Okolje

Poudarki

  • V soboto protest na Vrhniki
  • AAG zahteva tuje analize
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kemis gasilci
Gasilci požara tovarne Kemis. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravstveni dom
ZD Vrhnika se z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje dogovarja za pregled vseh gasilcev in ostalih, ki so pomagali pri gašenju požara. Foto: BoBo
       Prav ti odpadki lahko povzročijo biološko onesnaženost, ki pa je uradne institucije niso preverjale. Znano nam je, da so odpadki vsebovali tudi kadmij, živo srebro in druge težke kovine, za katere po naših informacijah ni bilo izvedenih meritev v tleh.       
 Alpe Adria Green
Vrhnika
Vrhnika ni pravi kraj za Kemis, saj nihče ne more zagotoviti, da se kaj takšnega ali hujšega ne ponovi, sporočajo protestniki, ki v soboto organizirajo shod. Na fotografiji maketa Vrhnike. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
VIDEO
Vrhnika: 150 tisočakov za...

Dodaj v

Vrhnika bo za nakup gasilske opreme dala 150.000 evrov

Razprava prihodnji teden
19. maj 2017 ob 07:59,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 15:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V požaru tovarne Kemis je na opremi gasilcev nastalo za več kot 200.000 evrov škode. Na vrhniški občini o celotni problematiki Kemisa niso razpravljali, so pa odobrili nekaj denarja za gasilce.

Občinski svetniki na Vrhniki nocoj kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je v ponedeljek zvečer izbruhnil velik požar. "Nekateri svetniki so sicer pričakovali, da bo na seji govor o celotni problematiki Kemisa, a je župan dejal, da bo o tem govor podrobneje na seji čez sedem do deset dni," so sporočili z občine Vrhnika.

So pa svetniki soglasno potrdili predlog, da občina nameni 150.000 evrov za nakup nove opreme za gasilce in za kritje morebitnih stroškov zdravstvenih ukrepov, če bi bili potrebni, so zapisali na občini.

Uničena četrtina opreme
Vodja civilne zaščite na Vrhniki Viktor Razdrh je pojasnil, da je ocena stanja opreme gasilcev po posredovanju v Kemisu pokazala, da je na ravni celotne zveze gasilskih društev na Vrhniki uničenih 25 odstotkov opreme. Uničena je tudi oprema gasilskih društev iz drugih občin, ki so prihitela na pomoč.

Na opremi gasilcev, ki so sodelovali v posredovanju ob ponedeljkovem požaru, je po besedah Razdrha nastalo za 226.000 evrov škode. V to ni všteta škoda na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža, ki so tudi pomagale pri gašenju. Samo na opremi gasilcev vrhniške gasilske zveze je škode za 154.000 evrov.
.

Preventivni pregled sodelujočih gasilcev
Zdravstveni dom Vrhnika je po požaru v vrhniškem Kemisu v stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je v primeru dolgotrajne izpostavljenosti škodljivim snovem odgovoren za morebitne zdravstvene posledice, je pojasnila glavna medicinska sestra v ZD Vrhnika Špela Rot. Zdaj se dogovarjajo za preventivne preglede gasilcev in vseh drugih, ki so sodelovali pri gašenju požara.
.
Vse, ki so sodelovali v intervenciji, so tudi obvestili, da naj v primeru akutnih težav z dihali, ki bi se pojavile v petih dneh po dogodku, takoj poiščejo pomoč pri nujni medicinski pomoči. Kot je danes poročal časopis Dnevnik, med 73 gasilci, ki so jih pregledali, ni bilo zastrupitev, ampak so bili le primeri dehidracije.


.
V soboto protest na Vrhniki ...
Del Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, v soboto organizira protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na obstoječi lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV-ja in zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

... in zbor v Sinji Gorici
V soboto bo potekal tudi zbor občanov v Sinji Gorici, ki je eno od Kemisu najbližjih naselij. Na zbor sta povabljena tudi župan Jakin in direktor Kemisa Emil Nanut. Na spletu pa kroži tudi peticija, v kateri pobudniki zahtevajo, da se objekt Kemisa ne obnovi, temveč preseli "nekam daleč stran od Vrhnike, na neko nenaseljeno območje", saj da nihče ne more izključiti, da se podobna tragedija ne bo ponovila.

Požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo.

AAG zahteva tuje analize
Glede okoljskih tveganj, ki naj bi jih predstavljala taka dejavnost v bližini naselja, vodnih zajetij in na robu Nature 2000, so se danes oglasili tudi v organizaciji Alpe Adria Green (AAG).

Med drugim zahtevajo, da neodvisni tuji referenčni laboratoriji opravijo vzorčenje z analizami celotne okolice požara skupaj z oceno tveganja za otroke, nosečnice, občutljive in odrasle. Kot navajajo, so imeli v preteklosti slabe izkušnje z neverodostojnimi meritvami v Celjski kotlini in v drugih primerih. Od pristojnih služb pa zahtevajo, da Kemisu takoj odvzamejo obratovalno dovoljenje in da se proizvodnja na tej lokaciji takoj zapre.

V nevladni organizaciji ob tem navajajo, da so se po njihovih predvidevanjih v Kemisovem obratu na Vrhniki poleg znanih predelovali tudi odpadki iz farmacevtske industrije, bolnišnični odpadki in kemijske tekočine, ki jih po specifikaciji niso zasledili.

"Prav ti odpadki lahko povzročijo biološko onesnaženost, ki pa je uradne institucije niso nadzorovale. Znano nam je, da so odpadki vsebovali tudi kadmij, živo srebro in druge težke kovine, za katere po naših informacijah ni bilo izvedenih meritev v tleh," poudarjajo v AAG-ju.

Opozarjajo, da če so tovrstne težke kovine dejansko v odpadkih, bo to neposredno ogrozilo zdravje ljudi. Izpostavili so tudi nevarnost finih delcev v zraku, ki se usedajo na vrtnine, polja, strehe, okenske police, predvsem pa jih otroci in odrasli lahko dolgo vdihavajo, saj jih lahko veter vedno znova dviga.

Na Vrhniki so sicer uredili tudi posebne zabojnike, v katere lahko občani odložijo morebitne izgorele odpadke, ki so posledica požara v Kemisu.

Al. Ma., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
seven7
# 19.05.2017 ob 08:21
Zakaj je pa Kemis ne kupi?!!!!
Altknight
# 19.05.2017 ob 08:53
Kemis naj placa intervencijo in opremo.
K_ris
# 19.05.2017 ob 08:33
To sem sicer včeraj napisal v temo o Magni, ampak super paše tudi v to temo. Zato kopiram:

Vsi bi radi urejen odvoz smeti, ne bi pa imeli smetišča. Vsi bi radi elektriko, ne bi pa radi elektrarne (termo, jedrske, vetrne ...). Vsi bi radi delovna mesta, ne bi pa imeli tovarne.

In čisto vsak zna povedati, da se bistveno boljša pozicija za postavitev česarkoli od tega nahaja vsaj kakšnih 10 kilometrov stran od njegovega doma.
pikabu
# 19.05.2017 ob 08:28
Kako župan ni želel razpravljati? Tudi občani ga ne brigajo, očitno ga skrbi samo Kemis, saj bo zdaj še občina krila "njihove" stroške gasilske opreme. Naj nekdo preveri njegove račune, če je na kakšni plačilni listi ali samo pokvarjen do konca!!!
Lovec
# 19.05.2017 ob 09:13
Hmm, mene zanima razširjenost onesnaženja, kaj onesnažuje okolje na kolikšni površini.

Gasilce, ki so stali v prvih vrstah in so bili izpostavljeni požaru in gašenju več ur, bi bilo potrebno takoj napotiti v bolnico na podrobnejše preiskave. Tablete proti raztrupljanju obstajajo, kolegi v NATU to dobro vedo in pričakujem, da bodo, kmalu torej jutri na voljo gasilcem.

Da Vrhniški svet ne razpravlja o tej problematiki, je odraz vladajoče politike in iz nje izhajajoče empatije do ljudi.

Kot sem že povedal, ni slabšega kot začeti se sprenevedati.

Tisti DR., ki je pred kamerami govoril, da nevarnosti skoraj ni, je naredil že ogromno škode.
Lovec
# 19.05.2017 ob 09:43
Ljudje so lahko upravičeno nezadovoljni. Molk in nezanimanje dominatnih medijev priča, da je nekaj narobe.

Davkoplačevalce in volilci iz Vrhnike, zahtevajete meritve tujih specializiranih laboratorijev, in zahtevajte seveda tzakojšnje plačilo iz računa občine Vrhnika. Operativna sposobnost sedanjega župana in vladajoče politike je sedaj na preizkušni.

V kolikor se izkaže povišanje vrednosti, ki pa so zelo nevarne za zdravje, bi bilo pametno podati tožbo za nastalo škodo proti podjetju in lastnikom podjetja ( ! ), proti okoljevastveni inšpekciji.

V kolikor pa se izkaže, da župan z svojo ekipo ne sodeluje ali se prepozno odziva pa zahtevajte odstop in odgovornost.
špohtl
# 19.05.2017 ob 09:46
Glede na to da požarni bazen obrata drži ca 500 ton, porabili so pa preko 1000 ton vode in gasilnega sredstva, nam bi pristojni lahko pojasnili kam je izginila razlika in kaj vsebuje ta odplaka ? Kaj je z vodnimi zajetji ? Vsaj 500 ton odplak je izredno onesnaženje, govorijo pa le o gošči v potoku.
špohtl
# 19.05.2017 ob 09:31
Meni se pa zdi zanimivo tudi, da Redarstvo občine, MIRED Vrhnika bojda ni začel postopka.
Pravijo, da je pristojno okoljsko ministrstvo, kljub temu da imajo v statutu napisano, da je med drugim njihova naloga varovanje voda, življenja in zdravja ljudi, naravne in kulturne dediščine.....itd.
Prav tako imajo v odloku ustanovitve zapisano, da vršijo nadzor nad izvajanjem državnih in občinskih predpisov, ter da temeljijo na načelu pravne države in enakosti pred zakonom......
Očitno tega ne upoštevajo in postopke začenjajo le proti malim kršiteljem.
V svojih letnih poročilih navajajo (leto 2014-stran 15) navajajo, da so se "zaradi odgovornosti" vpletli v postopek kljub temu, da je pristojno okoljsko ministrstvo.......Zdajšnje onesnaženje pa se jim ne zdi tako pomembno ? Toliko o enakosti pred zakonom.
Lahko pa nastane velik problem in hitro reagirajo če zvedo, da je običajen smrtnik odvrgel papir med plastiko, ali zakuril vejevje na svoji parceli.....predvsem so pa specializirani za parkiranje in radar.
BACK
# 19.05.2017 ob 14:04
K_ris je eden izmed tistih načitanih javnosektorašem ( brez zamere, k:ris), ki potem "logično" pametujejo po forumih... Davkoplačevalci plačujemo ARSOtu meritve, imajo mobilne enote in meritve so dostopne TAKOJ. To, da meni povejo, da je preveč žiuga srebra ali nedajbože radioaktivnosti ali nedajbože da mi to zamoklijo po 4 dneh, ko jaz veselo po Vrhniki to vdihavam, ne pomaga nič in za to ni nobebnga opravičila. Enako Civilna zaščita je tiho...zakaj že?? Tako da je : podpiram to, da zjebemo to bando in naročimo iz tujine kontrolo, ki jo bo morala občina Vrhnika plačat, ker nam pač ne servirajo podatkov TAKOJ. Potem pa dalje.
mike1968
# 19.05.2017 ob 12:29
Škodo naj plača Kemis.....
politik kritik
# 19.05.2017 ob 11:40
Videl sem slike. Potok Tojnica je popolnoma uničen. Odstranili bodo nafto in olje (vidno onesnaženost). Topila so pa lepo odplavala v Ljubljanico. V luft je tudi šlo precej rakotvornosti

To so dejstva, ki se jih več ne da na noben način popravit. Popravili jih bodo le milijoni pretečenih let.

Edino kar se sedaj lahko stori, je da se za take objekte dvigne varnostne standarde. Kot sem prebral so gasilci zlili na požar cca. 1000 kubikov vode. Bazen, ki naj bi ulovil to požarno vodo in svinjarijo je imel kubaturo samo nekaj več kot 500 kubikov. Gasili so cca. 50 % objekta.

Torej je bil bazen za požarno vodo projektiran samo za 25 % celotnega objekta v primeru gašenja. V končni fazi je tako po teoriji v naravo steklo 500-600 kubikov svinjarije, lahko pa bi steklo 2000 kubikov.

Zanima me kako je to možno? Varnostni bazen bi po mojem mnenju moral biti projektiran najmanj za 200 %
predvidene porabe vode ob gašenju??? Poleg tega je objekt stal na zavarovanem naravnem območju? Kdo je to odobril? Kdo je projektiral take zanič varnosten standarde? Bo kdo ukrepal? Bo kdo odgovarjal? Bodo pred gradnjo Magnine lakirnice in za vse ostale ekološko sporne objekte povečali varnostne standarde, ali je za "vzhodno" Evropo dovolj dobro samo 25 %???
REsnica
# 19.05.2017 ob 14:57
če bi moral kemis plačat škodo, bi to zelo negativno vplivalo na gospodarska gibanja in minimalca tam zaposlenih.... bodo pa morali tudi tam zaposleni s svojimi minimalci in fizičnim delom kot gasilci in aktivisti, prispevati za sanacijo...

bi bila huda škoda za gospodarstvo, če bi lastnik kapitala načel svoj dobiček.... kapitalizem pa to...
eos
# 19.05.2017 ob 13:42
Gorenje je 100% lastnik Kemisa, a od njih do zdaj ne duha ne sluha. Kdo pa je lastnik Gorenja, se pa ve.
Z analizami tal kar zavlačujejo. Šele danes jih bodo pričeli delati, razultati pa bodo objavljeni naslednji teden.
Marsikateri od glavnih akterjev mi je iz preteklosti ostal v dobri luči. Od torka dalje je marsikatera luč zbledela.
REsnica
# 19.05.2017 ob 12:00
namesto vojaških helikopterjev bi morala normalna država kupiti reševalne in gasilske, ki so precej lažji, cenejši za nakup, vzdrževanje in tudi za uporabo.

Tej državi več dajo prostovoljni gasilci in reševalci, kot pa vsi uniformirani oboroženci skupaj! Država pa jih zanemarja.
špohtl
# 19.05.2017 ob 10:59
K Ris

Res, precej se upari, in kaj vsebuje ta "para" in kam gre ? V vesolje ?
K_ris
# 19.05.2017 ob 10:37
@Špohtl

Ni vsa razlika v odplaki. Ko na ogenj vržeš vodo, je gre kar nekaj v zrak in ne v odplako.
MADERA
# 19.05.2017 ob 09:49
Se kdo vpraša kaj bi danes bilo okoli pogorišča brez Gasilske intervencije. Rešujejo vse od majhnih človeških neumnosti do velikih katastrof, po opravljenem delu pa se morajo še za potrošeno opremo sami znajti?
Ni občutka, da so stvari skupnega pomena dovolj premišljene, urejene in dogovorjene, nazadnje vse rešuje le ljubezen do rodne grude.
mertseger
# 19.05.2017 ob 09:48
Glavno vprašanje je kako sploh dobiš dovoljenje za predelavo nevarnih kemičnih odpadkov sredi mesta.
oggle
# 19.05.2017 ob 09:35
@Altknight upam da bos enakega mnenja, ko bo gorelo pri tebi in bomo potem ostali zahtevali da placas intervencijo. Ja na zalost pride do tega in mocno dvomim, da so pri Kemisu stvar zazgali zanalasc (ce so slucajno jo, potem se pa strinjam da placajo vse stroske pa se kaj zraven). In gasilci so pac, vsaj za enkrat sluzba, ki intervencij ne zaracunava... ne meni in tebi in ne Kemisu. In hvala bogu je temu tako. Ce pa zaracunajo intervencijo Kemisu, je pa povsem upraviceno, da jo naslednjic tudi tebi ali meni, ko jih bova potrebovala. Od tega je pa samo se malenkost do tega, kar imajo nekje na "razvitem zahodu", kjer najprej vprasajo kdo bo placal, sele potem pa se resilec odpelje na pomoc (na zalost ze na lastni kozi dozivel zbiranje kreditnih kartic, da je v Svici sploh prisel helikopter po polomljenega na ledeniku).
smeško 562
# 19.05.2017 ob 21:53
Eni dejansko kritizirate gasilce? kaj bi dal da bi vam zgorelo pod ritjo. Oni so rešili Vrhniko pred ogromno okoljsko katastrofo. bog si ga vedi kaj bo z njihovim zdravje. Če bi zid popustil, ode vse.
K_ris
# 19.05.2017 ob 19:01
@BACK

Aja? Vir tvoje trditve pa je?
BACK
# 19.05.2017 ob 18:57
kris..podatki so dostopni takoj. Po urah v nulo. Tako da ne pametuj. Sori.
K_ris
# 19.05.2017 ob 15:23
@REsnica

bi bila huda škoda za gospodarstvo, če bi lastnik kapitala načel svoj dobiček.... kapitalizem pa to...

Ker to, da lastniku zgori tovarna, v kateri opravlja svojo dejavnost, pa ne vpliva na dobiček ....
K_ris
# 19.05.2017 ob 14:47
@politik kritik

Sicer pa niti ni pomembno koliko vode je izhlapelo

Hehe, odgovor po pričakovanjih. Zdaj že pišeš, da je vseeno, če je bilo tega pol manj, kot si pisal prej. Ja zakaj si pa potem sploh računal, če je količina nepomembna?
K_ris
# 19.05.2017 ob 14:44
@BACK

Niso kar vse meritve dostopne takoj ... Malo poenostavljaš. In tudi z mobilno enoto se ne da takoj izmeriti prisotnosti vseh možnih škodljivih snovi. Takoj so bili recimo tudi v tem primeru na voljo podatki o PM10, pa tudi o povečani (100—1000x) prisotnosti živega srebra v zraku so poročali že naslednji dan.
politik kritik
# 19.05.2017 ob 12:50
@K_ris

okej lahko da jo je 100 kubikov ihlapelo. Zadovoljen?

Večina jo je pa v potoku. Pojdi se prepričat na lastne oči. Sicer pa niti ni pomembno koliko vode je izhlapelo. Pomembno je, da tudi 200 kubikov vode s seboj odnese kemično svinjarijo, katera pa ne izhlapi.
K_ris
# 19.05.2017 ob 12:42
@politik kritik

Sem že prej enemu drugemu repliciral na podobno napačen izračun. Ne vem, če si že kdaj sprobal, ampak če na ogenj vržeš vodo, je kar nekaj izpari. In zato je malo neumno sklepati, da se je v okolje zlila kar razlika med porabljeno vodo in kapaciteto bazena.
REsnica
# 19.05.2017 ob 11:58
Pohvalno!

vendar smešno malo, glede na državni vložek v vojsko... vsak delovni dan nam za orožje, ki neti požare tudi na Počku in drugje, sistem vzame cca 1 mio EURov!

je pač orožje več vredno kot civilna zaščita, gasilstvo, gorsko in vsa druga reševanja skupaj.

demokracija pač živi od kapitala in vojne so velik vir dobička in pralnica davkoplačevalskega denarja v korist lastnikom kapitala.
BACK
# 19.05.2017 ob 10:41
Milostljivi gospod župan, ARSO in ostali državni veljaki. Prosim vas, da nam pokažete čim preje, koliko je živega srebra, radioaktivnih snovi in podobnih zdravju škodljivih stvari, saj meritve izvajate na terenu, opremo za meritve pa plačujemo davkoplačevalci, keteremu ste dolžni poročati. Danes je že 3 dan po požaru, rezultatov ni. To je nedpustno.
nelon
# 19.05.2017 ob 10:09
Gasilcem bi morala kupit novo opremo zavarovalnica, ki je zavarovala to poslopje... Zavarovalnica ni utrpela toliko škode zaradi gasilcev... Zdaj pa gledajo vstran za bruhat...

Zanima me katera zavarovalnica je to?
Flex
# 19.05.2017 ob 09:52
Seveda obstajajo primernejše lokacije za tak center, bolj stran od naselij in kjer površinske in podtalne vode ne bi bile ogrožene. Taka katastrofa, ko izgori >1000 ton nevarnih odpadkov, bi morala biti izredno močan opomin za naprej, za ponedeljkovo katastrofo pa je potrebno poiskati odgovorne.
MADERA
# 19.05.2017 ob 09:51
Pardon, občina krije potrošeno gasilsko opremo, se opravičujem.
mmcmatto
# 19.05.2017 ob 09:01
...ocena stanja opreme gasilcev po intervenciji v Kemisu pokazala,...

Mene zanima tudi ocena stanja opreme pred intervencijo. Ne verjamem, da so bili odlično opremljeni za tovrstni primer. Toliko o izpostavljenosti zdravja v tem poklicu...
tekkknommc
# 19.05.2017 ob 08:33
.... so pa odobrili nekaj denarja za gasilce. 150.000 eu. super definicija za besedico nekaj.
Svit-1
# 19.05.2017 ob 10:00
A sedaj bomo pa davkoplačevalci plačali škodo na gasilski opremi??!!
K_ris
# 19.05.2017 ob 11:27
@špohtl

Predlagam, da prebereš svoj prejšnji komentar, na katerem sem ti repliciral. Pisal si o razliki v odplakah, para, ki gre v nebo, pa se bolj težko šteje med odplake, kaj ne?
K_ris
# 19.05.2017 ob 10:46
@Back

Že od vsega začetka je informacija, da bodo rezultati analiz znani v petek (danes) oz. soboto.
grafikon
# 19.05.2017 ob 08:49
Ljudje ali lahko Policija opravi svoje delo in izda URADNE PREISKAVE predno začnemo s prstom kazat na kogarkoli ali tudi toliko potrpljenja nimate več, ali vam manjka pameti? Katero je?

Župan se je odločil prav. Če bi politiki sledili željam množice se nikoli ne bi naredilo do konca. Ker je vsako minuto nekdo "pameten".

150.000€ kupi nekaj opreme, nekaj bomo darovali pa tudi občani, nekatera lokalna podjetja že imajo škatlice poleg blagajne namenjene za gasilce.

@ K_ris tam lahko dodaš še .... vozil se ne bi pa nihče teh 10km do delovnega mesta. To je slovenska pamet, skregana z logiko, živimo v tako mali državi da nam je vse kar je okoli ovinka predaleč. Tukaj smo mi nek svetovni unikum.
Trubadur
# 19.05.2017 ob 10:52
brez zamere gasilcem, vendar malo bolj bo potrebno paziti pri gašenju požara, da se ne bo delala škoda.. tudi jaz ko grem vrt okopavat ne uničujem motike in kangljice...

Če bi bil ekonomist bi rekel, da bi bilo bolje, da bi pustili, da zgori do konca, bi bilo manj škode... vsaj za gasilce
Kazalo