V ponedeljek namesto poletnih čevljev na ulice z dežniki? Foto: BoBo
V ponedeljek namesto poletnih čevljev na ulice z dežniki? Foto: BoBo

Kot je za MMC povedal meteorolog na agenciji za okolje Brane Gregorčič, bo vreme prihodnji teden precej nestanovitno, tudi na Jadranu temperature ne bodo več dosegale 30 stopinj, ampak se bodo gibale med 23 in 27 stopinjami. V Sloveniji bo še malo bolj sveže, med 20 in 25 stopinjami Celzija, pričakujemo pa lahko tudi nekaj padavin.

Gregorčič pravi, da težko napove, kateri dan bo bolj deževen, kateri manj, ampak vse kaže, da bo ponedeljek prinesel kar nekaj dežja. "Ves zadnji junijski teden bo nestanoviten, v začetku julija pa se bodo, kot kaže, temperature dvignile, hude vročine pa zaenkrat še ni na vidiku," je povedal in dodal, da smo bili zdaj priča prvemu vrhuncu poletja, ki pa se bo konec tedna končal. Najbolj vroče je bilo včeraj in predvčerajšnjim, ko je bilo do 35 stopinj. Ob koncu tedna bo še blizu 30 stopinj, potem pa torej lahko pričakujemo osvežitev.

Trenutno nič ne kaže, da bi se vročina vrnila na začetku julija
Kaj pa lahko pričakujemo v prihodnjih tednih? Gregorčič pravi, da je zanesljivo napoved nemogoče podati za dva tedna vnaprej, a da izkušnje iz preteklih let govorijo, da bo v juliju ali avgustu verjetno še kakšen vročinski val. Sezonske napovedi za vse poletje pa letos niso naklonjene hudi vročini. Obstaja tudi možnost, da je bil ta vročinski val najizrazitejši v celotnem poletju, vendar Gregorčič opozarja, da ta trditev ni na trdnih temeljih. Pričakuje pa, da bosta julija in avgusta vsaj še en ali dva vročinska vala. Vročinski val vremenoslovci lahko napovejo le teden dni vnaprej. "Trenutno nič ne kaže, da bi se vročina tudi v začetku julija hitro vrnila," sklene Gregorčič.

Prvi poletni dan primerno vroč
Sicer pa smo danes vkorakali tudi v koledarsko poletje, najtoplejši letni čas se je začel ob 7.04 zjutraj. Poletje v koledarju nastopi na najdaljši dan v letu, ki ga imenujemo tudi kres. Ob poletnem Sončevem obratu, s katerim se zamenja letni čas, je Sonce opoldne najvišje nad ekvatorjem.