Vreme in podnebje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 42 glasov Ocenite to novico!
Irma je že poplavila finančno četrt Miamija. Foto: AP
Irma je v soboto z nižjo močjo prešla Kubo, a se nato znova okrepila. Foto: AP
Florida
Prebivalci Floride so se zatekli v zatočišča ali odšli iz države. Foto: Reuters
VIDEO
Razdejanje na Floridi zar...

Dodaj v

Irma poplavila "mesto duhov" Miami; že tri smrtne žrtve

Miami tako rekoč izpraznjen
10. september 2017 ob 08:12,
zadnji poseg: 10. september 2017 ob 18:44
Miami - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Orkan Irma 4. stopnje z vetrovi do 215 kilometrov na uro je z otokov Florida Keys južno od Floride že prešel nad skoraj povsem evakuirani Miami, kjer je povsem poplavil finančno četrt. Divjanje orkana je v tej ameriški zvezni državi že zahtevalo tudi prve tri smrtne žrtve.

Zaradi silovitosti vetrov se je že podrl tudi eden od žerjavov na gradbiščih v mestu, kljub temu, da so jih skušali tik pred zdajci zavarovati. Miami je sicer v pričakovanju Irme spominjal na mesto duhov, saj so večino prebivalcev tega mesta s pol milijona prebivalcev evakuirali.

Sprva so vremenoslovci napovedovali, da bo središče orkana potovalo mimo Miamija, a je orkan delno spremenil smer in bo potoval ob zahodni obali Floride, kar pomeni, da je zdaj ogroženo območje Tampe in St. Petersburga s tremi milijoni prebivalcev.

Brez električne energije je že več kot milijon gospodinjstev in podjetij, številka pa bi se lahko povečala na 3,4 milijona. Orkan je že povzročil veliko škode na številnih karibskih otokih, na Floridi, tretji najbolj poseljeni ameriški zvezni državi, pa poskrbel za eno izmed največjih evakuacij v zgodovini ZDA, saj so evakuacijo odredili 6,3 milijona ljudem.

"Molite za Florido"
Oblasti so opozorile, da bi bilo vztrajanje doma "tako rekoč samomorilsko". "Molite, molite za Florido," je na Fox News pozval floridski guverner Rick Scott.

Orkan je v soboto ob prečkanju Kube sicer nekoliko oslabel, zdaj pa je znova pridobil moč in bo dosegel južni del Floride ter jo prečkal po zahodni strani kot orkan četrte stopnje, kar je druga najvišja stopnja.

Irma je po do zdaj zbranih podatkih zahtevala najmanj 25 življenj in povzročila veliko gmotno škodo. Samo na Floridi že poročajo o treh smrtnih žrtvah: en moški je umrl v prometni nesreči v okrožju Monroe potem, ko je zaradi močnega vetra izgubil oblast nad vozilom, še dve osebi pa sta umrli v prometni nesreči v okrožju Hardee.


"To je nevihta izjemno uničevalne moči, vsakogar pozivam, naj upošteva navodila oblasti,"
je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump.

Skoraj 5-metrski poplavni valovi
Ob zahodni obali Floride napovedujejo 4,6-metrske poplavne valove, kar bi lahko na niže ležečih predelih povzročilo pravo razdejanje in poplave. Po množični evakuaciji je Miami na jugovzhodu polotoka, mesto ima sicer 400.000 prebivalcev, tako rekoč izpraznjen. Do 7. ure zjutraj po krajevnem času v Miamiju velja policijska ura. V soboto so odpovedali več kot 2.000 poletov.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Pred slabima dvema tednoma je orkan Harvey v Teksasu in Louisiani zahteval najmanj 60 žrtev. Irma naj bi na Florido s sabo prinesla več kot dvakrat manj dežja, kot ga je Harvey v Teksas, so pa prebivalci lahko bolj v skrbeh zaradi silovitega vetra, ki naj ne bi oslabel.

V Havani evakuirali 10.000 ljudi
Na Kubi orkana pete stopnje niso imeli vse od leta 1932. Evakuirali so več kot milijon ljudi. Poročajo o porušenih drevesih in naraslih vodah, začasno so bile prekinjene telekomunikacijske povezave, večje škode pa Irma ni povzročila. V Havani so z obalnega območja, Malecona, evakuirali 10.000 ljudi. "Iskreno povedano, pričakovali smo, da bo huje," je olajšano povedal 39-letni Yolexis Domingo, a dodal, da bo vseeno trajalo nekaj časa, da se bo lahko vrnil domov, kajti njegov dom je poplavljen, veter pa je odnesel tudi del strehe.

Irmi sledi še en orkan, Jose, ki pa na francoskih Karibih, kjer je Irma povzročila veliko opustošenje, ni povzročil večje škode. Vseeno tamkajšnji vremenoslovci opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer zdaj orkan četrte kategorije. Vremenoslovci tudi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

M. R., K. T., K. S.
Miami
Miami
Miami Beach
Florida
Havana
Havana
Havana
false
Irma
Prijavi napako
Komentarji
ettelewen
# 10.09.2017 ob 08:36
Če bi "naša burja" drvela po kontinentu in vsak dan ogrožala novih par milijonov ljudi, bi pisali. Poslanstvo novic je, da so informativne, ne "zanimive".
janez12345
# 10.09.2017 ob 10:24
Orkan ni Burja !
Burja ima sunke do 200km/uro .
Orkan kat.4 ima konstanten veter do 200km/uro po več ur in sunke do 250.
Velika razlika.
Kobilica-poet
# 10.09.2017 ob 10:09
..če bi v Vipavki dolini imeli montažne in kartonske hiše, bi jih vsako leto odpihnilo.....

tako pa imamo betonske strehe in kamenje na njih....za vsak slučaj.!!!
Bobr
# 10.09.2017 ob 11:02
Nekako ne vrjamem, da " New York Times " piše cel mesec o naši burji na Primorskem ki dosega hitrost vetrov tudi do 220km/h !

Našo burjo primerjati z orkanom??? Kot prvič je hitrost vetra pri Irmi preko 200km/h ko se orkan šele približuje, v centru orkana je povprečna hitrost trenutno dobrih 250km/h, pred par dnevi pa je bila blizu 300 km/h...poleg tega gre tu za povprečno hitrost saj veter konstantno piha s to hitrostjo, ob burji pa gre kak sunek ali dva čez 200 km/h, pa še to na najbolj izpostavljenih legah ki praviloma niso naseljena. Najmočnejši sunek burje v Sloveniji je bil do sedaj izmerjen na viaduktu Lozice na hitri cesti in to 212,4 km/h, drugače pa je gre v naseljeni Vipavski dolini redko preko 180 km/h, kaj šele 220 km/h....če bi konstantno pihal kak veter 250km/h cel dan, kej šele blizu 300 km/h bi bila tudi Vipanska dolina močno poškodovana, ostalo Slovenijo bi pa praktično zradiralo. Poleg tega, to je orkan ne pa nek suh veter. Ob orkanu je poleg tega tudi veliko dežja in visoki valovi na obalnih območjih. Če bi dal orkan v Piranski zaliv bi naša obalna mesta praktično izbrisal...nimajo ne zaščite proti takemu vetru niti zaščite proti preko 4 metre visokim valovom...
Bob Sacamano
# 10.09.2017 ob 18:24
Gledam prenos v živo iz Miamija prek CNN. Novinarka dela paniko, kot da je konc sveta, se drži z obema rokama za ograjo, pravi da ni mozno vozit po mestu z avtom niti hodit ... medtem pa dva modela s kolesom mimo kamere hehe
RibičIČ
# 10.09.2017 ob 10:20
Pa to ne moreš verjet. Celo pod novico o naravni nesreči se bo pojavil rumeni psihopat s svojimi politikantskimi komentarji
seba goričan
# 10.09.2017 ob 10:06
a hiše so iz lepenke?ciglov ne piznajo na tem koncu sveta?
Prodaneduše
# 10.09.2017 ob 12:45
Pa nehejte dramo zganjat in posiljevat s tem,. A res, a elektrike jim je zmanjkalo? Kaj pa ko je pred desetimi leti zaradi hurikana umrlo 140.000 ljudi, torej več kot so ameriške atomske bombe poklale japoncev ob koncu druge svetovne vojne, ali ste tudi takrat iz Bangladeša poročali in začeli najprej razlagati, koliko gospodinjstev je brez elektrike? Sploh vedeli nismo, da je takrat tam pomrlo toliko ljudi. Gnus!
JJstyle
# 10.09.2017 ob 15:21
@Tinkola

Tako pač je. Ameriški propagandni stroj melje in naši prepisovalci novic, nimajo ne volje ne znanja (redkim izjemam se opravičujem), da bi mislili s svojo glavo. Poroča se samo o čemer Zahod želi, da se poroča. O vojni v Južnem Sudanu in Jemnu na primer ne slišimo nič, pa se žrtve štejejo v deset tisočih. "Cuba is a communist country", torej je vseeno, če jo zlička, Haiti je itak že navajen katastrof... tako razmišlja povprečen Američan. Žalostno je, da evropski mediji vse bolj samo povzemajo ameriški "mindset" in njihovo bedno medijsko krajino.
Smeško
# 10.09.2017 ob 14:58
@Bobr

Meni se zdi novica, da so v Livornu poplave čisto iz praktičnega vidika bolj pomembna, kot Irma. Sam prihajam iz Elbe in se imam samo bogu za zahvalit, da sem za las ušel nevihti. Nekdo morda planira danes oditi nanjo ali na Korziko in iz slovenskih portalov ne izve nič o tem, da se odpravlja na poplavno območje. Dvomim da veliko Slovencev te dni potuje na Karibe ali Florido. OK, razumem da 24 Kur tripa na klike, MMC pa naj bi bil javen informativni portal, na katerem zveš nujne novice. Seveda je prav, da je orkan zgodovinskih razsežnosti v topu, ampak nujno bi morale biti tudi poplave v naši soseščini.
firtoh
# 10.09.2017 ob 09:10
orkan Jose, ki pa na francoskih Karibih, kjer je Irma povzročila veliko opustošenje,ni povzročil večje škode
Kaj bi pa še lahko porušil?So pa vseeno nevarne razbitine,deli kritin...,ki frčijo po zraku
Lešnik
# 10.09.2017 ob 17:09
Nha Trang
# 10.09.2017 ob 16:52

CNN-ovci stojijo na obali in poročajo o Irmi. Budale.


Saj so tudi iz prve iraške vojne poročali o bombardiranju iz samega Bagdada in to še preden je padla prva bomba. P nekaj letih je prišla na plano resnica, da so poročali kar iz domače baze in pred zelenim ozadjem.

Kdor zna zna, le o bistroumnosti bi se dalo razpravljati.
Bivši uporabnik
# 10.09.2017 ob 14:56
Predvsem je kar se tiče novic o USA in Rusiji, bistvo v tem, da se komentiranje osredotoča ,med za in proti in mnogokrat sploh nima neke resne povezave z novico samo.... Je pa seveda dejstvo, da se tudi dokaj pomembne novice in teme redno ispuščajo na MMCju.. Npr. Prejšnji teden je bilo vrhunsko srečanje držav BRICS, ki predstavljajo polovico svetovnega prebivalstva in 30% svetovnega GDPja, pa ni bilo na tem portalu niti ene novice... Skratka... Nihče me ne bo prepričal, da je vse skupaj zgolj posledica "Hollywoodskega" socialnega inžiniringa.. Še posebej to ne bio smelo veljati za državni medij, ki ga financiramo vsi davkoplačevalci.... Taka enostranskost je nedopustna...
Bobr
# 10.09.2017 ob 12:26
Take pomote nastanejo, če državo vodijo kreacionsti, torej tstu, ki verjamejo v vsemogočega, in negiraš znanost.

Dvomim da so odločitev sprejeli na podlagi vsemogočnega, najbrž pa meteorologov...kljub temu da se napoved vremena nekaterim zdi otročje lahka, je pa to še vedno znanost katero ljudje z vso mogoče tehnologijo ne obvladajo v popolnosti...ko tako radi pljuvate čez naše vremenarje ki nimajo vse skupaj nič opreme proti ameriškim.

Pa saj ne gre niti proti Tampi. Pomojem bo Irma razpadla nekje nad mehiškim zalivom. Vse kaže da se bo Floridi v celoti izognila.

Kdaj si še videl razpad orkana (ali pa nevihte) nad morjem? Lahko le oslabi v nižjo stopnjo ali pa v tropsko nevihto...
gregaaa3
# 10.09.2017 ob 19:21
Pred divjanjem tornada surferji v Mijamiju pijejo pivo LASKO

Slika 3:
http://nypost.com/2017/09/09/surfers-party-on-south-beach-screaming-f-you-irma/
soc
# 10.09.2017 ob 18:19
Miami ima 400,000 prebivalcev??? Ko sem bil nazadnje tam pred tremi leti jih je imel dobrih pet milijonov in je bil dolg kot ponedeljek.
Smeško
# 10.09.2017 ob 14:32
Zanimivo... Prihajam iz Livorna, kjer vse plava, pa ni v topu na MMC-ju. Vse lepo in prav, ampak ali živimo v EU ali v ZDA?
Morgenstern
# 10.09.2017 ob 10:31
A ima mogoče kdo kakšno povezavo na netu, kjer bi se lahko videla radarska slika in ta orkan. Me zanima to premikanje...
zeus.zeng
# 10.09.2017 ob 12:43
Jaz bi rekel da zasledujemo že nekaj časa čisto ciljno histerično obveščanje iz ZDA da bi se prikrilo kaj bolj pomembnega po svetu . Že nekaj časa zasledujemo samo profilirane novice , ki nas prav za prav sploh ne bi smele kaj posebno zadevati , zato nam bi zadoščale kratke informacije . To kar se zdaj počenja pa je čisto navadnoipreferencirani anglo-saksonizem . Zdramite se vendar novičarji - svet je velik če še ne veste ....
melanholik
# 10.09.2017 ob 11:23
Ah, dajte no s temi podnebnimi spremembami. Ciklon Bhola v Bangladešu je leta 1970 povzročil pol milijona žrtev. A to je bilo tudi globalno segrevanje? Tropske nevihte so vedno obstajale. Jasno pa je, da množična urbanizacija, ki v veliki meri pomeni tudi intenzivnejšo gradnjo na le pogojno varnih področjih in selitve bliže obali, pač pomeni, da jim je izpostavljeno toliko več ljudi.
Celt
# 10.09.2017 ob 19:47
rooster # 10.09.2017 ob 19:31
kako pa kaj v bangladešu poplave, v indiji plazovi?

Jap res je,... da je v Indiji in Bangladešu že več kot 2000 mrtvih zaradi monsuma pa nobenega od zahodnih medijev ne zanima. Ni tako "fancy".
Homer.
# 10.09.2017 ob 19:40
@Hor
tebi ni jasno, da da vremenski sistem ni linearen.
Tak kot je je pogojno stabilen, a ni potrebno veliko, da stabilnost porušiš.
In ko se stabilnost poruši, je ni človeške sile, ki bi jo povrnila.
mercury89
# 10.09.2017 ob 19:12
Dragić je včeraj zgrešil toliko metov, ker ga je skrbelo za hišo v miamiju :)
Lunos
# 10.09.2017 ob 18:43
"smrtnih žrtev že tri" - novinar s frizerske? :)
Lešnik
# 10.09.2017 ob 16:16
Divjanje orkana je zahtevalo prvo žrtev: v prometni nesreči je umrl moški.

Je moški umrl, ker je orkan ovil žrtvin pick up okoli drevesa ali je šlo za prometno nesrečo ravno v času in zaradi divjanja orkana?

V tej nesreči je bilo edino udeleženo vozilo žrtve, okolica nesreče pa tudi ne izkazuje posledic divjanja orkana ali vetrov, ker je okoliško drevje povsem celo.

Lokalni šerif je izjavil: "It is unclear whether the crash was weather-related"

Po fotografijah vozila in okolice, ter izjavi šerifa bi težko trdili, da je za smrt nesrečnika kriva Irma.
daryankoff
# 10.09.2017 ob 15:47
Direkt nad Everglades gre. Morda bojo po Miamiju kmalu lovili aligatorje ali pa bežali pred njimi, kakor kdo.
sirus
# 10.09.2017 ob 11:07
@firtoh

Jose ni povzročil škode, ker ni šel čez noben otok:

Es
# 10.09.2017 ob 10:27
@Klipan

Menda se center orkana obrača proti zahodu Floride stran od najbolj poseljenega območja Miamija. Škoda zate, da posledice očitno ne bodo tako uničujoče za čimveč prebivalstva kot si upal.
Morgenstern
# 10.09.2017 ob 22:27
Ja ne vem, anny22, ampak gledam že tri ure fox kanal v živo, kjer se javljajo z vseh najkritičnejših točk in zadeva hvalabogu ni tako katastrofalna kot so napovedovali. Ali kot si nekateri mogoče želijo. Po Miamiu, mimogrede, se že normalno vozijo avtomobili, Marco Island, kjer se je novinar javljal v trenutku, ko je bil tam orkan na višku, pa je čisto normalno stal na ulici, le bolj temno je bilo in palme so se majale. Sami pravijo, da ni kritično... Zdaj pa ne vem... Imam pa občutek, da si nekateri želite imeti katastrofo večjih razsežnosti. Jaz vam povem, da je ni in da je na Floridi zaenkrat vse ok. Razen vetra. Ki pa normalno ni fajn. Tko na Floridi, kot pa v Ajdovščini. Pa ne enačim orkana in burje, ampak v tem trenutku hvalabogu ni nič special v Ajmeriki
janez12345
# 10.09.2017 ob 12:01
Sej ni tako težko razument: podnebne spremembe ne povzročajo slabega vremena ga pa poslabšajo: več energije v morju in zraku pomeni močnejše orkane in polave in večje suše ko se zgodijo. 1000 letne polave so zdaj 30 letne in čez 20 let bojo 5 letne in tako naprej, če bomo nadaljevali z izpusti CO2 v ozračje. Gre za večjo pogostost ektremnih vremenskih pojavov.
Kot da v Sloveniji tega nismo že izkusili.
anny22
# 10.09.2017 ob 20:22
Irma je udarila na celino. Guverner Floride je Trumpu poslal zahtevo, da razglasi naravno katastrofo velikih razsežnosti. Tak odlok daje večja pooblastila službam na terenu.
izo
# 10.09.2017 ob 19:50
Jap res je,... da je v Indiji in Bangladešu že več kot 2000 mrtvih zaradi monsuma pa nobenega od zahodnih medijev ne zanima. Ni tako "fancy".

že za sosedje kubo in bahamske otočje ipd jim ni bilo kaj dost mar, ko je dobesedno veter podrl vse. mogoče kakšen zvedznik, da se opere vest..
Nha Trang
# 10.09.2017 ob 16:52
CNN-ovci stojijo na obali in poročajo o Irmi. Budale.
noprou
# 10.09.2017 ob 16:26
@janez1234
To da se je koncetrcija CO2 v ozračju dvignila iz 280 pred indust. revolucijo na 400 delcev na miljon danes je dejstvo,ki ga je mogoče pripisati edino izgorevanju premoga nafte in plina v ozračje.
In osnovna fizika nam pove, da je ta razlika odgovorna za dvig temperature v ozračju in segrevanje morja.


Daj prosim malo razloži tole "osnovno fiziko". Kako teh 400 delcev od milijona delcev povtroči tak efekt. In prosim razloži še to, kako je iz te osnovne fizike razvidno, da je za ves dvig temperature (1 stopinja v 100 letih) krivo ravno povečanje CO2 iz 280 na 400ppm. Hvala.
Olorin
# 10.09.2017 ob 16:21
@janez12345
"Ne samo Dump, tudi naši knapi še vedno radi kopljejo premog po Zasavju - saj veste navada je železna srajca."

Pred koliko leti si pa ti nazadnje gledal kaksna porocila?
Bobr
# 10.09.2017 ob 14:43
Zanimivo... Prihajam iz Livorna, kjer vse plava, pa ni v topu na MMC-ju. Vse lepo in prav, ampak ali živimo v EU ali v ZDA?

Ni v topu je pa na prvi strani...in ima cele 3 komentarje. Kot je bila na prvi strani celo dopoldne novica o potresu v Mehiki in 90 mrtvih in je dobila 0 komentarjev...četudi bi bili novici v topu bi bilo pod njima malo komentarjev, vsaka novica glede ZDA ali pa Rusije pa jih ima polno, pa sploh ni potrebe da je v topu...sliši se grdo, ampak tak je pač interes ljudi, tudi ljudi ki jih to baje moti, čeprav veselo nabijajo komentarje čim je omenjena ZDA ali pa Rusija, ali pa Hrvaška v kaki drugi podtemi...in RTV daje v ospredje seveda tisto kar ljudje komenirajo, ne pa da preberejo in si rečejo who cares...
Bivši uporabnik
# 10.09.2017 ob 12:59
Zopet spremljamo v neskončnost podaljšano poročanje o ameriških problemih in to iz dneva v dan.... Kdaj se bo končala ta bolna hlapčevska drža, evropskih medijev.... Še posebej to velja za MMC, ki ga plačujemo slovenski naročniki el. energije... To stalno posiljevanje s "Hollywoodom", bo slej, kot prej moralo sprožiti neko državljansko pobudo, da se ta anahrona obvena naročnina za tako manipulatovno enoznačen medij ukine...
Morgenstern
# 10.09.2017 ob 11:19
Ah jaz še vedno mislim, da je "podnebna sprememba" bolj fina besedna zveza, ki pride prav politikom, ko se o drugih konkretnih stvareh ne znajo pogovarjat, potem pa tumbajo o vremenu. Pa še fajn se sliši. Imam v glavi besede velikega slovenskega himalajca... "Če ljudje mislite, da smo mi krivi za naravne nesreče, ste do konca naivni". In sam se s tem strinjam. Še enkrat - naravo je potrebno čuvat, če ne za drugega, za to, da je onesnaženja čim manj, da je lepo in da imamo naravni živež. Ampak da bi pa človek ustvaril vse to... Ni variante.
Najboljše so evropejcem in američanom pribili kitajci - "kaj se utikate v naše fabrke, a ko ste pa vi dvesto let svinjal planet, pa ni bilo nič podnebnih sprememb. Zdaj ga bomo pa še mi, da se malo poberemo!" In so se pobral... In to dobro pobral...
martin112
# 10.09.2017 ob 10:38
Znanci so v Kubi te dni, in zdaj lepo vidim, koliko jim je mar za druge države. Že cel teden na CNNu (in RTVju) trobijo o Floridi, medtem ko Orkan na svoji poti pustoši države, kjer se (revnejši) prebivalci nimajo kam umakniti. In niti besede nisem slišal o dogajanju na Kubi.
fafaron
# 10.09.2017 ob 22:35
Tale Irma je kar oštra. A v primerjavi s supervulkanom, ko bo celi Yellowstone butno v zrak, je muica. Tisto bo prava holivudska uspešnica.
b7
# 10.09.2017 ob 22:28
Zakaj minusi za Morgensterna? Pravilno je povedal, Irma je trenutno ze kategorija 3 (o tem porocajo vsi ameriski mediji) in ker gre bolj po celini kot morju bo tudi hitro oslabela. Tko da jim sploh ne bo hudega v primerjavi z otocki cez katere se je zapeljal orkan 5. kategorije.
Lupo
# 10.09.2017 ob 19:35
smrtnih žrtev že tri

Šaldu duobro znaste slounicu!
copcop
# 10.09.2017 ob 19:30
"Molite, molite za Florido," je na Fox News pozval floridski guverner Rick Scott.

Molitev ne pomaga. Pomaga dobra priprava in hitra pomoč.
anny22
# 10.09.2017 ob 15:07
Situacija je zdaj taka: Miami Keys zalivajo visoki valovi, v Miamiju in širši okolici so izdali opozorilo pred tornadi, na Bahamih je morje izginilo. Nizek tlak v orkanu ga je dobesedno posesal.

Ni videti prav dobro.
copcop
# 10.09.2017 ob 15:02
Tukaj se lepo vidi, kakšno škodo lahko povzroči napačna vremenska napoved. Predvideli so, da bo orkan potoval po vzhodu Floride, mimo mesta Miami in pozvali prebivalce, da se umaknejo od tam. A dejansko bo orkan potoval po zahodu polotoka, kar pomeni nepotrebno evakuacijo milijonov ljudi. Nekateri so se celo napotili tja, kjer bo sedaj besnel orkan. Noro.
janez12345
# 10.09.2017 ob 11:22
V sredjem veku tudi pogoltne naftne industrije ni bilo.
To da se je koncetrcija CO2 v ozračju dvignila iz 280 pred indust. revolucijo na 400 delcev na miljon danes je dejstvo,ki ga je mogoče pripisati edino izgorevanju premoga nafte in plina v ozračje.
In osnovna fizika nam pove, da je ta razlika odgovorna za dvig temperature v ozračju in segrevanje morja.
Trdi nasprotno je isto kot zanikati gravitacijo...
ajvard
# 10.09.2017 ob 23:20
povsem normalen vremenski pojav.

ker ga je danes pač mogoče slediti v živo, je toliko bolj grozen.

jaz danes iz Floride še nisem videl posnetka, ki bi bil bolj grozljiv od kakšne burje v Trstu pred 70 leti.

naše poplave v Železniki ali plaz v Logu pod Mangrtom, bi bile prve novica na CNN, če bi danes imeli na Floridi karkoli približno takega obsega.

zdaj se bolj kot ne ukvarjajo z meteornimi vodami. to so sedaj ključne novice na CNN in podobnih TV kanalih.

mi se bomo pa čez par dni, ko bodo pri nas jesenske poplave.

nič posebnega, infotainment.
HOR
# 10.09.2017 ob 23:07
@JJstyle
# 10.09.2017 ob 17:57
"... Zanimivo je, da so vremenski pojavi tako okrepljeni že pri borih +1.1 stopinje C nad temperaturami izpred fosilne dobe (po zadnjih raziskavah zna biti ta dvig bližje +1.2-1.3 C). Bomo videli kaj nam bo delalo pri +4 C.
.."

Kako smo sploh lahko preziveli, ker je ze par tisoc let nazaj bilo 4 - 6 st C topleje, morje pa 3 m visje in to ocitno z manj CO2.
Ocitno naravni cikli in nihanja, pa zato nobene posebne katastrofe.
Ali. M. Mann tega ne ve...!?
LINK
http://notrickszone.com/2017/08/21/10000-to-5000-years-ago-global-sea-levels-were-3-meters-higher-temperatures-4-6-c-warmer/#sthash.K2qwWcpL.dpbs
Morgenstern
# 10.09.2017 ob 23:03
No tako. Irma je v tem trenutku že druge stopnje. Verjetno do Tampe sploh ne bo prišla v obliki orkana ampak zgolj še nevihta. Verjamem, da bi se nekateri najraje v zid zaleteli, ker zjutraj, ko se zbudite ne bo senzacije in ne bo šokantnih posnetkov vele orkana, ki je čez noč opustošil, zbrisal, zalil in požgal - Ameriko. Florido.
Kazalo