Okolje

Poudarki

  • Veter se bo proti večeru še okrepil
Do petka sredi dneva bo pihal močan severni veter. Pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah bo v sunkih dosegal hitrosti med 80 in 100 km/h. Foto: BoBo
Rdeči alarm za SZ Slovenije zaradi vetra
Hitrosti vetra bodo dosegale tudi 100 km/h na uro. Tako močno bo pihalo vse do petka sredi dneva. Foto: Arso
VIDEO
Slovenijo zajel močan veter

Dodaj v

Veter lomil drevesa in razkrival strehe. Ponehal bo dopoldne.

Če nimate nujnih opravkov, se raje zadržujte v zaprtih prostorih
15. maj 2014 ob 23:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Močan veter je po večjem delu države podiral drevesa in razkril nekaj streh. Arso opozarja, da se bo ponoči še krepil, pojenjal pa bo v petek dopoldne.

"Ob hitrostih vetra od 80 do okoli 100 km/h veter lahko lomi veje, podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh, ovira promet in otežuje gibanje. Zato ob morebitnem pojavu na vašem območju ostanite v varnih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo veliko previdnost v prometu," opozarjajo na Arsu.

Močan veter je na severovzhodu države že povzročil škodo. V občinah Rače-Fram, Lenart in Šentilj je bilo začasno brez oskrbe z električno energijo več kot 6.000 odjemalcev, o poškodovanih ali ogroženih elektrovodih pa poročajo tudi iz več drugih krajev, predvsem v bližini Maribora.

Na ormoškem območju je bilo brez elektrike približno 200 gospodinjstev, še 100 gospodinjstev več pa je brez elektrike na območju Slovenske Bistrice, je poročal Radio Slovenija.

Opozorilo: Kjer so bili gozdovi že poškodovani zaradi žleda, je še posebej velika nevarnost lomljenja vej, zato odsvetujejo hojo po gozdu!


Veter že dopoldne že povzročal škodo v Podravju
Okoli enajste ure dopoldne je veter odkril del strehe na stanovanjski hiši v Framu, na cesti med Framom in Kopivnikom, približno 300 metrov od cerkve v Framu, pa je podrl drevo. Streho je odkril tudi na gospodarskem poslopju v Dupleku, tam pa je na cesti Dvorjane-Ciglence prav tako podrlo drevo.

V Mariboru je veter odkril garaže na Maistrovi ulici in streho na objektu skladišča nekdanjega podjetja Vinag, drevo pa je podrl na Ptujski cesti. Iz Mestne občine Maribor so medtem opozorili, naj se sprehajalci zaradi močnega vetra ne zadržujejo v parku, voznike pa, da če je le mogoče, naj ne parkirajo pod drevesi.

Veter podiral drevesa na ceste
Veter je že v sredo v številnih krajih podiral drevesa. Gasilci so morali eno ali več dreves s ceste umakniti v Metliki, Velenju, v občinah Ormož, Središče ob Dravi, Hoče-Slivnica in Škocjan.

V Lescah je na eni hiši veter odkril nekaj strešnikov starega železniškega objekta, na Jesenicah pa približno 30 kvadratnih metrov aluminijaste strešne kritine na vrtcu.

Rdeči alarm za severozahodno Slovenijo
Vremenoslovci močnejši veter napovedujejo zlasti za čas od današnjega večera do petka dopoldne. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) sunki vetra lahko dosežejo tudi hitrost okoli 100 kilometrov na uro, opozarjajo.

Predvsem v hribovitem svetu in pod Karavankami, v zgornjem Posočju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju bo v sunkih presegel hitrost 80 kilometrov na uro.

Arso je tako izdal rdeči alarm za območje severozahodne Slovenije, poleg tega pa tudi oranžni alarm za območja severovzhodne, jugovzhodne in osrednje Slovenije.

Dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) je pojasnil, da lahko veter pri hitrosti 70 kilometrov na uro že podre kakšno drevo, pri sto kilometrih pa že več dreves. Pri hitrosti več kot 100 kilometrov na uro že govorimo o hudem vetru. Občutek pri hitrosti vetra z okoli 100 kilometrov na uro je podoben, kot če bi se s takšno hitrostjo vozili z odprtim avtomobilom, je dejal.

Močan veter naj bi predvidoma pojenjal v petek sredi dneva.

Vremensko napoved si oglejte tukaj.

Pooblačitev in nižje temperature
Kot napovedujejo na Arsu, je sredi dneva na severovzhodu države začelo rahlo deževati, zvečer in v noči na petek se bo rahel dež občasno pojavljal do osrednje Slovenije.

Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, na severovzhodu in ob morju do okoli 10, v zatišnih alpskih dolinah okoli 0 stopinj Celzija. Čez dan bodo najvišje dnevne temperature od 11 do 16, na Primorskem pa do okoli 19 stopinj stopinj Celzija.

B. V., G. C., T. H., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Templar9
# 15.05.2014 ob 10:50
Tok je pihalo da je še pismo vročilo Janši!
Gman
# 15.05.2014 ob 10:24
kekec99

nismo mi krivi za veter. To je čisto normalen pojav in obstaja že dolgo časa. Če misliš, da smo mi krivi za spremembo vetra in vremena se motiš. Naš energijski output je neprimerljivo premajhen, da bi lahko vplival na veliko večjo energetsko maso - to klima našega planeta.

Pa če piha, kaj potem, nič, ni prvič in ni zadnjič da bomo imeli močnejši veter. Lepo se bomo pripravili in odpravili posledice.

Boš ti potem še trdil, da so potresi, cunamiji, žledi, tornadi, poplave vse posledica človeka? Če boš to trdil, potem ti še živ bog ne more pomagat, ker imaš tako omejen razum, da ne moreš doumeti, da so naravni pojavi že milijarde let in bodo še obstajali, ko nas ne bo, lahko bodo močnejši ali pa ne. Nima veze.
Guztl
# 15.05.2014 ob 10:40
Narava se sama čisti, najprej z žledom oz. selekcijo slabotnega drevja, ker pa je ostalo en kp polomljenega vejevja po drevesih ga bo veter zdej spravil na tla... Simpl ko pasulj!
nikator
# 15.05.2014 ob 09:56
letos že od marca vsak dan piha, nobenga vremena
Zetes
# 15.05.2014 ob 13:16
shalom

Kakšen neverjetno izumetničen, narejen in pokroviteljski način pisanja. Iz katerega stoletja si pa ti ušel? In, ali ne bi nekajuren tečaj iz kreativnega pisanja izkoristil za pisanje česa bolj koristnega?
gesan
# 15.05.2014 ob 16:30
Čeprav nam je odpihnilo nekaj ceglovja s strehe...
moram rečt, da vreme ne more nikoli bit tako zmešano kot je lahko človek zmešan!

In zgleda, da lahko to preseže edino..še bolj zmešan "človek"!
Vision
# 15.05.2014 ob 14:26
Dajte primorci zapret vase goflje, kot da ne veste da nimamo enakega okolja kot vi in enakih gradenj??? Ljudem strehe odnasa tukaj nekaj metrov od nasega bloka, vi pa privoscljivo komentirate, kao kako ste vi "jaki" tam dol. sramota.
Janez___
# 15.05.2014 ob 11:54
@balistik Upam da imaš vsaj 50 let, v nasprotnem primeru, mi postaja jasno zakaj je Slovenija dre__u kot je. Osebno gradim en drugi bike park in upam si trditi, da redko-kateri športni objekt na okolje vpliva tako malo kot gorsko kolesarska proga.
Glede vetra pa... to je pač narava, ki dela po svoji in ne po naši pameti.
~Roxana~
# 15.05.2014 ob 10:48
Severovzhodni? Verjetno je mišljeno severozahod, ker je tisti del rdeče obarvan :)
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 18:32
Primorci ste tudi panični, ko zapade 2 cmm snega, to je žabi do popka.
peterS
# 15.05.2014 ob 14:03
Koliko je pa še zraven takih Pohorcev, ki norijo po gozdu s 4-i kolesniki pa vedo, da je to kaznivo. Samo boli jih k**.
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 10:51
Cela kontinentalna Hrvaška ima rdeči alarm.
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 16:54
Oprostite, a da se tu sedaj primerja Primorsko z drugimi, se mi ne zdi pošteno. Indonezijec bi ti tudi rekel, da 50 stopinj in 100% vlago majo vsak dan. Pač, mi nismo navajeni na močan veter, hiše arhitekturno niso zrajene za močan veter itd.
Dr. Muc
# 15.05.2014 ob 11:11
no pa bo preluftal gozdove po žledu.
Gaius Julius
# 15.05.2014 ob 15:47
@Vision

Maš prav, res že težijo s temi komentarji, kako sitnarimo zaradi "neke sapice". Če bi tam pozimi zapadlo več kot meter snega, bi se jim pa strehe udirale. Me zanima, kako bi gledali potem na stvari, ko bi mi rekli, "ja kaj pa težijo zarad par snežink".
jurijkr
# 15.05.2014 ob 12:55
Dns je prijeten vejtrčk.

30 km/h – “popolnoma mirno”. Drevesom se ne ljubi premikati listov.

40 km/h – drugje po Sloveniji ljudje zapirajo okna. V Ajdovščini veter upihne nekaj regratovih lučk.

50 km/h – Drugje po Sloveniji se ljudje držijo za kape, da jim jih ne odnese. V Ajdovščini odprejo vsa okna in vrata, da se malo prezrači.

60 km/h – Ajdovci se odpravijo na sprehod in uživajo v ljubki sapici. Tujce po cesti že zanaša med hojo.

70 km/h – Drugje po Sloveniji spravljajo avte v garaže in zapirajo polkna. Ajdovci dajo ven sušit cunje.

80 km/h - Ajdovci pošljejo otroke malo ven da se “preluftajo”.

90 km/h – Drugje po Sloveniji prevrača smetnjake in razbija šipe. Ajdovci začnejo prižigati cigarete z vžigalico med dlanmi.

100 km/h – Drugje po Sloveniji radii in televizije panično opozarjajo pred vetrom. Ajdovec se pelje na panoramsko vožnjo po cesti proti Podnanosu in se prisrčno nasmeji prevrnjenim kamionom.

120 km/h – Drugje po Sloveniji lomi drevesa in uničuje pridelke. Ajdovci se veselijo, ker jim ni treba pometati.

150 km/h – Drugje po Sloveniji odkriva strehe in lomi ostrešja, drevesa pa izruje s koreninami vred. Ajdovci počasi zaprejo okna.

180 km/h – Drugje po Sloveniji: razglašena je splošna naravna katastrofa, gasilci in civilna zaščita iz vse države hitijo na pomoč ljudem s podrtimi hišami. Ajdovcem ni jasno kaj komplicirajo.

200km/h – V Ajdovščini polomi nekaj vej in odnese kak korec s strehe. Drugje po Sloveniji smrtne žrtve.

300 km/h – Drugje po Sloveniji: popolno uničenje, mesta so zravnana z zemljo. Ajdovci rečejo: Ej, ma dns pej piha!!

GLIH DE DHNE: DO 50 km/h
DIHA : 50-70 km/h
MLČK ULEJČE : 70-90 km/h
ULEJČE : 90-100 km/h
VEJTRČ : 100-120 km/h
NEJ HUDGA : 120-150 km/h
PIHA : 150-200 km/h
z67
# 15.05.2014 ob 12:26
@balistik1

kolesarji so res škodljivi. njihove ozke poti bodo uničile še te gozdove, ki so nam ostali.
medtem pa kmetje,ki delajo nove poti v gozd in to malo širše, ne povzročajo nobene erozije. poleg tega požagajo še dobra drevesa, da lahko poti sploh naredijo. priporočam ti kak sprehod v gozd, da si vse skupaj ogledaš. sprehod v naravi je sproščujoč. kolesarjenje pa tudi ....
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 19:32
+15°C / 59°F
To je najvisja poletna temperatura na Gorenjskem.
V spaniji ljudje nosijo plasce in rokavice.
Gorenjci se soncijo, plavajo v Bohinjskem jezeru, ki ima 10 stopinj.

+10°C / 50°F
Francozi se pripravljajo na kurilno sezono.
Gorenjci flancajo roze v svojih vrtovih.

+5°C / 41°F
Italijanski avtomobili ne vzgejo vec.
Gorenjci se pricnejo voziti na motorjih in na zapravljivckih.

0°C / 32°F
Destilirana voda zmrzuje.
Voda v Bohinjskem jezeru je malo gostejsa.

-5°C / 23°F
V Kaliforniji veliko ljudi skoraj zmrzne.
Gorenjci pripravijo na dvoriscu zadnji piknik pred zimo.

-10°C / 14°F
Skoti so priceli s kurilno sezono.
Gorenjci so priceli nositi dolge rokave.

-20°C / -4°F
Avstralci bezijo iz Mallorce.
Zacetek praznovanj na prostem v Bohinju.

-30°C / -22°F
V Grciji mnozicno umirajo ljudje zaradi podhladitve.
Gorenjci pricnejo susiti perilo v zaprtih prostorih.

-40°C / -40°F
Paris se je ustavil zaradi mraza.
Gorenci gredo na hokejsko tekmo na prostem - igrajo Jesenice proti Olimpiji in ozracje je "vroce".

-50°C / -58°F
Polarni medvedje so evakuirali severni tecaj.
Iz vojasnice v Bohinjski Beli so sporocili, da so zimske vezbe prezivetja na prostem prestavljene zaradi visokih temperatur.

-70°C / -94°F
Dedek Mraz se je preselil na jug.
Vojska zapusti vojasnico v Bohinjski Beli in se odpravi na enotedenske priprave, kako preziveti v zimi.

-83°C / -197.4°F
Mikrobi v hrani ne prezivijo vec.
Gorenjske krave se pricnejo pritozevati, da imajo kmetje mrzle roke.

-173°C / -359.4°F
Nihanje v atomih preneha.
Gorenjec zacne preklinjat: "Don's sej pa uhvad'v, ejga!"

-300°C / -508°F
Pekel je zmrznil.
Gorenjec posodil denar sosedu.
Farmergirl
# 15.05.2014 ob 16:23
Primorci se tem opozorilo čudijo

Kateri primorci? Misliš, da je povsod enako? lol
balistik1
# 15.05.2014 ob 12:38
Predlagam da si ogledate kakšno oddajo National geographic ! Narava je vedno poskrbela za ravnovesje , vendar ni upoštevala žrtev ! Danes plačujemo za svojo nepoučenost iz preteklosti , jutri pa za vaše nerazumevanje sedanjosti.
Lep dan !
betko007
# 15.05.2014 ob 10:49
ah kaj jokate takoj zaradi enega vetra, na primorskem je vsaki dan tako :)
Farmergirl
# 15.05.2014 ob 16:22
Wajduci se spet afnajo zaradi vetra. Ko jih pa poplave doletijo pa piskajo.

a zdej se že za veter do 100km/h da opozorila?...smejšni ste, no, službo je pa le treba obdržat :D
Ko nebi bilo opozoril bi pa po drugi strani spet piskali kajne?
Vision
# 15.05.2014 ob 12:33
Gorsko kolesaestvo lahko reši Mb, pred dokoncnim propadom turizma v tem mestu. Seveda pa mora bit karseda normalno izpeljano, ne z brezvestnimi posegi in skodljivimi rezultati ki prinasajo samo kratkorocni kapital.
Bobr
# 15.05.2014 ob 22:08
a zdej se že za veter do 100km/h da opozorila?...smejšni ste, no, službo je pa le treba obdržat :D

V večini Slovenije veter pri 100km/h že dela precej škode ker naše gradnje niti vegetacija niso prilagojene močnejšemu vetru...tako kot na obali oljke pozebijo ob mrazu kakršen za nas ni nič posebnega, tako tudi smreka pri nas pade na hišo/avto že pri vetru kakršen za Ajdovce ni nič posebnega.

Drugače pri nas na Gorenjskem zaenkrat nič hujšega, par močnejših sunkov, se pa počasi krepijo...
dylan_dog
# 15.05.2014 ob 21:14
Joj, joj, joj vsi vi teoretski konspiratorji..., pred cca. 100 leti je bil na Kranjskem se hujsi zledolom..., ce vam je pa ta veter presvoh pojdite pa na saturn, tam konstanto piha 1800km/h. To je fizika, sprijaznite se ze 1x. Zemlja ima svoj cikel. Kaj mi gredo te teorije na organ, ko ze vsak papak pametuje "ja je pa drgac k pred 20imi leti, se pozna..." 10000 let ni nic za zemljo, ne pa "20, 50, 100..." sprijaznite se, da smo mi vsi nic proti vecnosti in fizikalnim ustrojem, terse veselite trenutka, da lahko za hip tacate po materi zemlji.
scenic
# 15.05.2014 ob 17:48
pa še to klipan....to ni nobeno neurje..še pojmov ne ločiš,pa pod vsako temo,ko kak vremenski dogodek malo izstopa,iščeš dlako v jajcu.eneko kot tisti harpovci,modro nebo in ostali z opranimi možgani.
anjago1
# 15.05.2014 ob 14:12
čudno da arso ne ve kaj se v MB dogaja pa ni noben rdeči alarm... standardo da državna agencija ne ve da je slovenija tudi na tej strani trojan, na samo LJ pa KR
BojanD
# 15.05.2014 ob 11:03
@Gman
= Naš energijski output je neprimerljivo premajhen, da bi lahko vplival na veliko večjo energetsko maso - to klima našega planeta.=
To je sicer res, vendar nerelevantno, ker je naš celotni output - če štejemo tudi tistega, ki ga proizvedemo posredno preko toplogrednih plinov - nezanemarljiv.

=Boš ti potem še trdil, da so potresi, cunamiji, žledi, tornadi, poplave vse posledica človeka?=
Za večjo pojavnost poplav in suš ja, za potrese in cunamije skrajno neverjetno, za žled zelo malo verjetno, tornadi bi lahko bili, vendar za to (še) ni dokazov.
hrgotax
# 15.05.2014 ob 16:33
Pred enim mesecem je ravno tako močno pihalo,
a se še kdo spomni?
Močan veter torej ni takšna redkost,
kot bi človek sodil po nekaterih komentarjih.
BojanD
# 15.05.2014 ob 16:07
@gregorsu

=To enostavno pomeni, da ga ni makroklimatologa, ki bi lahko trdil, da ima dokaz da so CO2 in "toplogredni" plini vzrok za segrevanje podnebja. O tem samo sklepajo.=

Po takih standardih tudi nimamo dokaza, da Zemlja kroži okrog Sonca. To le sklepamo na podlagi opazovanj in fizikalnih teorij.

=Tudi dinozavri naj bi izumrli zaradi spremembe podnebja.... pa ni bilo zaradi tega konec sveta.=
Tudi obe svetovni vojni nista prinesli konec sveta. Se nam vojn zaradi tega ni potrebno bati? Res čuden argument, ki je zelo lepo zajet s to karikaturo (ko že omenjaš dinozavre).
Olorin
# 15.05.2014 ob 20:04
Samo na perjanico daste svinčeno glavo, pa gre, a ne?

@trdi disk:
Picajzlasto, ampak nihanje v atomih preneha pri -273°C. Lapsus.
donkey
# 15.05.2014 ob 11:32
@balistik Ali imaš kakšne koli DOKAZE za svoje trditve? Recimo nekaj najbolj osnovnega kar se sedaj spomnim - tam, kjer je speljana proga je padlo toliko in toliko dreves na km2, kjer ni proge pa toliko in toliko dreves na km2? Ne nekaj na pamet prosim ... Pa nisem noben zagovornik gorskega kolesarjenja, ampak vsake mehke hruške pa tudi ne pojem ...
Guztl
# 15.05.2014 ob 22:50
Ta prav klen gorenc čakamo, če bo še kej snega padvo
robert-kukenberg
# 15.05.2014 ob 22:29
balistik1, pojma nimaš, sploh. Sedaj je pa bajk park kriv ker je enkrat slučajno veter podiral drevje ravno na tem območju. Kaj boš rekel, da je krivo, ko je v naših krajih v lanskih neurjih veter prav tako podiral na območjih velikih le po nekaj 1000 kvadratnih metrov. Podrla so se praktično vsa drevesa, na majhnih območjih, ki so bila povsem slučajno izpostavljena nenavadnim sunkom. Na teh območjih ni bilo pred temi neurji nobenih človeških posegov... Prav tako zanimivo, da je tokrat veter podiral le na Pohorskem bajkparku, a ne? Kako prav lahko pride takale vremenska nevšečnost določenim ljudem, da pljuvajo po drugih, ker jim gre že dolgo neka stvar v nos. Zanimivo, da ni veter podrl kar vseh dreves v vseh kolesarskih parkih v Sloveniji. Po tvoje je verjetno tudi letošnja žled posledica NATO-vih vaj, kajne? Seveda kriva je 2-3 metre široka pot ki se je izkrčila v gozd... Kaj pa vsa smučišča, za katera je bilo pred leti potrebno delati goloseke v širinah po nekaj 100 metrov. Pozabljaš, da je bike parke izredno minimalen poseg v že tako ali tako degradiranem območju. Za razliko od večjih smučišč v bajkparkih ne uporabljajo kemikalij za utrjevanje podlage, ki se spomladi nato vpije v zemljo, trava zraste, kravce jo pojedo, ti pa spiješ "bio" mleko. Bajk parka verjetno niti videl še nisi od blizu, če bi ga, bi ti bilo jasno, da zaradi bajkparka ni bilo podrtih ravno veliko dreves. In o kakem plazenju že govoriš? saj nisi resen.
dylan_dog
# 15.05.2014 ob 21:56
...zagovorniki zarot si pa malo preberite razvoj zemlje v milijonih let... boste preseneceni, ne dogaja se vse v desetletjih odkar vi racate naokoli. Ce bi bila zadnja ledena doba daljsa za kakih 1000 let, ne bi nihce zdajle, 2014, po tablicah, racunalnikh, telefonih tapkal teh neumnosti
HULK008
# 15.05.2014 ob 18:38
Ena od posledic močnejšega vetra, je tudi sekanje gozdov na golo in tudi gradnje.
scenic
# 15.05.2014 ob 17:46
KLIPAN
upam, da zunaj piješ pivo, ker je to neurje nekaj povsem normalnega za maj, a ne?


a zdaj še pihat ne sme več al kaj?čisto v vsaki stvari vidite zarote pa ne vem kaj še vse.enim so se res že čisto skisali možgani.ovčke meeee meeee

sicer pa ja,ne vem v čem je fora,da nebi smelo pihati maja.prvo kot prvo še vedno prihaja do lepih mrzlih prodorov in logično,da je še vreme nestabilno.
če pa te zanima podrobneje zakaj je prišlo do tega vetra,pa ti prilagam besede meteorologa braneta gregorčiča:
Tako močan veter je posledica sinoptičnih razmer, ko imamo nad Balkanom in Panonsko nižino dokaj globoko ciklonsko območje, istočasno pa nad zahodno Evropo in Britanskim otočjem območje visokega zračnega tlaka. Razlike v zračnem tlaku so zato precejšnje, izobare pa so precej zbite. Zaradi velike gostote izobar piha močan veter s severne smeri, je pojasnil Gregorčič.
hrgotax
# 15.05.2014 ob 16:27
jurijkr,
ne delaj se norca ...
Poleg tega bo tokrat ravno na Primorskem
najmanj pihalo.
d_a_r_k_o
# 15.05.2014 ob 16:00
Slike BIkeparka, ki naj bi bil slabo načrtovan?
prasecpolitik
# 15.05.2014 ob 10:57
Gman
Res je da so bili vetrovi že skozi tisočletja, vendar je razlika ali piha normalni veter ali orkanski.
Malo si na netu poglej hitrosti za nekatera področja skozi čas. Potem ko boš vse podatke zbral boš sam videl, da človeštvo v veliki meri pripomore k spremembi vremenskih razmer.
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 22:18
Aktualne hitrosti vetra:

[url]http://www.idokep.eu/?ol
dal=szelterkep[/url]

Tale je kot GE, ampak je manj precizna:

http://earth.nullschool.
net/
dylan_dog
# 15.05.2014 ob 21:50
@clint eastwood, ja seveda mi je jasno, da clovek kontrira naravnemu ciklu z onesnazevanjem na vse mogoce nacine in, da zaradi tega trpijo organizmi, ki so pod nami na lestvci, da faune ne omenjam..., ampak po drugi strani... sem pred dnevi zasledil zanimiv graficni prikaz, kam se lahko "pospravi" 7miljard ljudi - v Grand Canyon. Toliko o tem kako pomembni se sami sebi zdimo in kaksne pizdndimarji smo v bistvu, proti vesoljnem prostranstvu. Po peskovniku rijemo, cel svet.
gushtr
# 15.05.2014 ob 19:11
Narobe svet. Zadnja dva dneva sem se gor in dol vozil po naši ljubi deželici, pa je povsod pihalo, samo na vipavskem ne...
gregorsu
# 15.05.2014 ob 15:43
80 km na uro v primerjavi z burjo res izgleda kot da se kdo heca. Vendar ne kraji ne narava v krajih ki so ogroženi niso tako močnega vetra vajeni.

kar se pa tiče, da smo krivi ljudje tudi za to da piha drugače, kot bi si mi želeli... vreme s je VEDNO spreminjalo. Nikoli enako hitro in nikoli ni bilo statično. Od zadnje ledene dobe, se planet segreva različno hitro ampak stalno.
To ne pomeni, da zagovarjam kapitalistični pohlep po imeti več, in vse takoj zdaj in samo zase. To enostavno pomeni, da ga ni makroklimatologa, ki bi lahko trdil, da ima dokaz da so CO2 in "toplogredni" plini vzrok za segrevanje podnebja. O tem samo sklepajo. Čisto možno da to drži, vendar so vse resne raziskave okoli tega ustavljene in krivec določen. Čeprav nihče ni uspel zanikati povezave med trdnimi delci v zraku in spremninjanjem globane temperature. Dokazano je bilo, da je bilo v zemljini zgodovini pred takim pojavom (vedno) najprej v zraku mnogo trdih delcev, ki naj bi oksidirali. Toplogredni plini (prevsem CO2) pa se pojavijo v drugi fazi, kot posledica oksidacije.

sprememba tempreature pa je za nastanek vetra v naših krajih takorekoč zanemarljiva.

človeštvo se mora samo sprijazniti s tem, da podnjebja pač ni zmožno kontrolirat. Bombastično poročanje o globalnem segrevanju ima eno veliko napako. To ni nič tako groznega, je samo del "življenja" planeta, na katerega se bodo ene živa bitja bolj prilagodila, druga manj. Tudi dinozavri naj bi izumrli zaradi spremembe podnebja.... pa ni bilo zaradi tega konec sveta.
bikelover
# 15.05.2014 ob 14:43
da smo mi krivi zato da se podnebje spreminja in da močno piha je zelo antropocentrističen pogled na svet.... bolje bi bilo reči "vreme se spreminja, mi pa smo glede tega povsem nemočni..."
BojanD
# 16.05.2014 ob 09:57
"Tole se sliši kot četrta stopnja zanikanja"
če piše v guardianu, še ne pomeni da je res :-)


@bikelover, imaš vsaj priložnost, da slediš virom v članku, kjer hitro prideš do znanstvenih člankov. Te priložnosti nisi izkoristil.
ASUSfan
# 15.05.2014 ob 21:33
Glede guardiana.
6. stopnja zanikanja. "kaj pa mene briga". Odlozis cajteng in poklices TopShop.
oiradd
# 15.05.2014 ob 21:26
lol, balistik ima hude probleme s kolesarji, sem že parkrat naletel na njegovo razlivanje žolča po gorskih kolesarjih :D
Mu tudi predlagam, da si prebere kakšno študijo s tega področja, namesto da govori nekaj na pamet.
DirtyHarry
# 15.05.2014 ob 21:25
@dylan_dog
to je vse res kar si napisal !!!
vendar naš vpliv na planet zemljo in ozračje z vsem sranjem, ki ga delamo, pomoje vseeno ni zanemarljiv
AK74
# 15.05.2014 ob 18:53
nevem kje v zgornjem Posočju piha vetr 80-100km/h ?!
Kazalo