Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 59 glasov Ocenite to novico!
Robin Food
Pri svojem projektu močno računajo na angažiranost prostovoljcev. Foto: Posnetke spletne strani robinfood.si
kmetija, traktor
Zaradi presežne proizvodnje veliko hrane zgnije na poljih. Foto: Reuters
konzerva, hrana
Slovenska gospodinjstva po nepotrebnem zavržejo veliko hrane. Foto: Pixabay

Dodaj v

Robin Food, nov koncept trajnostne trgovine. Pa bo zaživel?

Prva trgovina v 2017
15. december 2016 ob 12:51,
zadnji poseg: 15. december 2016 ob 15:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Mariboru namerava ekipa zanesenjakov odpreti prvo trajnostno trgovino, ki bo svoje police napolnila s presežki hrane. Cene bodo nizke, okoli trgovine pa nameravajo razviti celosten koncept.

Projekt Robin Food je popolnoma slovenska ideja in ga ne gre enačiti s socialnimi trgovinami, kot je npr. Sotra, je za MMC v uvodu pojasnil idejni vodja projekta Dalibor Matijević. Trenutno pri projektu dejavno sodeluje 25 ljudi, ko bo stekel, pa računajo, da bo delo za polni delovni čas dobilo pet ljudi.

V osnovi koncept deluje tako, da bodo presežke hrane za trgovino bodisi kupili bodisi jim bodo podarjeni, te pa bodo nato ponudili po ceni, ki bo od 50 do 80 odstotkov nižja kot v običajni trgovini, odvisno od tega, kako blizu izteka roka uporabe bo izdelek. Prvo tovrstno trgovino načrtujejo v letu 2017, stala pa bo v Mariboru.

"Sama trgovina bo izdelana iz recikliranih, skorajda odpadnih materialov. Palete bodo služile kot police, sodelujoče partnerske institucije bodo predelale odpadno blago v vrečke za ponovno uporabo, prek njih bomo dobili tudi ostale podobne izdelke (les, kovina, steklo ipd.), ki jim bodo dali novo življenje. Skratka, čim več bomo skušali pridobiti s sodelovanjem in znova uporabiti. Poleg trgovine pa bo restavracija, v kateri bo del presežkov občasno uporabljen kot del zgodbe na krožniku. Kot primer, presežek pridelkov na kmetijskih površinah je ena izmed rešitev, ki jo bomo vključevali. Poleg tega pa bomo lokalno hrano tudi fermentirali in jo uporabljali tako za prodajo izdelkov v naši trgovini kot za uporabo na menijih restavracije. Ključno je to, da bomo imeli procese zelo optimizirane. Jedi bodo statične, vendar hitro pripravljive in zdrave. Načrtujemo tudi "drive-in" in dostavo na dom z električnimi avtomobili, a sprva samo lokalno. V ta namen bomo vzpostavili tudi spletno trgovino z možnostjo naročila košarice. Poleg tega nameravamo ljudi tudi ozaveščati in izobraževati, npr., kako porabiti vso zelenjavo, da se ne meče stran …," je nanizal načrte.

Poligon za krožno gospodarstvo
Ker bo njihova dobičkovna marža pri hrani dokaj majhna, nameravajo denar služiti, poleg restavracije, še z organizacijo dogodkov znotraj prostorov. Trgovino so namreč zasnovali tako, da bo hitro prilagodljiva za raznovrstne dogodke, delavnice, izobraževanja ipd.

A njihove ideje se ne ustavijo tukaj. V načrtu že imajo, da bi v sklopu koncepta trgovine in restavracije na bližnji kmetijski površini postavili tudi trajnostne vrtove, kjer bi recimo sadili začimbe in zelenjavo. Na teh se bo v prihodnje izvajalo širše vključevanje družbe v koncept. Študentje bi tam lahko imeli prakso, ali pa bi lahko izvajali karierno rehabilitacijo, našteje Matijević. Koncept Robin Food tako vidi kot "največji poligon v EU-ju na področju krožnega gospodarstva".

Povezovanje s partnerji ključnega pomena
Odločilno vlogo bodo pri vsem tem imeli partnerji, ki so že tako ali drugače vpeti v takšen način delovanja. Ena večjih težav, ki jih je pri tem treba razrešiti, je logistika. Zato se opirajo na partnerje, ki te zmožnosti že imajo (sodelujejo z BTC-jevim logističnim centrom, povezujejo pa se tudi s TimoComom, spletno platformo, ki povezuje tovor in prevoznike).

Na mednarodni ravni se tako vključujejo v verige, ki presežke prodajajo in lahko spotoma brez dodatnih stroškov poberejo še njihov tovor. Na lokalni ravni pa računajo predvsem na prostovoljce, ki lahko pomagajo pri prevozu, pomagajo v skladišču, trgovini ali pri pobiranju presežkov na kmetijskih površinah, in tudi donatorje.

Denar za projekt bo v prvi fazi prišel izključno iz zasebnih žepov, saj ne želijo vpletanja politike in lobijev, je Matijević odgovoril na vprašanje, kdo bo ta projekt financiral. Imen podjetij, s katerimi se pogovarjajo, ni želel navajati. Dodal je, da jih bodo razkrili v drugi polovici januarja, ko bodo dogovori sklenjeni. "Gre za podjetja, ki vidijo in prepoznajo vrednost tega koncepta," je pojasnil. Tudi grobo finančno konstrukcijo imajo narejeno, celotna zadeva pa je ocenjena na med 350.000 in 500.000 evri. Računajo, da bodo lahko kandidirali tudi za evropski denar, stavbo za trgovino, veliko 5.000 kvadratnih metrov z okoli 3.000 kvadratnih metrov parkirišč že imajo v lasti, pa bodo v kratkem začeli prenavljati.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
basex
# 15.12.2016 ob 13:14
Bravo!
SrMaček
# 15.12.2016 ob 13:17
Dobra ideja, vso srečo in užitek ob realizaciji.

Dobro se z dobrim vrača, ne pozabit, previdno pa s pastjo, ki se lahko pojavi na poti in jo imenujemo pohlep.
Oranžni
# 15.12.2016 ob 13:19
Upam, da trgovina zaživi in da se odpre še kakšna v Ljubljani.
channa
# 15.12.2016 ob 13:18
Zanimivo in pohvalno. Pridemo podpreti, ko bo odprto. Želim uspešno pot.
elaine
# 15.12.2016 ob 13:32
Namen je sicer dober, izvedba je pa že logistično nemogoča, razen, če dobijo nekoga, ki bo brezplačno vozil in pobiral material.
Hrane, ki ji rok še ni potekel, ljudje v principu ne mečemo proč, s pretečenim rokom je pa ne bodo smeli prodajati.
Za pet zaposlenih in vse ostale fiksne stroške, bodo morali kar nekaj prometa narediti.
Se opravičujem za pesimizem.
vnk
# 15.12.2016 ob 14:45
V osnovi koncept deluje tako, da bodo presežke hrane za trgovino bodisi kupili bodisi jim bodo podarjeni, te pa bodo nato ponudili po ceni, ki bo od 50 do 80 odstotkov nižja kot v običajni trgovini, odvisno od tega, kako blizu izteka roka uporabe bo izdelek.

Saj to je že v supermarketih?
alcatraz
# 15.12.2016 ob 13:48
Edina ovira za njihov uspeh so lahko trgovske multinacionalke.

ne bi bili nobena ovira, če bi se jim potrošniki odrekli!
Janezski
# 15.12.2016 ob 14:09
Pri svojem projektu močno računajo na angažiranost prostovoljcev.
....
Ker bo njihova dobičkovna marža pri hrani dokaj majhna, nameravajo denar služiti, poleg restavracije, še z organizacijo dogodkov.

Naj to ne bo tako, da bodo prostovoljci delali za zaslužek drugih.
RogergR
# 15.12.2016 ob 16:25
Slovenija je rekorder po kvadratnih metrih nakupovalnih površin na prebivalca.....kako sem na to ponosen...
rangerno1
# 15.12.2016 ob 13:51
Po količini zavržene hrane smo v samem svetovnem vrhu, tako da večini očitno še vedno ne gre tako slabo. Je pa dejstvo seveda drugaje, eno so razvajeni ljudje, drugo pa ljudje, ki nisi odovolj racionalni ali pa so zgolj tiste največje ovce v potrošniški mašineriji in kupujejo preveč.

Idejo zalo podpiram in jim želim obilo poslovnih uspehov!
ajvard
# 15.12.2016 ob 13:50
Denar za projekt bo prišel izključno iz zasebnih žepov, saj ne želijo vpletanja politike in lobijev

no, tu bi dal pa sto +

zadeva zna zaživeti, saj je v ozadju zasebni kapital!

pozdravljam in privoščim vse najbolje!
boboman
# 15.12.2016 ob 16:05
Odkrito: jaz koncepta ne razumem, oz. razumem kako je zastavljen, ne razumem kako bo funkcioniral, od koga bojo kupili poceni hrano ali pa jo kr dobili od multinacionalk? sej te tudi same izdelke pred propadom prodajajo po izjemno nizkih cenah 70-80% off... po roku pa zakonsko ne sme noben prodajat, ce pa mislijo da bojo ljudje kupovali v multinacionalkah in njim dajali v dar zaradi dobrote in socutja do soljudi se pa mislim da motijo...zal..... upam pa da nebo na koncu 25 prostoovljnezov prislo ker ji je tja napotila borza ces izkusnje (drugace jim pa ukinejo socialo), na koncu pa si bojo na njihovih plecah zasluzli place tistih omenjenih 5 - verjetno tvorci ideje.
Janezski
# 15.12.2016 ob 14:07
V prvi vrsti mora biti higiena, v širpem pomenu, nevprašljiva.
ajvard
# 15.12.2016 ob 13:34
če se izide brez subvencij in EU sredstev...super, top, pohvale!

če lahko preživijo le z zgoraj navedenimi...že videno.

.........

srčno upam in navijam, da velja prvo!
Mici92
# 15.12.2016 ob 15:05
Rdeča nit vsega - EU subvencije !
celtic1888
# 15.12.2016 ob 14:20
Kul. Samo tale dostava z električnimi avtomobili me skrbi...verjetno sponzorskimi, potem zadeva pije vodo.
tocco
# 15.12.2016 ob 15:24
Samo tezava je v tem da ta hrana nebo taka kot goraj na sliki
maddox
# 15.12.2016 ob 17:31
Super, zelo vam privoščim, da vam uspe!!! BRAVO in pohvala!
garmond
# 15.12.2016 ob 13:44
Občudovanja vredni ljudje. Obubožani Maribor to krvavo potrebuje. Edina ovira za njihov uspeh so lahko trgovske multinacionalke.
gesan
# 16.12.2016 ob 05:43
Skippy
# 15.12.2016 ob 14:48
Slovenci pa njihov socializem ... v milijon različicah.
........................................
...
Mnogim bi kakšna "socialna" pamet prišla še kako prav.
To je več kot očitno tudi iz zgornjega komentarja.

G. Skippy bi nas kot zgleda rad spravil nazaj v mračno obdobje sužnjelastništva.
Po mojem bi bil on kar dober lovec na čarovnice.
izo
# 15.12.2016 ob 18:01
Povprečen slovenec bo raje v smeti vrgel...

nismo mi američani.

me p zanim, kaj bo recimo s sanitarnimi pogoji ipd, kako bodo zagotavljali, da hrana ni pokvarjena, kontaminirana ipd. čisto tehnične stvari torej, ki jih pač moraš zagotovit, če se greš trgovino s hrano
henodarling
# 15.12.2016 ob 13:50
Elaine, opraviči se sebi, žal mi je zate: brez pogleda naprej, brez vizije , upanja, bi vsi stali na mestu in ugotavljali" kako ne". Želin ti več sonca v misli!!!

Sicer pa bravo, bravo za projekt. naj uspe, naj koristi in pomaga vsem, ki to potrebujejo.
Treba je poskusiti, ko pot na hrib: Če ne greš, ne veš!
In tisti, ki ne tvega, ne stori nič, ne doseže nič, postane nič...
patriot80
# 20.12.2016 ob 17:27
Drugače pa trgovine proi nas - sploh diskonti za katere lahko trdim, zmečejo na tone - hrane in oblačil vsak dan v smeti in to tudi veliko takšne, ki ji sploh še ni potekel rok, veliko pa tudi zato,ker se ne proda in je ceneje vreči stran, kot pa ponovno skladiščiti ter vrniti v prodajo.
To bi morali dati v vaše trgovine, ali pa država obdavčiti smeti.
aaa
# 16.12.2016 ob 12:59
V osnovi koncept deluje tako, da bodo presežke hrane za trgovino bodisi kupili bodisi jim bodo podarjeni, te pa bodo nato ponudili po ceni, ki bo od 50 do 80 odstotkov nižja kot v običajni trgovini, odvisno od tega, kako blizu izteka roka uporabe bo izdelek.

Odkrivanje tople vode. V vsaki "običajni" trgovini dobiš izdelke orng znižane pred potekom roka uporabe. Kaj moramo res vsaki bedariji, ki jo proglašajo za nevem kako inovacijo nasedat?
kblaz50
# 16.12.2016 ob 11:56
se pridružujem komentarju ELAINE...
tomppa46
# 16.12.2016 ob 08:10
BRAVO! Podpiram 100%. Če bo zaživelo je odvisno od nas samih!!!
gesan
# 16.12.2016 ob 05:49
boboman
# 15.12.2016 ob 16:05
Odkrito: jaz koncepta ne razumem, oz. razumem kako je zastavljen, ne razumem kako bo funkcioniral, od koga bojo kupili poceni hrano ali pa jo kr dobili od multinacionalk? sej te tudi same izdelke pred propadom prodajajo po izjemno nizkih cenah 70-80% off...
........................................
.....
Idejne zasnove je treba prepustit tistim, ki imajo ideje.
Brez tega bi ljudje še zdaj tolkli s kamnom ob kamen, da bi se pokazala iskrica.
Tudfi takrat so mnogi samo zmajevali z glavami, ko se je šlo za napredne misli, ki so zorele kot ideje.

Če se v tole organizacijo ne bo zavlekel pohlep posameznikov, potem jaz v tem vidim rešitev tako za tiste, ki do sedaj niso znali drugače kot, da so zavrgli in tiste, ki si konkretno danes žal ne morejo privoščit niti solate za kosilo...

Kdor se iz tega dela norca, je za moje pojme bedhak.
Simon.tomc
# 15.12.2016 ob 17:00
Svasta. Spet bodo prodajali na pol pokvarjeno hrano za ljudi ki si ne morejo privoaciti in bo tako se njihov zelodec kmalu reven oziroma nezdrav
gesan
# 16.12.2016 ob 05:53
Simon.tomc
# 15.12.2016 ob 17:00
Svasta. Spet bodo prodajali na pol pokvarjeno hrano za ljudi ki si ne morejo privoaciti in bo tako se njihov zelodec kmalu reven oziroma nezdrav
........................................
......
Če bi bili tako negativno nastrojeni do vojsk, uporabe orožja, bi marsikatere vojne ne bilo.
Skoraj si me prepričal s svojim pisanjem, da začnem verjet, da sam živiš ne-zdravo.
revolution_SLO
# 15.12.2016 ob 15:15
To je že povsem normalna stvar na Danskem in drugih skandinavskih državah. Bravo, ampak žal smo že v tej fazi, da je tudi to potrebno.
Park
# 15.12.2016 ob 14:01
Dobra stvar!! Ampak...

"Food" je popolnoma slovenska ideja!
marinaio
# 15.12.2016 ob 15:58
Povprečen slovenec bo raje v smeti vrgel...
Skippy
# 15.12.2016 ob 14:48
Slovenci pa njihov socializem ... v milijon različicah.
Kazalo