Drnovšek se namerava udeležiti žalnih slovesnosti ob smrti kosovskega predsednika Rugove. Foto: RTV SLO
Drnovšek se namerava udeležiti žalnih slovesnosti ob smrti kosovskega predsednika Rugove. Foto: RTV SLO
Evo Morales, bolivijski predsednik
Morales je ob koncu tradicionalnega obreda kot simbol moči prejel srebrno in zlato palico. Foto: EPA

V La Pazu v Boliviji se je predsednik udeležil celodnevnih inavguracijskih slovesnosti, med katerimi je bil tudi čas za dvostranske pogovore. Nato je odpotoval v New York, kjer je danes predviden intervju za televizijo CNN, na katerem bo govoril o svoji pobudi za Darfur. V zvezi s tem naj bi opravil še nekaj drugih srečanj.

Uradnih slovesnosti ob prisegi novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa se je udeležilo več predsednikov držav, med njimi Hugo Chavez iz Venezuele, Alejandro Toledo iz Peruja, Nestor Kirchner iz Argentine, Luiz Inacio Lula de Silva iz Brazilije, Alvaro Uribe iz Kolumbije ter Alfredo Palacio iz Ekvadorja. Na slovesnosti je bil tudi španski kronski princ Felipe.

EU je zastopal visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, Združene narode generalni podsekretar za gospodarske in socialne zadeve Jose Antonio Ocampo, Organizacijo ameriških držav pa generalni sekretar Jose Miguel Insulza. ZDA so na slovesnost poslale pomočnika državne sekretarke za zadeve zahodne poloble Thomasa Shannona.

Krajši obisk zaradi pogreba
Obisk bo skrajšal in se v torek vrnil v domovino. Predčasno se bo vrnil zato, ker se namerava udeležiti za četrtek napovedanih pogrebnih slovesnosti ob smrti kosovskega predsednika Rugove.

Drnovšek je ženi Ibrahima Rugove že poslal telegram, v katerem ji je izrekel iskreno sožalje. V njem je zapisal, da se bomo Rugove spominjali kot velikega moža, ki je življenjsko delo posvetil prizadevanjem za politične in kulturne pravice albanskega naroda na Kosovu in ki se je vedno zavzemal za miroljubne rešitve. Sožalje ob smrti kosovskega predsednika sta včeraj izrazila tudi predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Zahvala Soncu in Zemlji
V soboto se je Drnovšek udeležil še slovesnosti, na kateri se je prvi indijanski predsednik Bolivije Evo Morales ob ruševinah starodavnega mesta Tihuanacu zahvalil očetu Soncu in materi Zemlji. Tradicionalna slovesnost je potekala po indijanskih običajih ob jezeru Titicaca na 4.000 metrih nadmorske višine, na njej pa je bilo okoli 50.000 ljudi.