Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pasje ute so po mnenju uprave primerne le, če so dobro izolirane, če niso izpostavljene prepihu, so večprekatne in imajo psi v njih ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja nastanitev ob ekstremni zimski temperaturi popolnoma neprimerna. Za naštete pse za sprehode ob ekstremni temperaturi uprava svetuje uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščito tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami. To psom zagotavlja dodatno varnost in udobje v zahtevnih vremenskih razmerah.

Za pašne živali so ekstremne temperature nižje od deset stopinj pod lediščem, zato je ključnega pomena zagotovitev dovolj ustrezne krme, sveže pitne vode, zaščita pred močnim vetrom ter suh prostor ali suho mesto za počitek, najbolje v zaprtih prostorih, so razložili na upravi.

V obdobju hudega mraza je še posebej pomembno, da so živali čiste in suhe. Mokre in z blatom prekrite dlake namreč zmanjšujejo izolacijsko sposobnost, zato je redno vzdrževanje higiene ključno za ohranjanje njihovega zdravja in dobrobiti v zahtevnih vremenskih razmerah. S temi ukrepi lahko lastniki živali zagotovijo pašnim živalim, da prebrodijo hladne temperature brez nepotrebnih težav in neugodnosti, so dodali.

Ob tem ljudi pozivajo, naj v mrzlih dneh pomislijo tudi na prostoživeče mačke brez lastnikov, ki jih je kljub številnim ukrepom za zmanjševanje nenadzorovanega razmnoževanja še vedno veliko. Nasvete, kako jim pomagati z izdelavo zavetij pred mrazom, je mogoče najti na spletnih straneh društev za zaščito živali.