Bo dalajlama vseeno pripotoval v Bruselj? Foto: Reuters
Bo dalajlama vseeno pripotoval v Bruselj? Foto: Reuters

Predlog o udeležbi tibetanskega duhovnega voditelja v Bruslju, ki ga je v začetku aprila podal francoski zunanji minister Bernard Kuchner, je po srečanju s posebnim odposlancem predsednika kitajske vlade Guanom Čengjuanom zavrnil Dimitrij Rupel, slovenski zunanji minister in predsedujoči Svetu EU-ja.

Dodal je, da so z dalajlamo mogoči stiki na drugih ravneh, hkrati pa poudaril, da bi Kitajska morala narediti več v zvezi z razmerami v Tibetu. "Potrebni so pozitivni koraki, predvsem pa prost dostop do Tibeta in popolna transparentnost," je dejal Rupel.

Odposlanec razočaran nad potezo
Stališče Slovenije o neudeležbi dalajlame se je Kelsang Gjaltsen, dalajlamov odposlanec za Evropo, odzval z besedami: "To se mi zdi obžalovanja vredno." Izrazil je upanje, da zunanji ministri Unije ne bodo vztrajali pri tem stališču, saj naj bi bilo srečanje z dalajlamo ključnega pomena. "Le enotna Evropska unija lahko prisili Kitajsko k spremembi stališča glede vprašanja Tibeta."

Še pred odprtjem iger rešitev spora?
Rupel je o bojkotu olimpijskih iger v Pekingu dejal, da ga Slovenija ne podpira, saj gre za največji športni dogodek, ki bi ga bilo zgrešeno vezati na politična vprašanja. Gjaltsen je o tej temi izrazil prepričanje, da je treba vprašanje Tibeta do začetka iger spraviti na pot, ki bi vodila v rešitev spora.

"Za Tibetance je edina sprejemljiva rešitev prava avtonomija znotraj Ljudske republike Kitajske, s čimer bi Tibetanci lahko ohranili svojo kulturo, jezik in istovetnost. Ta rešitev bi bila sprejemljiva za obe strani, saj ne vpliva na suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske," je prepričan Gjaltsen.