Udeleženci tematske delavnice so ugotovili, da je v črnem zabojniku, ki so ga obrnili, zelo malo smeti, ki bi lahko bile v njem. Foto: BoBo
Udeleženci tematske delavnice so ugotovili, da je v črnem zabojniku, ki so ga obrnili, zelo malo smeti, ki bi lahko bile v njem. Foto: BoBo

Udeleženci tematske delavnice, ki jo v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta izvaja zadruga Buna, so ugotovili, da je v črnem zabojniku, ki so ga obrnili, zelo malo smeti, ki bi lahko bile v njem. Le nekaj plenic in mačjega peska, vse preostale smeti pa bi lahko ljudje ločili oz. razvrstili v druge zabojnike. V črnem zabojniku je bilo tudi precej hrane, največ kruha, zelenjave in sadja.

Tematska delavnica Obrnimo zabojnike poteka tudi v sodelovanju s Snago Ljubljana. Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej pa bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane.

Z akcijo želijo prispevati k temu, da bi zavrgli manj hrane in odpadne embalaže. V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oz. 82 kilogramov na prebivalca. To je približno za 300 obrokov hrane, kar pomeni, da povprečni Slovenec zavrže skoraj en obrok dnevno.

Foto: Bobo