Letos ni bilo treba poseči v rezervni sklad za krizne ukrepe, zato bodo sredstva, zbrana v rezervnem skladu, vrnili evropskim kmetom. Foto: BoBo
Letos ni bilo treba poseči v rezervni sklad za krizne ukrepe, zato bodo sredstva, zbrana v rezervnem skladu, vrnili evropskim kmetom. Foto: BoBo

Evropska komisija bo programu Life za okolje, v sklopu katerega bo potekalo financiranje 96 projektov, namenila 160,6 milijona evrov. Med izbranimi projekti je tudi slovenski projekt ohranjanja in upravljanja suhih travišč v vzhodni Sloveniji. Slovenija si lahko zanj obeta 2,9 milijona evropskih sredstev, za celotno izvedbo potrebuje še milijon več.

V okviru programa Life za okolje bodo financirani projekti s področja okolja in učinkovite rabe virov, narave in biotske raznovrstnosti ter projekti s področja upravljanja in informacij, katerih namen je ozaveščanje o okoljskih vprašanjih.

Program Life je instrument EU-ja za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov. Izvaja se od leta 1992, Bruselj je do zdaj sofinanciral več kot 4.000 projektov po vsem EU-ju in v tretjih državah.

Kot je povedal evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella, je "vlaganje v okoljske projekte vedno dobra naložba". Komisar je poudaril, da bodo izbrani projekti ščitili in krepili naravni kapital, Evropi pa bodo pomagali tlakovati pot v nizkoogljično, z viri gospodarno in trajnostno prihodnost.

EU bo kmetom vrnil 410 milijonov evrov
Evropska komisija je prav tako odločila, da evropskim kmetom iz rezervnega sklada za krizne ukrepe vrne 410 milijonov evrov, od tega Sloveniji 876.855 evrov. Hkrati je Evropska komisija opozorila na neustrezno porabo sredstev za skupno kmetijsko politiko, Slovenija je ena od 18 držav, ki je neustrezno porabila sredstva in bo tako morala vrniti dobrih 231.000 evrov.