Slovenski kmetje opozarjajo, da na trgu ne dosegajo cen, ki bi pokrivale cene pridelave in omogočale razvoj. Foto: BoBo
Slovenski kmetje opozarjajo, da na trgu ne dosegajo cen, ki bi pokrivale cene pridelave in omogočale razvoj. Foto: BoBo
Kmetje želijo pravičnejše odkupne cene
Okoli 300 kmetov po Sloveniji opozarja na slabe razmere

V Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju je potekal vseslovenski protest kmetov, s katerim so želeli opozoriti na vedno nižje odkupne cene mleka, mesa in drugih kmetijskih pridelkov, medtem ko so drobnoprodajne cene za potrošnike ostale bolj ali manj enake.

Osrednji del protesta je potekal na Trgu republike v Ljubljani, kjer so nekaj sto zbranim kmetom spregovorili vodilni predstavniki Kmetijsko-gospodarske zbornice Slovenije (KGZS), zadružne zveze in sindikata kmetov. Protestniki so z napisi na transparentih, tudi s pozivi, naj kmetijski minister Dejan Židan odstopi oz. naj prevzame odgovornost, opozarjali, da se je v Sloveniji odkupna cena mleka samo letos znižala za 21 odstotkov, prašičjega mesa za 12 odstotkov, kmetijskih pridelkov pa 9,3 odstotka.

Osrednja zahteva, kot jo je bilo mogoče razbrati iz nagovorov protestnikom, je bila, da naj bo dohodek znotraj verige pravično in pošteno razdeljen. Slovenske potrošnike pa so pozvali, naj posegajo po izdelkih slovenskega izvora.

Visoki standardi slovenskih kmetov
Slovenski kmetje spoštujemo visoke standarde pri pridelavi hrane, vendar to pomeni višje stroške v primerjavi s proizvodi in pridelki, ki prihajajo iz trgovin, ki imajo neprimerljivo nižje standarde, in to bi se moralo upoštevati, je opozoril predsednik Kmetijsko-gospodarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in pozval državljane, da naj slovenske kmete podprejo tako, da v trgovinah kupujejo "domače, slovensko".

Direktor KGZS-ja Branko Ravnik je opomnil, da si želijo zgolj poštena razmerja v prehrambni verigi in da bi morali učinkovite ukrepe za ustavitev negativnih gibanj na področju cen mleka mesa, sadja in zelenjave, ki jih je že sprejela Evropska unija prenesti tudi na nacionalno raven. "Pričakujemo izvedbo celovitih ukrepov, ki bodo omogočili dolgoročno stabilnost sektorja," je dejal.

Osebni stečaji kmetov?
Predsednik sindikata kmetov Anton Medved pa je opozoril, da bo ob nadaljevanju padanja prihodkov kmetij lahko prišlo do množičnih osebnih stečajev kmetov, ki bodo postali socialno breme.

"Slovenski kmetje mesečno pridelajo 40 milijonov litrov mleka. Letos je odkupna cena padla za skoraj 10 centov na liter. Mesečno to pomeni štirir milijone evrov izpada dohodka za rejce krav molznic. Kam izginja ta denar, če potrošniki ugotavljajo, da cena mleka ostaja ista. Ali je pravično, da dobi kmet od cene litra mleka le četrtino, pri mesu sedmino in pri kruhu dvanajstino. Ti deleži iz leta v leto padajo," je dejal.

Najostrejši je bil predstavnik zveze lastnikov gozdov in predsednik ljubljanske območne enote KGZS-ja Janez Beja, ki je dejal, da ima občutek, da je kmetijsko ministrstvo bolj namenjeno samemu sebi in zaposlovanju uradnikov, namesto da bi bilo v pomoč kmetijstvu in gozdarstvu, da bi lažje premagovalo naravne nesreče in padanje cen. Novi ukrepi pa še bolj ovirajo delo kmetov z birokratskimi ovirami, zaradi česar ostajajo brez potrebnih podpor.

"Koliko časa bomo še klečeplazili in prenašali požrešne trgovce, se predajali predelovalcem lesa, grozdja, mleka, sadja ... Vsi našteti nam postavljajo nehumano nizke cene. Kmetje smo postavljeni v nemilost hijen, ki nimajo nikoli zadosti dobička. Ko imaš zadosti denarja, kar ga trgovci imajo, pozabiš na poštenost, moralo ali na slabo vest," je ošvrknil ravnanja trgovcev, ki po njegovem mnenju izkoriščajo naivnost potrošnikov, da nasedajo na sleherno trgovsko akcijo in kupujejo slabo hrano, ki je "prepojena z zdravju škodljivimi kemikalijami, da hrana obdrži svoj videz in rok trajanja".

Po poročanju TV Slovenija se je na vseh prizoriščih protesta kmetov zbralo okoli 3.000 ljudi.

Kmetje želijo pravičnejše odkupne cene
Okoli 300 kmetov po Sloveniji opozarja na slabe razmere