Vprašanje Kosova tuji mediji izpostavljajo kot osrednje za slovensko predsedovanje. Foto: EPA
Vprašanje Kosova tuji mediji izpostavljajo kot osrednje za slovensko predsedovanje. Foto: EPA
BBC pikro poroča, da ne moremo od Slovenije pričakovati nič ambicioznega, saj bo uspeh že to, da ne bo šlo nič preveč narobe. Foto: RTV SLO
Janša in Sarkozy
The Times se boji, da se ne bo francoska diplomatska pomoč Sloveniji ob predsedovanju prelevila v enoletno predsedovanje Francije. Francija je namreč na vrsti naslednja. Foto: EPA
Borut Pahor
HRT omenja, da bo Borut Pahor zadolžen za pogovore o pridruževanju Hrvaške EU-ju. Foto: RTV SLO
Slovenski veleposlanik v Srbiji je v intervjuju za B92 omenil, da Srbija lahko upa na kandidaturo za članico Unije že do konca leta. Foto: EPA

V luči začetka slovenskega predsedovanja Evropski uniji smo v MMC-ju za vas zbrali odzive, ki ob začetku predsedovanja polnijo (ali pa tudi ne) svetovne medije.

BBC: Ljubljana kot popolno božično mesto
BBC kot osrednjo točko predsedovanja Slovenije omenja prihodnost Kosova oziroma koordinacijo odgovora Unije na njegovo neodvisnost, pri tem pa navaja izjavo Jelka Kacina na TV Slovenija, da si "želimo narediti Zahodni Balkan stabilen in predvidljiv, mogoče celo dolgočasen".

BBC-jev članek ob tem omenja tudi brezmadežno čiste ljubljanske ulice, novoletno okrasje pa naj bi jo naredilo tako, kot da je hollywoodski režiser naredil popolno božično mesto.

Z majhnostjo države naj bi naraščala tudi priložnost za njeno promocijo. Tako naj bi bila ena izmed takšnih predstavitev tudi delo Jožeta Plečnika, za katerega po besedah BBC-jevega novinarja "ni slišal še nihče zunaj Slovenije".

Uspeh za Slovenijo bo že, da ne bo šlo nič zelo narobe
Na koncu BBC-jevega članka sledi razlaga, da predsedovanje seveda ne pomeni, da bo Slovenija razlagala drugim članicam Unije in komisiji, kaj naj počnejo, temveč je to priložnost voditi in koordinirati delo Unije, pri čemer pa naj ne pričakujemo nič ambicioznega.

Osrednja zadeva tako ne bo vprašanje, kateremu velikemu projektu naj bi sledili, temveč kako zagotoviti, da ne bo šlo nič grozno narobe. BBC-jev novinar opozarja, da bi se bilo vredno zamisliti, da je bila Slovenija nič več kot provinca v Avstro-Ogrskem imperiju, pozneje pa mladi partner v kraljevini, ki jo je vodila Srbija in ki je kasneje postala federacija.

The Times: Francoska pomoč Sloveniji enoletno francosko vodenje Unije?
Londonski The Times poleg vprašanja Kosova izpostavlja, da bo Slovenija dobila diplomatsko pomoč Francije, ki je naslednja v vrsti za predsedovanje. To naj bi pripeljalo do obtožb, da želi Sarkozy voditi Evropo eno leto, s čemer naj bi uspel uresničiti svoje ambicije. Med temi je tudi gradnja obrambnih zmožnosti EU-ja, ki se razlikuje od britanske politike koncentracije okoli Nata. V nadaljevanju članek navaja odgovore Janše in Rupla, da ni tako in da bo Unijo vodila Slovenija, in ne Francija.

Španska El Mundo in El Pais pišeta o predaji poslov med zunanjima ministroma Portugalske in Slovenije ter med prednostnimi nalogami izpostavljata medkulturni dialog, ratifikacijo lizbonske pogodbe ter prihodnost Kosova.

EUbusiness: Rusija pozdravlja slovensko predsedstvo
Spletna stran WelcomeEurope.com med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja (poleg zgoraj naštetih) omenja tudi zagotovitev solunske agende ter ustanovitev evro-sredozemske univerze v Piranu. EUbussines pa poroča, da Rusija pozdravlja slovensko predsedstvo kot priložnost za izboljšanje težavnih odnosov med Moskvo in Brusljem.

Hrvaška upa na dobro sodelovanje z Borutom Pahorjem
Tudi Jutarnji list omenja reševanje kosovskega vprašanja na miren način kot prednostno nalogo slovenskega predsedovanja, pričakuje pa se tudi, da bo Slovenija naredila korak naprej v približevanju drugih držav Zahodnega Balkana Uniji, predvsem zaradi boljšega poznavanja problematike.

Na spletni strani hrvaške televizije pišejo o tem, da si hotelirji in taksisti že manejo roke v pričakovanju 13.000 gostov, ki naj bi prišli v novo evropsko prestolnico, omenjajo pa tudi, da bo Borut Pahor tisti, ki bo zadolžen za pogovore s Hrvaško na njeni poti v Unijo.

Srbija upa na kandidaturo
Srbski B92 omenja slovenski optimizem glede kosovskega vprašanja, ratifikacijo lizbonske pogodbe, podnebne spremembe ter širjenje EU-ja na Zahodni Balkan. Slovenski veleposlanik v Srbiji Miroslav Luci je v intervjuju ocenil, da obstajajo realne možnosti, da Srbija dobi status kandidatke v EU-ju že do konca letošnjega leta. Omenja pa tudi besede iz poslanice Janeza Janše, da bo za Slovenijo to leto brez dvoma evropsko leto, enako pa bi si morala Evropa to leto zapomniti kot leto Slovenije.

Italija brez novic
Zelo pomenljivo pa je, da v nobenem večjem italijanskem spletnem mediju ni do zdaj še nobenega članka na to temo.

B. K.