Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
false
Sanacijski ukrepi so tudi preprečili širjenje onesnaženega sedimenta dolvodno po Tojnici in v Ljubljanico. Foto: BoBo
Kemis, požar
V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka. Foto: Barbara Renčof

Zagotovila Arsa o uspešni sanaciji Tojnice niso pomirila krajanov

Sanacijski ukrepi preprečili širjenje onesnažene usedline
20. september 2017 ob 17:44,
zadnji poseg: 20. september 2017 ob 21:33
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA

Agencija RS za okolje (Arso) je na podlagi prejetih rezultatov izsledkov Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ugotovila, da je bila sanacija okoljske škode po požaru v Kemisu učinkovita. Vendar pa krajanov tudi štiri mesece po požaru s tem niso pomirili.

Agencija je podatke o okoljski škodi in njenem obsegu ugotavljala večkrat po požaru, ki je v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov izbruhnil 15. maja. Vzorčenje usedlin na treh lokacijah v Tojnici in na eni lokaciji v Ljubljanici so prvič izvedli 22. maja, en teden po požaru. Kot so navedli, so sanacijski ukrepi tudi preprečili širjenje onesnažene usedline dolvodno po Tojnici in v Ljubljanico.

Izsledki tega vzorčenja so v usedlini pri Kemisu pokazali izredno povečanje vsebnosti težkih kovin (nikelj, cink in krom), aromatskih spojin (benzen, toluen, ksilen, stiren in etilbenzen), kloriranih alifatskih ogljikovodikov (diklorometan, triklorometan in tetrakloroeten), policikličnih aromatskih ogljikovodikov in atrazina. Izjemno onesnaženje je bilo ugotovljeno le na omejenem območju Tojnice, Ljubljanice pa onesnažena usedlina ni dosegla, povzemajo na Arsu.

Kot pojasnjujejo, so prav zaradi tega Kemisu z delno odločbo naložili odstranitev usedline na odseku potoka Tojnica od prelitja onesnažene požarne vode v potok do cestnega mostu, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko. Povzročitelj okoljske škode je moral pri tem zagotoviti, da se onesnaževala v usedlini ne bi prenesla po strugi dolvodno.

Po očiščenju struge Tojnice na tem odseku, kar je predvidevala prva stopnja sanacije, je podjetje 17. avgusta naročilo vzorčenje in analize usedline. Vzorčenje in analize je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je opravljal že prejšnja vzorčenja po požaru. Arso je izsledke analize prejel v torek, danes pa je z njimi seznanil javnost.

Širjenje onesnažene usedline uspešno preprečeno
Arso na podlagi prejetih izsledkov analiz ugotavlja, da je bila sanacija učinkovita. Izsledki analiz sedimentov, opravljeni na petih mestih v Tojnici in na enem merilnem mestu v Ljubljanici, so pokazali, da so ukrepi uspešno preprečili širjenje onesnažene usedline dolvodno po Tojnici in v Ljubljanico.

Še vedno pa čakajo na dokončne izsledke analiz aromatskih spojin in kloriranih alifatskih ogljikovodikov. Kot so pojasnili na Arsu, teh izsledkov od laboratorija niso prejeli v taki obliki, da bi jih bilo mogoče vrednotiti glede na mejne vrednosti.

Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata.

Vrhničani po požaru v Kemisu kritično do institucij
Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani na današnjem zboru občanov kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, hkrati pa so izražali zaskrbljenost nad tem, da bi se okoljska katastrofa ponovila.

Krajani ne verjamejo zagotovilom, da za prebivalstvo in okolje požar ne pomeni dolgotrajnih posledic. Ponovno so pozvali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja Kemisu in zahtevali zaprtje obrata.

VIDEO
Vrhničane je zaradi Kemisa še bolj strah
VIDEO
Vrhničani spet razpravljajo o Kemisu
T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 20.09.2017 ob 19:22
Ni naklucje, da so to novico objavili po obilnem dezevju. Voda je vse skup nekam odplaknila. Tako da sanacija je res uspesna, lahko greste pogledat na teren :)
o.k.o.l.j.e
# 20.09.2017 ob 22:41
Se dobro, da je vse vredu. Od zdej naprej bomo pri nas odpadke kar na vrtu sezigal in potem s pepelom gnoljili solato.
Miham
# 20.09.2017 ob 19:13
in kam so usedline dali?
tomive
# 20.09.2017 ob 22:32
Zagotovila Arsa o uspešni sanaciji Tojnice niso pomirila krajanov

Logično, da ne. Tako kot so okoljska dovoljenja bila podeljena pod mizo ali v zameno za kuverto, tako je tudi ta sanacija bila narejena mimo strokovne in pristne inšpekcije!
stoychi
# 20.09.2017 ob 23:14
bolj je verjeti pravljicam za lahkonoč otroci,
kot pa kakršnim koli napovedim
prodanim dušam iz agencije ARSO
7x7
# 20.09.2017 ob 22:54
Nobenega razloga za zaskrbljenost, zemlja je bila onesnažena še pred požarom...
vipmit
# 20.09.2017 ob 20:03
Samo še "okoljevarstvene organizacije" se še oglasijo in smo zmagali.
eos
# 21.09.2017 ob 11:42
Lep primer je včeraj podal občan. Ko pride kuverta s "sumljivim" prahom na kakšen vladni naslov, izpraznijo ves objekt in priletijo v skafandrih na preiskavo.
V Kemisu je gorelo na stotine ton resnično nevarnih odpadkov. Gasilci so bili v reševalnih oblekah, dihalnih aparatov ni bilo dovolj sli pa so se hitro spraznili, veliko pa jih je imelo zgolj protiprašne maske ali celo nič.
Logično, moka v kuverti je bolj nevarna.
Ribe so imele pa gošča party.
Binder Dandet
# 21.09.2017 ob 06:23
Vse slabo je za nekaj dobro. Skoda le, ko mmc ni sel na kraj dogodka, da bi fotografiral vse ribe, ki ze veselo plavajo v najbolj cistem potoku v Sloveniji.
Gepard007
# 21.09.2017 ob 02:50
@Miham: Točno tako! Mene tudi zanima kam so odpeljali usedline. Verjetno na drug konec Vrhnike.
Bi pa tudi rad vedel kako je možno, da po tolikem času Kemis še kar lahko obratuje in zakaj ga ni mogoče izseliti?!?
Verjetno so zneski podkupovanj izjemni...
amigo
# 21.09.2017 ob 08:45
Prišlo je do samovžiga. In kakšni so bili ukrepi za požarno varnost? so imeli 24 ur dežurstvo, senzorje itd. Ali pa so imeli samo papirje na katerih je pisalo, da je vse v redu.
Ori
# 20.09.2017 ob 21:38
Da ne bo "nepotrebne" panike.
Juhu
# 21.09.2017 ob 23:17
Kar imejte Kemis ,lepe denarce daje, a bi radi da še drugod po Sloveniji svinjajo.
Nikolaj
# 21.09.2017 ob 22:40
Izjava Svetlane Makarovič:
Priznati moram, da so pravljice, ki jih piše ARSO na izredno kvalitetnem nivoju.
Nikolaj
# 21.09.2017 ob 22:39
Zelo sem razočaran, ker ARSO še vedno ni prejel za svoje pravljice Prešernove nagrade.
smukač
# 21.09.2017 ob 11:45
Prav je, da Kemis sanira kar je zasvinjal, vendar ali je res dolžan počistiti še nesnago iz celotnega obdobja, ko so imeli na Vrhniki ogromno umazane industrije, z IUV na čelu. Vrhničani danes živijo v neprimerno bolj zdravem okolju kot pred desetletji, v klinično čisti naravi pa ne bodo živeli nikoli, tako kot vsi mi ne.
sirus
# 21.09.2017 ob 07:40
Pa naj grejo oni naprej sami pucat, če se jim ne zdi vredu, ds bo zihr.
SF0100
# 20.09.2017 ob 18:30
Kul. Bravo Kemis
Kazalo