Z malo sreče bomo v predor, ki bo zdaj brez protipožarne zaščite, lahko zapeljali v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Z malo sreče bomo v predor, ki bo zdaj brez protipožarne zaščite, lahko zapeljali v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Težave z ometom so bile znane
Dars o odgovornosti za predor

Kot je povedal Tomislav Nemec, predsednik uprave Darsa, se za dogodke po odprtju predora ne čutijo odgovorne, kjlub temu pa je uprava ponudila odstop. Sami niso bili navzoči ne pri nanašanju ometa ne pri pregledih, saj so le investitor, medtem ko so za strokovno delo zadolženi strokovnjaki, ki morajo tudi sprejeti odgovornost, je poudaril.

Na vprašanje, kdo so torej po njegovem mnenju krivci za nefunkcionalnost predora, je naštel štiri: izvajalec (Ceramicoat oz. SCT), projektant, nadzor, Zavod za gradbeništvo (ZAG). V zvezi z ukrepi proti SCT-ju, ki jih je zahteval minister Žerjav, pa je dejal, da SCT-ju izvedbe del niso plačali.

Na nadzor pa bo Dars naslovil vprašanja, ali je bil pri nanosu protipožarne zaščite uporabljen vezni sloj, ali je ta sploh potreben in če je, kako se je izvajal nadzor. Ukrepe bodo sprejeli na podlagi odgovorov.

Za vse kriva pomanjkljiva komunikacija?
Kot je še povedal Tomislav Nemec, na očitke, da so sami brezbrižni, odgovarjajo, da je Dars od SCT-ja in kontrole julija zahteval pregled ometa in odstranitev tega, kar bi lahko še odpadlo, nato pa so tudi dobili zagotovilo, da je sporna protipožarna zaščita odstranjena. Izvajalec je po njegovih besedah nato še enkrat prosil za monitoring. Pozvali so ga, naj se predora ne odpre, če se bo ugotovilo, da se poškodbe širijo. Od SCT-ja naj natančnih informacij nato ne bi prejeli, temveč le splošen dopis, da se bodo pregledi izvajali na 14 dni.

Kot so še povedali na Darsu, sta tako izvajalec kot nadzornik že aprila vedela, da na določenem delu predora omet odstopa oziroma je tudi že odpadel, a jim tega nista sporočila, poskrbela sta le za sanacijo.

Skozi predor v ponedeljek?
Kako pa medtem napreduje delo v samem predoru? Izvajalec naj bi že odstranil ves "nevarni" omet, kdaj pa se bo predor znova lahko vključil v promet, še ni znano. Če bo vsak opravil svoje delo, je to lahko že naslednji ponedeljek, je še povedal Nemec in dodal, da morajo pri tem seveda zagotoviti popolno varnost.

Janković: Kdo priporočil Ceramicoat?
Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je na tiskovni konferenci dejal, da je za zaplete v zvezi s predorom nedvomno kriv izvajalec, družba SCT, ki je imela podpisane pogodbe. Po njegovih besedah bi bilo treba ugotoviti še, kako je izvajalec prišel do angleškega podizvajalca, saj naj bi SCT dobil priporočilo ali nalog, da za podizvajalca izbere Ceramicoat.

Težave z ometom so bile znane
Dars o odgovornosti za predor