Za vas Letovanić na območju Siska, kjer se pripravljajo na vrhunec vodnega vala Kolpe, so danes razglasili splošno nevarnost. Foto: Reuters
Za vas Letovanić na območju Siska, kjer se pripravljajo na vrhunec vodnega vala Kolpe, so danes razglasili splošno nevarnost. Foto: Reuters
Hrvaška
Moški v svoji poplavljeni hiši v vasi Zazina na Hrvaškem. Foto: Reuters

Razmere na Hrvaškem se po kritičnem koncu tedna ne umirjajo. Zaradi naraslih voda so poplavljeni številni stanovanjski in gospodarski objekti ter ceste in kmetijske površine, so sporočili iz hrvaškega zavoda za zaščito in reševanje. Nevarnosti naraslih voda pa še ni konec, je pa malce boljša napoved, saj v hrvaškem hidrometeorološkem zavodu napovedujejo, da je danes v severozahodnih in osrednjih delih države sicer še mogoče pričakovati malo dežja, a da s sredo prihajajo suhi dnevi.

Na območju Siska nevarnosti še ni konec
Danes so splošno nevarnost razglasili za vas Letovanić na območju Siska, kjer se pripravljajo na vrhunec vodnega vala Kolpe. Tam so prebivalci ob pomoči več sto hrvaških vojakov okrepili nasipe z 90.000 vrečami peska, nevarnost pa predstavljajo tudi podzemne vode. Potrebe po evakuaciji za zdaj ni, čeprav so pripravljeni tudi na to možnost. Po visoki Kolpi Sisku grozi še vrhunec vodnega vala Save, ki naj bi mesto prešel v torek.

Splošna nevarnost že od sobote velja tudi na območju Karlovca, kjer pa se je gladina Kolpe do danes znižala z maksimalnih 844 na 738 centimetrov, gladina Korane pa z 845 na 780 centimetrov.

Narasla je tudi reka Una, na območju Hrvaške Kostajnice pa so razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Na območje Jasenovca je prišlo 120 hrvaških vojakov, ki utrjujejo tamkajšnje nasipe.

V Murskem Središču voda grozi stanovanjem
Reka Mura je pri Murskem Središču ob 8. uri dosegla rekordnih 535 centimetrov, in ker iz Slovenije ne prihajajo dobre novice, saj se Mura pri Gornji Radgoni ne umirja, v Međimurju pričakujejo še hujši vodni val. So pa nasipi v delu Murskega Središča v nedeljo zvečer popustili in voda grozi stanovanjskim in gospodarskim objektom.

Predsednik međimurske županije Matija Posavec je v nedeljo zvečer za hrvaško televizijo zatrdil, da so se po zaslugi hitrega in pravočasnega posredovanja izognili katastrofalnim poplavam. Še naprej pa utrjujejo nasipe na Muri, saj vzdolž celotne reke čez Hrvaško velja izredno stanje protipoplavne obrambe.

Težave imajo tudi v Bosni in Hercegovini
Narasle vode skrbi povzročajo tudi v Bosni in Hercegovini. Tri občine na severu države - Gradiška, Kostajnica in Kozarska Dubica - danes pričakujejo vrhunec vodnega vala Save in reke Une. Vodostaji drugih rek se medtem umirjajo, voda pa se umika s poplavljenih predelov v občini Prijedor in drugih občinah na zahodu države.