Prostovoljci že čistijo obalo Nove Zelandije, ki so jo v ponedeljek
Prostovoljci že čistijo obalo Nove Zelandije, ki so jo v ponedeljek "napadli" naftni madeži. Foto: EPA
Rena
Ladja je nasedla na morskem grebenu približno 20 kilometrov od obale. Foto: EPA

Nafte, ki je iztekla iz poškodovane ladje, naj bi bilo kar desetkrat več, kot so sprva napovedovali. "Eden od glavnih rezervoarjev se je poškodoval, kar je vplivalo na izjemno poslabšanje razmer," je sporočil tiskovni predstavnik novozelandske pomorske organizacije (MNZ). Zaradi slabega vremena reševalci iz ladje ne morejo prečrpavati nafte, kar je povzročilo še dodatno škodo.

Nevarnost, da bi v morje izteklo 1.700 ton nafte
Strokovnjaki se bojijo tudi, da bi se ladja, ki je nasedla na morskem grebenu, prelomila, pri tem pa bi v morje lahko izteklo kar 1.700 ton nafte, ki jih prevaža ladja, v morje pa bi se potopil tudi ves njen tovor. Zaradi omenjene nevarnosti so z ladje že odpeljali vso posadko.

BBC poroča, da bodo, ko se bo vreme izboljšalo in se bo morje umirilo, reševalci nadaljevali črpanje nafte z ladje, nato bodo odstranili njen tovor in jo umaknili z grebena. Pri reševanju sodeluje približno 200 ljudi, še 300 vojakov pa je v pripravljenosti, da bodo pomagali pri čiščenju plaž.

Več tednov, da bodo očistili obalo
Naftni madež je v ponedeljek že dosegel obalo pred mestom Mount Maunganui, kmalu pa naj bi dosegel tudi naseljene dele obale v bližini skupnosti Papamoa. Reševalci in prostovoljci že čistijo in pregledujejo obalo, da bi rešili ogrožene živalske in rastlinske vrste, Catherine Taylor iz MNZ-ja pa je povedala, da bo trajalo več tednov, da bodo obalo popolnoma očistili.

Novozelandski minister za okolje Nick Smith je povedal, da je nesreča že prišla do točke, ko jo lahko poimenujemo za najhujšo okoljsko katastrofo v zgodovini držav. "Mislim, da so bili tragični trenutki, ki smo jim priča, neizogibni, odkar se je Rena zaletela v morski greben," je še dodal Smith.

Ladja nasedla pred eno najslikovitejših obal
Ladja Rena je v sredo nasedla na morski greben približno 22 kilometrov pred eno najslikovitejših obal Nove Zelandije. Območje, kjer se je zgodila nesreča, velja za raj za morske ptice, delfine in kite, zaradi svoje narave in lepih plaž pa je izjemno priljubljeno tudi med turisti in deskarji.