Vreme
Ključna beseda
Poškodovan stanovanjski blok. Foto: MMC RTV SLO
Verjetnost trenutnega pojavljanja toče ob 16.20. Foto: Arso
Ključna beseda
Prizor iz Krke pri Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Ključna beseda
Škoda je nastala tudi v kmetijstvu. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Neurje povzročilo veliko škode

Dodaj v

Nevihtno popoldne: poplavljajo meteorne vode, veter ponekod podira drevesa

Močan veter je lomil drevesa in odkrival strehe
2. avgust 2018 ob 08:42,
zadnji poseg: 2. avgust 2018 ob 16:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA


Ponekod po državi nastajajo napovedana neurja, nevihte bodo tudi zvečer in ponoči. Včerajšnji vremenski škodi se utegne dodati nova.

Nevihte bodo pogostejše na vzhodu države, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso). Mogoči bodo močnejši nalivi. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, drugod v notranjosti vzhodni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 30, na Primorskem od 32 do 36 stopinj Celzija.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o vetrolomu v Novem mestu, kjer je drevo padlo na cesto do Metlike, pa v Brežicah, kjer je podrto drevo oviralo promet na Dobovski cesti v Brežicah. Drevo je razžagal in odstranil delavec komunalnega podjetja. O vetrolomu poročajo tudi iz Celja. Težave zaradi poplavnih meteornih voda imajo v Gorišnici.

Neurje tudi pri vas? Vabimo k deljenju posnetkov z nami (in javnostjo) prek

mmc-notranja@rtvslo.si

Vročina lahko povzroči različne težave
Zaradi velike toplotne obremenitve, predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih, na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) opozarjajo, da lahko vročina škoduje zdravju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva.

Vročina najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetike, bolnike z obolenji ledvic, bolnike z duševnimi motnjami in negibljive. Bolj ogroženi so tudi ljudje s socialno-ekonomskimi težavami in ljudje, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, med drugim delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave, na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico ali vročinsko kap. Omenjene težave, tako svetuje NIJZ, je mogoče preprečiti z umikom v senco ali v hladnejše prostore.

Poleg tega NIJZ svetuje, naj ljudje omejijo telesne dejavnosti na prostem na jutranje in večerne ure in uživajo lažje prebavljivo hrano v manjših obrokih ter dovolj tekočine. Ob tem tudi opozarjajo, da v vročini živih bitij nikoli ne smemo puščati v parkiranem avtomobilu in jih zaščititi pred soncem.Težave tudi v sredo

Neurje z močnim vetrom, ki je v sredo zvečer zajelo del Slovenije, je povzročilo precej nevšečnosti na Dolenjskem, saj je veter odkrival strehe in podiral drevesa.

Neurje z močnim vetrom je zajelo tudi Dobrunje, Sostro, Podmolnik in Sadinjo vas v Ljubljani. Gasilci so na več krajih odstranili dve drevesi z dveh hiš, dve drevesi z elektrovoda in telekomunikacijskih vodov in tri drevesa s cest. Prekrili so tudi strehe štirih hiš in kozolca.
Na terenu so bili tudi delavci Elektra Ljubljana. Zaradi podrtih električnih drogov je bilo brez elektrike približno tri ure okoli 620 gospodinjstev. V Smledniku pa je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše in razkrila del strehe.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih podrtih drevesih na območju Novega mesta, ki so ovirala promet. V Novem mestu je drevo padlo na osebno vozilo. Prav tako so morali gasilci s ceste odstraniti kozolec, ki se je podrl zaradi vetra, pri tem pa je padel na parkirano vozilo. Poškodovanih ni bilo.

V Novem mestu je zaradi udara strele nastala večja škoda tudi na fasadi večstanovanjskega objekta, močan veter pa je odkril okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je zalivala stanovanjske in poslovne prostore.

V Mariboru in Slovenski Bistrici je veter odkrival strehe stanovanjskih hiš, v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica pa je zaradi strele zagorelo gospodarsko poslopje, ki je skoraj v celoti pogorelo.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Eska
# 02.08.2018 ob 09:29
Večanje površin asfalta in betona, oziroma zmanjšanje površin drevja in zelenja, ruši temperaturne značilnosti pokrajin. Napačni politiki vodijo naš svet.
maksimsi
# 02.08.2018 ob 10:04
Globalno je vedno manj drevja in čedalje več puščav
alcatraz
# 02.08.2018 ob 15:56
Ma dajte že nehat s tem vremenom....10X na dan objavite nov članek...

pejt se met njivo.
pa da te vidim, kako boš požiral vsakodnevne članke o vremenu.
Lešnik
# 02.08.2018 ob 16:03
Kakorkoli, slika nesidrane obloge fasade govori sama zase in potrjuje visoko kakovost izvedbe.
In take nam lobij hoče prisilno uvest pri gradnji hiš.
Tuljava
# 02.08.2018 ob 17:08
Na fasadi ni ne sider, ne mrezce, ekstra malo lepila, zgleda kot da je samo barva drzala konstrukcijo ;) pohvalno in lepo narejeno, pa hitro in poceni.
Peter F.
# 02.08.2018 ob 16:27
To seveda ni plava laguna, ki je, kot že ime pravi, modre barve.
Ampak gre za Jakčevo. Kdor je to fasado delal in kdor je vršil nadzor, je direktno za ovadit.
PikiMiki
# 02.08.2018 ob 15:40
@HOR
Glej lahko poročajo neporočajo lažejo ali karkoli, zase vem da mi toča zadnja leta bistveno več zbije kot mi je, čutim da mi nenormalno tople ali pa nenormalna hladne pomladi uničijo sadna drevesa bistveno bolj kot pred leti. Treba je samo malo bolj okoli sebe pogledat in ne rabiš nobenih študij brat.
sverc
# 02.08.2018 ob 14:57
Oh to pa je res moral en katastrofalno slab fasader izvajat. Zagotovo za to fasado od zavarovalnice ne bodo nič dobili. Saj ni prav lepljena (samo točkovno) in nič sidrana. Katastrofa res.
miskola
# 02.08.2018 ob 17:01
Tale blok so pa fajn nategnal fasaderji, točkovno leplenje pa brez sider, vsekakor reklamacija izvajalcu in nič odškodnine s strani zavarovalnice
krjen3
# 02.08.2018 ob 12:23
Rekel bi da se dandanes veliko več poroča v medijih kot se je včasih, sicer je pa številka neurij tam tam. So pa vremenski pojavi malenkost bolj ekstremni, pač posledica segrevanja ozračja.
alcatraz
# 02.08.2018 ob 15:55
@hor, vse si to dobro navedel, samo zaključki, ki si jih iz tega potegnil, so pa malo mimo.
ni samo fora v drevju in tropskih gozdovih.
fora so tudi fosilna goriva (predvsem nafta!) in pa plastificirano onesnaženje.
boš rekel, to ne paše v moj topik.
na to bom rekel, paše. ker na okolje in naravo je treba gledati celostno, ne samo iz enega vidika.
nim
# 02.08.2018 ob 14:27
@ajša
za Bežigradom je padal dež cca 10 min pa malo močnejša sapica je pihala, nič hujšega. Mogoče je veter ogrožal življenja na kakem drugem koncu našega velemesta.
targeryen
# 02.08.2018 ob 17:40
Relativno veliko fasade je ostalo cele, glede na izvedbo. Bodo malo pokrpali in bo mir. Do naslednjega vetra. :)))
Tuljava
# 02.08.2018 ob 17:05
Zelo lokalne in majhne so te nevihte. Ravnokar sel po stajerski avrocesti in je med Sentjakobom in Domzalami lilo kot iz skafa z majnho toco v sirini cca 3km. V Ljubljani in Domzalah pa sonce. Tko da ja, na enem koncu mesta je lahko soncno, na drugem pa vetrolom ali nevihta.
kazam
# 02.08.2018 ob 16:17
Tisto z blokom (zgleda mi kot nm plava laguna) je pa skoraj neverjetno. Razumem da je bil glavni kriterij cena ampak da ima nekdo prašnike ali pa da je tolk pokvarjen, da gre tole delat brez sider če že narobe nanaša lepilo in da tega nobeden ne vidi ali noče videt ej....pa sam sem moral sidrat fasado, ki je prišla na staro ternovo pa je kočur na najvišji točki morda 7 metrov ..
anny22
# 02.08.2018 ob 14:29
Če pada, kar naj. Dokler ni toče, paše.
bende
# 02.08.2018 ob 16:08
V sloveniji se manj poseka kot je prirastka!
alcatraz
# 02.08.2018 ob 15:52
Drevja je vedno manj in še posebej alarmantno je sekanje tropskega gozda, delno tudi za biogoriva, kar je lep antiekološki "ekološki" biznis...

dopovej to trumpelnu in ostalim ki tako zelo navijajo zanj...
Rasta75
# 02.08.2018 ob 14:34
Na Viču zaenkrat precej mirno. Edino sopara pritiska, pa proti zahodu se sliši občasno grmenje.
galoper
# 02.08.2018 ob 12:41
Ko bi avtor opisal več okoliščin v prispevku, bi ustvaril pristnejšo informacijo podrtih drevesih, razkritih strehah in podobno. Na primer, so imela drevesa prekopano ozemlje pri koreninah, so bila stara, strohnela,... strehe pokrite s starimi salonitkami, črna gradnja,...
galoper
# 02.08.2018 ob 21:58
Odvodnjavanja v obliki odtoka vode po kanalih in ceveh onemogoča naravno filtracijo vode med ponikanjem v podtalnico in preprečuje naravno namakanje zemlje. Že čiščenje nabrežin vodotokov pospešuje izsuševanje. Iz suhe zemlje ne izpareva voda za oblikovanje padavin.
Eska
# 02.08.2018 ob 21:52
Kaj pa nivo kvalitetne izvedbe obloge pročelja?
Lluka
# 02.08.2018 ob 21:49
fasada izvedena zelo NESTROKOVNO. Upam da ukrepajo vse vrste inšpekcijin ukrepajo proti izvajalcu.....
HOR
# 02.08.2018 ob 15:00
Drevja je vedno manj in še posebej alarmantno je sekanje tropskega gozda, delno tudi za biogoriva, kar je lep antiekološki "ekološki" biznis...
Se je pa v zadnji desetletjhi zaradi rasti CO2 precej, za ca +14% (vsaj za 2x velikost Avstralije) pozitivno povečala površina zelenih delov rastlin, kar pa se večinoma kar preskoči saj n spada v fiktivni scenarij klima alarmistične klimatske katasrofe...
klik...
klik...
klik...
alcatraz
# 02.08.2018 ob 14:38
ker zoprn dan dons :(
zapravico
# 02.08.2018 ob 13:19
ponekod že uliva
HOR
# 02.08.2018 ob 22:29
PikiMiki
# 02.08.2018 ob 21:21

Pa ne takoj puške v koruzo. Medtem, ko plačujemo dajatve na CO2, nas imajo razni Gorenje -Kemisi za norca, pa država nasploh glede odpadkov, čeprav se eko standardi na splošno višajo.
TEŠ6 ima na primer precej manj škodljivih emisij, kot predhodna termoelektrarna...
Eno je onesnaževanje, sekanje gozda, izčrpavanje naravnih resursov in iztrebljevanje vrst, drugo pa nestrupen CO2, ki j potreben za rast rastlin, ki pa bi naj povzročal večino segrevanja, ta obseg velikosti vpliva CO2 pa ni znanstveno dokazan, v zgodovini Zemlje pa je bilo več CO2 vedno posledica segrevanja in ne obratno, dodatno pa se tudi sedaj ne dogaja povratna zanka pospešenega segrevanja, kar je še ena napačna napoved klima alarmistov. Segrevano pa se že od ca 17 stoletja, človeške CO2 emisije pa bi naj bistvno vplivale na klimo šele od ca 1950...
Od kod torej segrevanje od konca 17. stoletja do 1950..., pri čemer je v prvi polovico 20 stoletja bilo prav tako obdobje strmega segrevanja (ca 25 let...) po ca letu 1940 pa globalno ohlajanje do ca. 1975...
itd...
HOR
# 02.08.2018 ob 21:46
Valvzor ni nič napovedal, samo takrat malo tudi vreme popisal...
PikiMiki
# 02.08.2018 ob 21:21
@HOR
Ma ja sej maš prov. Najboljš da vse skrbi in preventivno skrb za okolje pošlejmo u k***c ker naravne katastrofe so že od vedno prisotne.
agenda21
# 02.08.2018 ob 20:59
Mogoče bi bil pa čas, da se kdo začne s pravim problemom ukvarjat:
https://www.thesiriusreport.com/technolo
gy/list-us-patents-related-weather-modification/
HOR
# 02.08.2018 ob 20:25
@PikiMiki
# 02.08.2018 ob 15:40
"...@HOR
Glej lahko poročajo neporočajo lažejo ali karkoli, zase vem da mi toča zadnja leta bistveno več zbije kot mi je, čutim da mi nenormalno tople ali pa nenormalna hladne pomladi uničijo sadna drevesa bistveno bolj kot pred leti. Treba je samo malo bolj okoli sebe pogledat in ne rabiš nobenih študij brat..."


Svet je velik in obstaja že dolgo...
Seveda pa so lokalne vremenske razlike, sama dolina Šentflorjanska pa tudi ni globalno merilo, par stoletij nazaj pa na primer tudi Triglavskega ledenika ni bilo...
Pa kakšen Janez Vajkard Valvazor je malo popisal podobno hudo in še hujše vreme (še posebej s točo) par stoletij nazaj, pa ne samo on. Stoletja nazaj so po Evropi harale tudi kobilice, pa suše in povodenj ter toča in naravne katastrofe o katerih je boljše, da se večini niti ne sanja...
spacapanm
# 02.08.2018 ob 19:57
Vreme je sedaj isto....kot je bilo pred 30-40 leti. Isto nekaj slabih zim in potem veliko snega....edina razlika je ta da je sedaj malo zamaknjeno (v mesecih - december ni več bel). Suše, vročina, veter to pa je tudi že prej bilo - če ne celo veliko hujše...daljša obdobja, itd. Nič ni narobe z naravo (res je pa da človek dela sranje)....za vso to norijo so krivi mediji oz. razširjenost medijev...OBUPNO PRETIRAVANJE....ker če ni šokantnih novic nobeden ne bere....

VREME = ISTO....poročanje = OBUPNO
Drncl
# 02.08.2018 ob 16:13
V Ljutomeru spet poplave, deževalo pa je 10 minut... https://p24.si/ljutomer-neurje
RJSlo
# 02.08.2018 ob 14:47
No ja. Pod Pohorjem že dežuje in grmi.
alcatraz
# 02.08.2018 ob 14:30
tle je pokapljajo in odletelo..... mimo.
srečno!
džeko
# 02.08.2018 ob 14:16
Glih zdajle prihaja nova nevihta...
ivod
# 02.08.2018 ob 14:13
... že kje udarila toča ?!??
average Joe
# 02.08.2018 ob 11:14
Ne razumem, kako tehnologija omogoča bivanje v vesolju, na zemlji pa postajajo običajni vremenski pojavi vedno večji problem. Tak vtis dobim ob branju novic o vremenu.
Ali večanje števila novic o vetru (ali suši/nalivih/poplavah/tornadih/neurjih/
vročini) pomeni, da je takih pojavov več, ali jemorda o tem več poročil zaradi večje občutljivosti zaznavanja in beleženja izrazitih vremenskih pojavov? Kaj kažejo vremenske statistike? Ali je bilo v preteklih desetletjih kaj manj neurij?
HOR
# 02.08.2018 ob 15:25
2010-2020: Desetletje ZN posvečeno puščavam in boju proti razširjanju puščav...
klik...
ajša55555
# 02.08.2018 ob 14:24
Vetrolom
LJUBLJANA
2.8.2018 14:07
LJUBLJANA<br>močan veter - ogrožanje življenja in premoženja


Ljubljančani, a res ???
Olorin
# 02.08.2018 ob 16:32
Vse to je ze Valvazor napovedal, ne vem zakaj spet premlevate iste fore.
Fleaa
# 02.08.2018 ob 14:19
Apokalipsa....
mooodeeel
# 02.08.2018 ob 16:24
Vzrok da se dogaja kar se dogaja s tem vremenom....

HOR
# 02.08.2018 ob 15:12
Kot izhaja tudi iz podatkov IPCC ni nikakršnih dovolj kredibilnih evidenc za navajanje, da klimatski extremi globalno naraščajo, z izjemo nekaj naraščanja toplotnih valov in visokih temperatur.
Trditve o povprečnem trendu naraščanja globalnih klimatskih extrmov nimajo kredibilne osnove v znanstvenih evidencah, so pa seveda lokalne razlike.
Škoda zaradi extremnih klimatskih dogodkov v % glede na globalni BDP pa tudi upada že nekaj desetletij, kar pomeni, da smo ne glede na segrevanje in rast CO2 manj in ne bolj prizadeti zaradi klimatskih extremov..!.
Mediji in mnogi vremenoslovci, klimatologi, ekologi, politiki, itd, pa veselo širijo klima alarmistične fake news o povečanju klimatskih extremov in prizadetosti...
klik...
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 15:35
Ma dajte že nehat s tem vremenom....10X na dan objavite nov članek...
kingeston
# 02.08.2018 ob 09:51
si siguren da imamo vedno manj drevja? ali samo meniš da ga je premalo na določenih mestih...
Kazalo