenska industrija krvavo potrebuje.
Imamo zakonodajo in inšpekcijo.
Že je zakonodaja ne ustrezna jo je potrebno zamenjati.

p.s. Ne more tak obrat varovat neka zunanja varnostna služba kateri interes je zgolj in edino dobiček!!!
akulinakul
# 06.07.2018 ob 12:35
In Slovenijo!
Homer.
# 06.07.2018 ob 18:17
@HOR
Jaz bi prej rekel, da so morda predpisi slabi, ohlapni, ali pa ne sledijo napredku.

V firmi kjer sem bil zaposlen, so ob rednih pregledih pogledali vse in so se "zapičili" tudi v barvo požarnega reda ki je bil obešen na zidu. Pred leti so javljalci požara opozarjali dežurnega, dames je zahteva, da so gasilci obveščeni direktno.
Zahteve in postopki se spreminjajo in se izboljšujejo glede na prejšnje slabosti.

Zato ne verjamem, da Kemis ni česar spoštoval in ukrenil kot je bilo zahtevano. Običajno pa se pomanjkljivosti odpravijo do naslednjega pregleda.
GORILA
# 06.07.2018 ob 13:11
...ne bi o vsebini, ampak... ali recimo, lahko svet ljubljanske občine sklene, da mora recimo Hofer zapustiti Ljubljano????
327at011
# 06.07.2018 ob 13:52
Vse ukinit vse deponije zazigalnice smeti vse tovarne vsa poseganja v naravo vse dimnike ukinit avtomobile ukinit cigarete ukinit odlaganje smeti v gospodinjstvu prepovedat ptičje preletanje mest ker izpuscajo nevarne iztrebke prepovedat prelet avionov prelet saletiltov raket in se posebej NLO aka UFO ki ne vemo kaj izpuscajo ko prihajajo na obisk in lets go- amiš life !!!!
Krtomir
# 06.07.2018 ob 13:14
HOR

Očitno ti Kemis ni preveč poznan. Je pomojem ena bolj urejenih firm v Sloveniji.
Kazalo