Kar tri mesece so lahko Američani
Kar tri mesece so lahko Američani "v živo" opazovali bruhanje nafte iz vrtine na dnu Mehiškega zaliva. Foto: EPA
V ZDA rekordna poravnava z BP

BP-ju niso pomagali niti najdražji odvetniki in bo moral zaradi izlitja odšteti 20,8 milijarde dolarjev kazni in odškodnin, s čimer se je skupni račun BP-ja za katastrofo povzpel na 53,8 milijarde dolarjev.

Po navedbah ameriškega pravosodnega ministrstva gre za največjo poravnavo v zgodovini in pokriva vse zvezne zahtevke. Že julija se je govorilo o poravnavi za skoraj 19 milijard dolarjev, dejanska številka pa je višja.

BP bo moral od 20,8 milijarde dolarjev plačati 5,5 milijarde kazni za kršenje zakona o čisti vodi in med drugim še 8,1 milijarde dolarjev za odpravo posledic izlitja milijonov sodov nafte za okolje.

Eksplozija naftne ploščadi Deepwater Horizon je 20. aprila 2010 zahtevala 11 življenj, Američani pa so kar tri mesece tako rekoč v živo spremljali, kako nafta iz vrtine Macondo na dnu Mehiškega zaliva bruha v morje.

Obala še čuti posledice
BP je do zdaj že plačal milijardo dolarjev za odstranjevanje škode na okolju in skoraj šest milijard dolarjev odškodnin podjetjem in posameznikom, seznam raznih odškodnin in kazni, med drugim za smrt delavcev na ploščadi, pa je še daljši.

Poleg kazni zveznim oblastem bo družba plačala odpravo okoljskih posledic v prizadetih obalnih državah. V Teksasu, Louisiani, Misisipiju, Alabami in Floridi si turizem in ribištvo še do danes nista opomogla, ljudi pa je strah morebitnih strupenih snovi v morski hrani, poroča RTV-jev ameriški dopisnik Edvard Žitnik.

V ZDA rekordna poravnava z BP