Na Osankarici vsako leto potekajo spominske slovesnosti na spomin na bitko 8. januarja 1943 med Pohorskim bataljonom in nemško vojsko (fotografije je z lanske slovesnosti). Foto: MMC RTV SLO
Na Osankarici vsako leto potekajo spominske slovesnosti na spomin na bitko 8. januarja 1943 med Pohorskim bataljonom in nemško vojsko (fotografije je z lanske slovesnosti). Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič
Ministra za obrambo poudarila, da je sporočilo tega Osankarice tudi v tem, da je treba vojake naučiti, da se nikoli ne vdajo v usodo (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO
Spomin na krvavo bitko izpred 67 leti

Na Osankarici pri Slovenski Bistrici danes poteka spominska slovesnost ob obletnici bitke med Pohorskim bataljonom in nemško vojsko leta 1943, med udeleženci pa je bila tudi ministrica Jelušičeva. Kot je dejala, je sporočilo tega kraja tudi v tem, da je treba vojake naučiti, da se nikoli ne vdajo v usodo.

Hkrati je poudarila, da se ob slovesnosti podajajo odgovori, ki nas vežejo na spoznavanje pomembnih vrednot, kot so pogum, neustrašnost in neuklonljivost. Ta boj je bil namreč, tako ministrica, boj do poslednjega naboja in do poslednjega borca. Spomnila je, da so med bitko padli vsi borci, razen enega, ki pa so ga Nemci ujeli, mučili, nato pa ubili.

Pomembna enakopravnost
Borci in borke bi morali biti po njenem mnenju enakopravni, saj so enakopravni bili tudi borci in borke v Pohorskem bataljonu - enakopravni v boju in v smrti. Kot je še poudarila Ljubica Jelušič, se na Osankarici da naučiti tudi tega, kako ravnati, ko se enota znajde v situaciji, kjer ni več preboja.

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile ta tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je bilo ubitih 69 borcev Pohorskega bataljona.


"Posebno vzdušje spominjanja"
Ob tem pa je treba poudariti še eno posebnost. Slovesnosti na Osankarici se vedno udeleži tudi enota Slovenske vojske iz Slovenske Bistrice. Ta organizatorjem po besedah ministrice pomaga pri utrjevanju vezi do Osankarice in do Treh žebljev. Prav spoj starih aktivistov in mladih pa ustvarja na tem mestu posebno vzdušje spominjanja, je še dodala Jelušičeva.

Spomin na krvavo bitko izpred 67 leti